אגף המודיעין של צה"ל מפרסם הערב (ג') את הערכת המצב השנתית. עם היוודע הנתונים נרשמה אכזבה גדולה. למרות משבר הקורונה שפקד את העולם בכלל ואת המדינות הערביות במזרח התיכון בפרט, והוביל למכה כלכלית קשה ברבות מהן, התעצמות האויב נמשכת בכלל הגזרות. חיזבאללה בצפון וחמאס בדרום ממשיכים לצבור אמל"ח איכותי, בחסות איראנית, ולמקד מאמצים בבניית כוח לוחם המגביר את ביטחונם ביכולתם הצבאית. במערכת הביטחון תלו תקוות רבות במשבר העולמי שיביא לעצירת ההתבססות האיראנית וימנע את התחזקות ארגוני הטרור. בפועל, המצב לא הביא לשינוי ניכר אלא להפך – ארגוני הטרור התעצמו. בצה"ל אומרים כי למרות זאת, אין שינוי במאזן ההרתעה של ישראל. "הציר ממשיך בניסיון להתבסס כדי לפגוע בישראל דרך רמת הגולן", אומר ראש אמ"ן, האלוף תמיר היימן. "מאמצינו הרבים מצליחים לפגוע ולצמצם יכולת זו".
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– שלוש הלוויות ושאלה: החרדים, הערבים והממסד הישראלי
– התרגיל שממלכד את כל יריבותיה של רוסיה בקווקז
– סופו של עידן: ארה"ב תשוב למועצת זכויות האדם של האו"ם
גם איראן זוכה לפרק נרחב בהערכת המודיעין, לפיה היא נמצאת בנקודת שפל היסטורית בשל המלחמה נגדה, ובצל משבר כלכלי עמוק ולחץ המופעל נגדה מהמערב. למרות כל זאת בטהרן עוד לא ויתרו על רעיון ההתבססות בסוריה, תוך בחינת אופיה והיקפה. "איראן נמצאת בשפל חסר תקדים בעקבות הפעולות שביצענו בשנים האחרונות, ולא רק בגלל הקורונה", מסביר האלוף היימן. "אבל לצד זה איראן לא זנחה את תוכנית הגרעין ואף הגבירה את מאמציה בנושא". לדבריו, במצבה הנוכחי איראן רואה בהסכם מוצא יחיד מהמשבר ולכן חותרת, לכל הפחות, לשוב להסכם מ-2015.

באשר לאיום ממדינות המעגל השני, עיראק ותימן, באמ"ן אומרים כי האיראנים מצאו "פתרון זול, אפקטיבי, ומבודל" עבורם להגיב על פעולות ישראל וארה"ב ללא הסתכנות במלחמה. באמ"ן משקיעים רבות בתחום זה. "בזכות יכולות מודיעיניות גבוהות הצלחנו לתקוף מאות מטרות במסגרת המב"ם (המערכה בין המלחמות, נ"א), ולשמר את העליונות האזורית של ישראל", מסביר היימן.
עם זאת, ישנה קצת אופטימיות בהערכת המודיעין השנתית. לפי אמ"ן איראן אמנם מתקדמת לעבר פצצה גרעינית, אך עוד אין לה פריצת דרך בתחום. על פי ההערכות היא מצמצמת פערים, אך עדיין מתמודדת עם צווארי בקבוק משמעותיים. לפי הערכת אגף המודיעין איראן רחוקה מרחק שנתיים מפצצה גרעינית, בהינתן החלטה.
בנוסף לכך הרתיעה העמוקה ממלחמה עם ישראל נשמרה, מעריכים באמ"ן, אך הגירעון ההרתעתי של המערכת השיעית מחייב תגובה ועלול לערער את היציבות בזירה הצפונית, עד כדי ימי קרב.

גם נושא הטילים המדויקים, המטריד מאוד את מערכת הביטחון, מקבל דגש בהערכת המצב. טילים אלו ממשיכים להוות איום, אך לישראל יש כלים אפקטיביים למענה הולם אם יהיה צורך. "אנו עומלים ועוסקים באופן קבוע ומתמשך באיום הטילים המדויקים", מסביר ראש אמ"ן. "על אף שמדובר באיום שאין להקל בו ראש אנו מספקים מענה איכותי בשלל דרכים, גלויות וסמויות".
חיזבאללה אמנם נכשל פעמיים אך עדיין מחזיק את צה"ל בכוננות ספיגה בצפון כיוון שעודנו נחוש להגיב על מות הפעיל בסוריה לפני שמונה חודשים, כך על פי הערכות.
בזירה הפלסטינית, אומרים באמ"ן, עברה הרשות שנת "הישרדות" היסטורית – צבר לחצים מבית ומחוץ, כשבמוקד משבר החלת הריבונות והסילוקין הישראלי ו"עסקת המאה" של טראמפ. ברצועת עזה הגא"פ (הג'יאהד האסלאמי הפלסטיני, נ"א) ממוקד אף הוא בהתעצמות ובבניית כוח. עד כה, נראה כי מבצע "חגורה שחורה" בו חוסל הבכיר אבו אל עטה, מוכיח את עצמו והארגון ספג מכה קשה. חמאס דבק באסטרטגיית ההסדרה, עם מצב הומניטרי יציב אך שברירי ברצועה – המענק הקטארי, על פי הערכות אמ"ן, בולם את ההידרדרות אך לא מהווה תחליף.