בקופות החולים מצמצמים את מספר מוקדי החיסונים נגד קורונה, לאחר שמבצע החיסונים העצום השיג את מטרתו, ומרבית אוכלוסיית ישראל מגיל 16 ומעלה קיבלה שתי מנות חיסון. רוב מתחמי הענק שבהם ניתנו החיסונים נסגרו כבר. כמיליון אזרחים שטרם התחסנו וזכאים לכך, יופנו למרפאות מקומיות ברחבי הארץ.
10.2 מיליון מנות חיסון הוזרקו בישראל מאז תחילת המבצע, ב־20 בדצמבר 2020. עד אתמול קיבלו 4.9 מיליון ישראלים שתי מנות חיסון, ועוד 400 אלף קיבלו רק מנה אחת. קצב ההתקדמות כיום איטי בהרבה משהיה בראשית המבצע: שלשום חוסנו 23 אלף בני אדם, מהם 7,000 במנה הראשונה ו־1,500 מחלימים מקורונה שזכאים לקבל מנת חיסון בודדת. בשבועיים האחרונים נרשמה עלייה קלה בביקוש לחיסון, אך במשרד הבריאות חוששים שפוטנציאל המחוסנים הגיע ל"תקרת זכוכית", ולוחצים על קופות החולים לעודד התחסנות.
בקופות אכן נוקטים מאמצי הסברה ממוקדים בקרב מי שלא הגיעו להתחסן בשל חשש מבטיחות החיסון, אך נזהרים לא להקדיש מאמצים לסרבני חיסון מושבעים שלא ישוכנעו בשום אופן. במקביל נערכות הקופות לשלב הבא במבצע – חיסון הילדים בני ה־12 עד ה־15, שצפוי להתחיל כבר בחודש מאי אם ענקית התרופות פייזר תקבל את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) ומשרד הבריאות בישראל לבטיחותו המלאה של החיסון, שהוכחה כבר במחקרים בארה"ב.
"הגענו כרגע לגרעין הקשה", אומרת מלי קושא, אחות ראשית ומנהלת אגף סיעוד בקופת החולים מאוחדת. 85 אחוזים ממבוטחי הקופה מגיל 16 ומעלה חוסנו עד כה, אך 120 אלף מבוטחים טרם הגיעו לקבל חיסון. "נציגי השירות שלנו יצרו כבר קשר עם המבוטחים וניסו לשכנע אותם בדבר חשיבות החיסון. כעת התחלנו בסבב שיחות יזומות נוספות. במוקד החיסונים שלנו אחיות מיומנות, וגם רופאים. הם פונים אל המבוטחים, שיש להם לרוב היכרות אישית איתם, ומתאמצים להסביר ולהשיב על כל החששות. חלק מהמבוטחים שלנו מקבלים כבר את שיחת הטלפון השלישית".
לרשות המשתכנעים יעמדו כאמור פחות מתחמי ענק. כך למשל, המתחמים שמאוחדת הקימה בחודשים האחרונים, כמו זה שבכיכר רבין בתל־אביב, נסגרו. מתחם החיסונים שבבנייני האומה בירושלים ממשיך לעבוד לעת עתה.
בתדרוך שערך אמש מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' חזי לוי הוא ציין כי על אף שיעורי ההתחסנות הגבוהים בקרב בני 50 ומעלה, הוא לא מרוצה מהיקף המחוסנים. "הבעיה שמדאיגה אותנו בעיקר היא שיעורי ההתחסנות בערי הפריפריה ובקרב צעירים, ובמיוחד תלמידי כיתות י'־י"ב שלא חוששים לחלות, וסוברים שאם יחלו לא יחוו מחלה קשה. אנחנו מסבירים להם על הסכנה ועל חשיבות החיסון.
"קצב החיסון איטי, ואנחנו עושים מאמץ רב כדי להגיע עם כוחות חיסון קטנים שיהיו נגישים לכל מקום, אך אני לא מאמין שנצליח לחסן את כל המיליון שנותרו. אנחנו מודעים לחששות ולמידע הכוזב, ומקיימים פעילות הסברה".
באשר למבצע חיסון הילדים אמר לוי כי הוא מעריך שהחיסונים יינתנו גם בבתי הספר, בדומה לחיסוני שפעת. "מדובר ב־900 אלף ילדים בני 12 עד 16, ואנחנו מניחים שההיענות בקבוצת הגיל הזאת לא תהיה 100 אחוזים. הסכנה בתחלואה גבוהה יותר מאשר הסכנה שבחיסון, ואנחנו רואים את החשש מפני חיסונים לילדים לא רק בקורונה אלא גם בחיסוני שפעת. האתגר הרציני בפנינו הוא אפוא הסברה שתזים חשש מפני החיסון".
לוי ציין כי בשל המאבקים הפוליטיים בממשלה לא נחתמו עדיין הסכמים על רכש חיסונים נוסף, והוא מודאג מכך שאין לישראל מלאי מובטח להמשך השנה ואף לשנת 2021, אם יידרש גל חיסונים נוסף.
לפי הנתונים העדכניים לסוף השבוע, 63 אחוזים מבני הנוער במדינה בגילי 16־18 חוסנו עד כה לפחות במנה ראשונה, או שחלו בקורונה והחלימו. מבני ה־50 ומעלה חוסנו או החלימו 91 אחוזים.
"אנחנו שמחים שההיענות של הציבור טובה כל כך, אבל לא נעצור עד שנגיע לכל אחד ואחת מקבוצות היעד", אומרת סיגל דדון־לוי, ראש חטיבת התפעול ומנהלת מבצע החיסונים במכבי. "בשיא המבצע תפעלנו 103 מתחמים ברחבי הארץ וחיסַנו כ־90 אחוזים מאוכלוסיות היעד. היום פועלים 57 מתחמים בפריסה ארצית, ואנו פועלים לחסן את מי שטרם עשו זאת ויוצרים איתם קשר במגוון דרכים, תוך הסברת חשיבות החיסון".
בקופת חולים לאומית הפעילו השבוע 37 מרכזי חיסונים ושבע ניידות שהגיעו אל בתיהם של מרותקי בית. בשיא המבצע פעלו למען הקופה 50 מתחמי חיסונים, ולקוחותיה קיבלו שירות גם ב־15 מרכזים משותפים לכל הקופות, שנסגרו זה מכבר. בלאומית נערכים לפתיחת המתחמים מחדש אם יהיה צורך, ומתכוונים להכשיר 90 סניפים פוטנציאליים לחיסון חוזר, אם היעילות תיחלש או שיהיה צורך בחיסון נוסף בתגובה לווריאנטים חדשים. בקופת החולים כללית מפעילים כיום 130 מתחמי חיסון, לאחר שבשיא המבצע עמדו לרשות מבוטחי הקופה מעל 180 מתחמים.
בכל קופות החולים ממתינים להחלטת ה־FDA על בטיחות החיסון לילדים בני 12 עד 15, ומיד בהינתן האישור בישראל יוזמנו 600 אלף ילדים ישראלים להתחסן. 111 אלף מהם מבוטחים במאוחדת.
"אנחנו ערוכים ומחכים רק לאישורים כדי להתחיל במבצע החיסונים, בכפוף לאישור ההורים כמובן", אומרת מלי קושא ממאוחדת. "חיסַנו כבר 209 ילדים עד גיל 16 שאושר להם לקבל חיסון בשל נסיבות רפואיות. אנחנו עוקבים אחר תופעות הלוואי, ולא קיבלנו דיווחים חריגים".
קושא מציגה מידע אופטימי נוסף: "פנינו למחצית מהילדים המחוסנים באופן מדגמי, וגם אלו לא דיווחו על כל סימפטום חריג. יש לנו כבר ניסיון ועדויות מהשטח לבטיחות החיסון בקרב ילדים".