סקר TGI השנתי העדכני מצביע על כך שמלבד "כאן רשת ב'", ההאזנה לכל תחנות הרדיו הארציות והאזוריות פחתה ב־2020 – מלבד לתחנות הרדיו החרדיות. "קול חי" זכה ב־2020 לשיעור האזנה של 4.8 אחוזים, עלייה מ־4.5 אחוזים בשנת 2019. תחנת "קול חי מיוזיק" עלתה מ־3.3 אחוזים ל־4 אחוזים. החשיפה ל"קול ברמה" עלתה באחוז שלם, מ־2.7 אחוזים ב־2019 ל־3.7 אחוזים ב־2020. הנתונים עשויים להצביע על מגמות בחברה החרדית, בהשפעת הקורונה, שראוי לשים לב אליהן.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– התקבלה הסכמה שקטה בגוש הימין שלא לתקוף את בן גביר
– מתנחלים? אולי גם אתכם יזמנו לבית הדין בהאג
– דו"ח נציב קבילות החיילים: כשלים ותקלות בטיפול בקורונה
את הירידה בהאזנה לרדיו בציבור הכללי ניתן להסביר במעבר להאזנה ביישומוני הסכתים ומוזיקה, ובכך שאנשים נסעו לעבודה פחות בתקופת הקורונה. אצל החרדי הממוצע, לעומת זאת, החשיפה לחדשות היא לרוב מפה לאוזן, מה שקשה יותר בימי הסגרים. פחות נפגשים בבית המדרש, במקווה, או בכולל ושומעים שם את החדשות החמות. האברך החרדי השמרן או הבחור החסידי הרווק יקבלו לעיתים את המידע מהעיתונות המגזרית היומית, אבל לרוב החדשות יגיעו אליהם דרך מתווכים – בני משפחה וחברים. ברוב הבתים אין טלוויזיה ואינטרנט, ולכן צריכת החדשות נעשית בטלפון – בקווי ה"נייעס" הייעודיים ובקבוצות מסרונים חדשותיות – וכמובן במכשירי רדיו. כאשר החדשות תוכפות, ההאזנה לרדיו ללא מתווכים גוברת.

יש גם סיבות טריוויאליות פחות. במשך שנים תחנות הרדיו החרדיות לא הפעילו מחלקת חדשות עצמאית. צריכת החדשות העיקרית נעשתה באמצעות מהדורות קול ישראל הממלכתיות, הרשמיות, האמינות והצנועות יחסית. שיעור ההאזנה לרשת ב' במגזר החרדי היה מאז ומעולם גבוה יחסית לעומת גלי צה"ל המתחרה (לא מן הנמנע שהעלייה בהאזנה לכאן ב' בשנה החולפת קשורה גם היא לעלייה בשיעורי ההאזנה החרדיים). גם כאשר התחנות החרדיות כבר החלו לשדר מהדורות ויומני חדשות, הן עדיין נחשבו לבוסריות ולמקצועיות ומעודכנות פחות. רק בשנים האחרונות התמקצעו התחנות החרדיות בשידורי האקטואליה וזכו לאמון גובר מצד המגזר.
בימים אלו, כשהחברה החרדית מרגישה מותקפת מצד התקשורת הכללית, המאזינים החרדים מצביעים באוזניים ועוברים יותר ויותר לצרוך חדשות בתחנות החרדיות. בנוסף, בשל המבנה הקהילתי, רבים אוהבים לשמוע תחילה מה קורה אצלם – מי נפטר, על מי להתפלל, ובאיזה צבע העיר והשכונה. המאזין הממוצע מבקש לשמוע את הדברים בשפתו. חלק מחברי הכנסת החרדים מתראיינים כמעט אך ורק לתחנות הללו, וגם הנחיות הממשלה, הרופאים, הרבנים ומנהיגי הקהילות הותאמו למגזר בשידוריהן.
ואולם, סקר TGI מלמד שגם תחנת המוזיקה "קול חי מיוזיק", מעין גלגלצ חרדית, זכתה לזינוק בשיעור ההאזנה. התחנה הבת של רדיו קול חי משדרת מוזיקה חסידית בלבד במשך רוב שעות היממה. במהלך הקיץ נפתחה גם תחנת "קול פליי" המתחרה, מבית קול ברמה, שלא נדגמה בסקר אך נראה שגם היא זוכה לפופולריות. יש בכך כדי ללמד גם על שינוי בהרגלי צריכת המוזיקה במגזר.
כשכולם בבית, ללא הופעות, ללא טלוויזיה וללא אמצעי בידור, וכשחנויות הספרים סגורות, המוזיקה היא המצרך התרבותי העיקרי למשפחה החרדית. בימים של חדשות קשות, טבעי שאנשים מוצאים בה מפלט. השירים ששודרו בתחנות המוזיקה החרדיות, בעיקר בתחילת משבר הקורונה, העניקו "חיזוק" במצב קשה, נסכו עידוד ואמונה ואפשרו גם תפילה לרפואה. נוספו לכך הקדשות שירים לבני משפחה חולים או מבודדים. רבים מצאו בתחנות הללו נחמה, גם אם ביומיום האזינו להן פחות.
נראה שמשבר הקורונה, שגרם לרבים להתחבר לרדיו החרדי או להצטייד בטלפונים חכמים (כשרים) ולהתחבר לראשונה לאינטרנט, יוביל מהפכה גם כאן. במהלך השנה תחנות הרדיו ואתרי החדשות המובילים במגזר, דוגמת כיכר השבת ובחדרי חרדים, פתחו מתכונת של שידורי טלוויזיה חדשותיים לצידם הופקו ושודרו בשידור חי בכלי התקשורת הללו מופעי מוזיקה חסידית ללא קהל.
כמו בתחומים אחרים ששינתה הקורונה, גם הרגלי צריכת התקשורת במגזר החרדי עוברים טלטלה. סביר להניח שהשינויים הללו ישרדו. את השפעתם לטווח הארוך על החברה החרדית נוכל לראות רק בעוד שנים.