רשות מקרקעי ישראל הכריזה היום (ב') על מערכת שירות חדשה שתאפשר קבלת מידע, הגשת מסמכים, קבלת אישורים וביצוע פעולות באופן מקוון. המהלך פורסם לראשונה בוועידת הנדל"ן הלאומית של מקור ראשון, על ידי יעקב (ינקי) קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), ועתה הוא מושק באופן רשמי.
על פי קוינט, עם כניסתו לרמ"י ביקש ממנו שר השיכון יעקב ליצמן לטפל בשני נושאים: הגדלת שיווק הקרקעות ושיפור השירות לאזרח. השירות ברשות מקרקעי ישראל היה ידוע באיטיותו, עם שעות קבלה מוגבלות ובירוקרטיה מסובכת, שדרשה שימוש במתווכים בתשלום במקרים רבים. בוועידת הנדל"ן אמר קוינט כי בכוונתם "לשים קץ לתופעת המאכערים ברשות מקרקעי ישראל", והמהלך של העברת חלק מהפעילות לדיגיטל תאפשר לאנשים לקבל שירותים רבים בלחיצת כפתור, והוסיף: "אנחנו מקווים שבכך נייתר את הצורך בפנייה לעזרה לכל מיני 'מקדמים'. אני מקווה שמכאן זה יגיע לכל עולם המקרקעין, שתמיד נתפס כמקום של מאכערים ושתדלנים".
הבוקר, הודיעו ברשות מקרקעי ישראל כי הם משיקים מערכת דיגיטלית שתצמצם את הצורך בהגעה פיזית למשרדי הרשות, ותספק שירותים רבים באופן מקוון. לכל משתמש יהיה אזור אישי באתר רמיטק שיאפשר לו להגיש מסמכים באופן מקוון, בלי צורך לשלוח בדואר או להגיע לרשות. גם אישורים יינתנו דרך האתר. בעתיד מקווים ברמ"י, כי גם מכרזי הקרקעות של הרשות יופעלו באופן דיגיטלי.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– הפיצויים למשפחות ילדי תימן, המזרח והבלקן מעוררים תהיות
– חיסון הפועלים הפלסטינים: אינטרס בריאותי וכלכלי משותף
– נציב הביקורת על הפרקליטות: כשלים בניהול תיקי נתניהו
על פי רשות מקרקעי ישראל: "עד היום עשרות אלפי אזרחים השתמשו בשירותיהם של מתווכים להתנהל מול רשות מקרקעי ישראל, להתמודדות עם הבירוקרטיה והניירת. מהפכת השירות הדיגיטלית של רמ"י מייתרת את השימוש במתווכים ומאפשרת לכל אחד ואחת להיכנס למרחב האישי שלו, לקבל מידע בקלות ולבצע פעולות רבות בקליק".

האתר החדש יאפשר ביצוע־מרחוק של פעולות שעד כה היה ניתן לבצע רק במשרדי הרשות, באמצעות האזור האישי והזדהות ממשלתית. רוב השירותים הדיגיטליים זמינים לכל אזרח כבר היום. ישנם שירותים שפועלים כיום רק במחוזות דרום וחיפה, ויושקו במהלך החודשים הקרובים גם בשאר אזורי הארץ. השירות החדש יחסוך לציבור זמן יקר של נסיעה בפקקים, חניה, המתנה בתור, וכמובן – חשיפה לתחלואה.
בין הפעולות שמתאפשרות כעת באופן מקוון: אישורי זכויות דיגיטליים אוטומטיים לבעלי זכויות, התחייבויות לרישום משכנתא, סילוק משכנתא, חתימה דיגיטלית, העברת זכויות (למייצגים), פניות מקוונות – קבלת סטטוס על מצב הפנייה, המכרזים שלי – מעקב אחר סטטוס השתתפות במכרז, קבלת מידע על נכס והצגת מסמכים באזור אישי למייצגים. בנוסף, מנהל רמ"י הנכנס, יעקב קוינט, הנחה את גורמי המקצוע לייצר ממשקים דיגיטליים חדשים שיאפשרו לאזרחים לקבל מגוון שירותים לצורך רכישת דירה או עסקה במקרקעין כגון: אישורי זכויות, אישורים לרישום משכנתא, מידע על נכס, מידע על סטטוס טיפול בפנייה, מכרזים מקוונים ועוד.
ברקע ההכרזה, הודעתו של מבקר המדינה מתניהו אנגלמן כי הוא מתכוון לפרסם בחודשים הקרובים דו"ח ביקורת על רשות מקרקעי ישראל בעניין השירות הניתן לאזרח. אנגלמן, שהתארח גם הוא בוועידה אמר כי בכוונת מבקר המדינה לבחון את רשות מקרקעי ישראל על השירות שניתן לאזרח: השירותים המקוונים, במיוחד בתקופת הקורונה, פעילות מוקדי השירות המהיר וכן דוח מעקב על טיפול רמ"י ברישום הזכויות על שם החוכרים וביישום הרפורמה בעניין הקניית הבעלות לחוכרים בהתאם להחלטות הממשלה ועוד.

המבקר ציין כי "השירות הניתן לאזרח ברמ"י, כמו גם המעקב אחר טיפול רמ"י ברישום הזכויות בספרי המקרקעין (טאבו) ובהעברת הבעלות לחוכרים, משפיע ישירות על שוק הנדל"ן ויש לכך חשיבות כדי לייעל תהליכים שונים הנוגעים לשוק הדיור בישראל. בעשור האחרון נעשו שינויים טכנולוגיים רבים שמאפשרים קידום ופיתוח של כלים ותהליכים לטובת השירות לציבור ורמ"י נדרשה ליישם רפורמה בעניין רישום המקרקעין והקניית הבעלות. בפרט, בעת משבר הקורונה, הגופים הממשלתיים נדרשו לשנות את תפיסתם בכל הנוגע למענה לציבור, לשפר שירותים ולפתח שירותים מתקדמים חדשים".
שר הבינוי והשיכון, יעקב ליצמן אמר הבוקר כי "מהפכת השירות הדיגיטלי תחסוך את הבירוקרטיה לציבור ותקל על אזרחי ישראל לקבל שירות. מהיום הראשון שלי במשרד השיכון אני מדבר על הצורך בייעול השירות לאזרח, היום הבשורה כאן. ברכותיי למנהל רמ"י שראה לנכון לקדם דבר ראשון כשהגיע למערכת, את נושא השירות לאזרח".
מנהל רשות מקרקעי ישראל, יעקב קוינט: "שמתי לי למטרה מרכזית לשפר את השירות לאזרחים ולהפוך את רשות מקרקעי ישראל ידידותית יותר ונגישה לאזרחים, לצמצם את זמני קבלת השירות ולוחות הזמנים לביצוע תהליכים, לבטל את הצורך להגיע למשרדי הרשות להגשת טפסים, או לבנקים בענייני משכנתאות, ומבלי שיצטרכו לשלם למאכרים עבור טיפול בכך עבורם. המעבר של רשות מקרקעי ישראל לאמצעים דיגיטליים היא הכרחית, מותאמת מציאות ותקל רבות על הציבור. אנחנו לא עוצרים כאן, זו היא רק ההתחלה של מהפכת השירות ברשות מקרקעי ישראל".