"הישראלים פשוט לא מבינים מה עובר עלינו בשנה האחרונה, כאילו אנחנו שקופים" אומרת מליסה לוסקי-ביננפלד בת 33, נשואה ואם לשלושה ילדים תושבת מודיעין שעלתה מארה"ב לפני 9 שנים. "אנחנו במשך יותר משנה ללא משפחה וללא רשת תומכת, סבתא שלי במצב קשה בבית החולים, ואמי, כלתה, שאינה אזרחית ישראלית – לא יכולה לבוא ולבקר אותה בשעה קשה זו". בדומה ללוסקי-ביננפלד, מאות אלפי עולים בישראל מנותקים בשנה האחרונה ממשפחותיהם. כל אחד וסיפורו, אך לכולם מכנה משותף אחד: בעוד ישראל חוזרת אט אט לעצמה, הם עצמם עוד שבורים, וללא כל רשת תומכת.
מחר, (ג') יקיימו מאות עולות מחאה מול משכן הכנסת, על כך שבני ובנות משפחותיהן, יהודים מהתפוצות, אינם יכולים להיכנס לגבולות המדינה. "אנו מארגנים שרשרת אנושית של נשים הרות וכלות – לבושות בשמלת הכלה שלהן – מהכנסת ועד למשרד ראש הממשלה" נכתב לקראת האירוע שפורסם בפייסבוק תחת הכותרת "אפשרו כניסתם של בני משפחה מדרגה ראשונה של העולים".
"אין לשלול מאף אם טרייה את הזכות שהוריה ישהו לצדה בעת לידתה. אסור שאף ישראלי יסבול ממחלה בלי שיקיריו יכולים לשהות לצדו" הוסיפו העולים. הם מסבירים שהם מבינים שרק מחוסנים, מחלימים או מי שעבר בדיקת קורונה ושמרו על בידוד יוכל להיכנס. "המצב הנוכחי אינו מבוסס על הנחיות בריאותיות או רפואיות, אלא על קריטריונים המונעים מפוליטיקה. מדובר בהחלטות שרירותיות של ועדת ההיתרים".
מארגנות העצרת מבקשות להבהיר שלמרות שהמפגינות הן נשים הרות וכלות – מדובר במחאה שמטרתה לאפשר כניסתם בני ובנות משפחה מדרגה ראשונה של עולים מכל סוג וסיטואציה.
ילדיה של לוסקי-ביננפלד הם בני 4, 5 ותינוקת בת 9 חודשים. "עם פרוץ נגיף הקורונה הייתי באמצע ההיריון השלישי שלי" כתבה בעמוד הפייסבוק שלה, "היה לא פשוט בכלל לטפל בשני ילדים במהלך הסגרים, והיו לי גם סיבוכי הריון שלא סייעו למצב. אבל בכל שלב הרגשתי הודיה ושמחה על כך שאנחנו מנצחים את המגפה הזו ביחד כמדינה".
היא קיוותה שעד שתלד המצב יחזור לקדמותו, אלא שזה לא קרה, "לא היה לי מושג שהמשפחה הצעירה שלי תתנתק לחלוטין מהמשפחה המורחבת שלנו במשך יותר משנה". לדבריה, "למרות שיש לנו כאן בישראל קהילה נהדרת וחברים טובים, אין לנו משפחה ממדרגה ראשונה וזה החלק הקשה ביותר בעלייה שלנו לישראל".

קרדיט צילום Lisa rich
לוסקי-ביננפלד מספרת שסבתא מאושפזת כעת בבית החולים במצב קשה "היא עדיין בחיים בעקבות התערבויות רפואיות שונות. מדובר ככל הנראה בשבועות האחרונים שתהיה להוריי אפשרות לנהל עימה שיחה קוהרנטית. חיוני ודחוף גם שיתאפשר להם להיפגש ולדבר עם הורה גוסס והם גם לא פגשו את הנכדה שנולדה להם לפני 9 חודשים, גם זה חיוני". אמה היא אזרחית אמריקנית בלבד ואילו אביה ישראלי, "בקשתה של אמי להיכנס לישראל נדחתה 10 פעמים כיוון שלטענת ועדת החריגים "המקרה לא משקף מצב הומניטרי או אדם עם צורך אישי מיוחד". לוסקי ביננפלד החליטה בעקבות המצב המורכב לטוס לארה"ב עם התינוקת שלה. "יש לי מזל שאני יכולה לטוס אבל איפה ההיגיון, למה הוריי המחוסנים אינם יכולים לבקר בישראל?"
גם אלישבע קופפרמן-גולדשטיין עלתה מארה"ב לירושלים, ולה שלושה ילדים, הקטנה, ענהאל גולדשטיין בת 4.5 חודשים טרם פגשה את סבא וסבתא. "לפני הקורונה השתדלנו כמה שיותר להיפגש עם המשפחה מארה"ב, בין אם היינו טסים או שהיו באים לבקר אותנו. הקטנה שלי לא פגשה את הסבתא שלה, וכך גם אחיינית שלי בת השנה". לדבריה "בעלי רופא והוא היה צריך לעבוד בשנה האחרונה שעות נוספות בגלל המצב – ולכן הייתי לבד עם הילדים במצבים לא פשוטים בכלל". ובכל זאת מצבם היה פחות קשוח משל אחרים, "יש לי חברה שילדה את הילד השלישי שלה במהלך אחד הסגרים, והיו כמה בעיות רפואיות מורכבות כך שהיא והתינוק נאלצו להישאר בבית החולים – בזמן ששתי בנותיה בגילאי גן היו בבית ללא מסגרת".

עוד היא מספרת על חברה שלה שליוותה את אחותה לחופה ביום כלולותיה בעקבות העובדה שההורים לא יכלו להגיע לישראל. "ראיתי את התמונות מהחופה ולא הפסקתי לבכות. ראיתי תמונה של ההורים של הכלה בזום – וזה היה מרגש מצד אחד אבל מדכא מצד שני. אצלה לפחות אחותה הייתה אבל במקרים אחרים זוגות התחתנו ללא כל נציג משפחתי".
ח"כ מיכל קוטלר-וונש, ששימשה כחברה בוועדת העלייה והקליטה וכיו"ר ועדת המשנה לעניין קשרי ישראל והתפוצות, פנתה בעניין לפני כשבועיים לשרי הבריאות, הפנים, הקליטה, התיירות והחינוך בדרישה להשיב את סעיפי הכניסה לישראל. " מחובתי להביע בפניכם את הקושי המתמשך עימו מתמודדים אלפי עולים חדשים וותיקים ומשפחותיהם, שעבורם טרם החלה היציאה מהקורונה שכן טרם הוסדרה מדיניות כניסה העונה על אפילו מקצת מצרכיהם. יש להחזיר את סעיפי הכניסה עבור העולים החדשים והוותיקים לכל הפחות למצב שהיה בתוקף טרם סגירת נתב"ג ביום ה-25 לינואר". המתווה אפשר את כניסתם של בני משפחה כמו סבים וסבתות עבור חתונות, בר או בת מצווה, והגעה עבור לידת נכדים. בנוסף, אושרה כניסת בני משפחה של חיילים בודדים ומתנדבי שירות לאומי בודדים.

"לא יתכן שעולים יהיו לאזרחים סוג ב׳ בישראל!" צייצה בעמוד הטוויטר שלה, "לא יתכן שיש אזרחים שיוצאים לחופשות ויש כאלה שהוריהם אינם יכולים להגיע לחתונתם או ללידת נכדיהם".
שרת התפוצות עומר ינקלביץ' התייחסה לנושא גם כן ואמרה בתגובה: "הגיע הזמן שנאפשר לבני משפחות של עולים להיכנס לארץ. מדיניות הכניסה הנוכחית לישראל, המונעת מבני משפחות של עולים הקשורים בנפשם למדינת ישראל וכבר למעלה משנה לא נפגשו עם משפחותיהם היא עוול שעלינו לתקן באופן מיידי".
השרה הוסיפה ואמרה כי "כשם שנלחמתי להכנסת משתתפי תוכנית 'מסע' לארץ, אמשיך להילחם לשינוי המדיניות כדי לאפשר כניסת בני משפחות של עולים. זהו נושא שהעליתי מספר פעמים בישיבות הממשלה האחרונות ולא ארפה עד שיתוקן".