חסידית, ספרדית וליטאית נפגשו בדרך לכנסת ה-24, זו לא התחלה של בדיחה, אלו שלוש נשים חרדיות ששואפות לייצג את המגזר החרדי בבחירות הקרובות. בשל העובדה שהדרך למפלגות החרדיות חסומה בפניהן, הן מחפשות דרכים אחרות להשתלב בחיים הפוליטיים.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– כל פעם מחדש: גרסת הצ'חצ'חים 2021, מכיוון לא צפוי
– חופש הביטוי או הסתה: למה איילת לאש נחקרה במשטרה?
– מסדר הלשעברים: הדתל"שים חולשים על לא מעט צמתים בחברה הישראלית
הראשונה היא הילה חסן לפקוביץ, גרה בכפר-יונה, נשואה ואם לשלושה ילדים, וממוקמת במקום השני במפלגת "עם שלם". השנייה היא ציפי מנהיימר מבני-ברק, בת לחסידות גור, שמועמדת במפלגתו של ירון זליכה. והשלישית, רחלי מורגנשטרן נשואה ואם לשלושה שעומדת בראש המטה בחרדי ב"ימינה". כולן אקטיביסטיות חרדיות שמקבלות את הגב של עמותת "נבחרות", תנועה לקידום האישה החרדית.

"אישה חרדית צריכה לוותר על חלק מהאג'נדות שלה כדי ליישר קן עם מפלגה חילונית", קובעת חסן לפקוביץ'. "עד היום לא מצאתי בית פוליטי שיכול להכיל את היותי חרדית וגם את היותי אישה. מה שנשאר לאישה החרדית זה להחליט לוותר על אחד מהם, אבל היא לא באמת יכולה לוותר על אף אחד מהם".
לדוגמה, אני מעלה את השרה עומר ינקלביץ' מכחול לבן. "היא בדיוק הדוגמה כמה זה בעייתי שאישה חרדית נכנסה למפלגה שאיננה דתית, ואפילו נתפסת כאנטי", טוענת חסן לפקוביץ'. "היא כמעט ולא יכולה לזוז ולעשות משהו למען הציבור החרדי". מצד שני, היא יוצאת להגנתה סביב הפרסומים והמתקפות נגדה. "אני לא צריכה לפרט איזה טינופת נזרקה עליה בגלל שהיא חרדית, יש כאלו שמרשים לעצמם לדבר עליה ככה בגלל הדבר הזה".
לפי המכון הישראלי לדמוקרטיה, המגזר החרדי עומד על 12.5 אחוזים מאוכלוסיית המדינה לשנת 2020. "האם אפעל לקידום המגזר החרדי? בוודאי", אומרת מנהיימר. "הנושא הזה בנפשי, וככל שהציבור החרדי יצליח וישתלב, ולא יהיה תלוי בקצבאות – כל החברה הישראלית תיתרם מכך". מורגנשטרן מצהירה כי המטרה שלה היא להביא כמה שיותר קולות של חרדים לקלפי. "להוכיח שיש כאן ציבור חושב, שיש כאן ציבור שנופל בין הכיסאות והגיע הזמן שיהיה לנו בית, בימינה. יש הרבה חרדים שחושבים כמוני. מי שרוצה שאייצג אותו, בשמחה גדולה".

"עצם זה שאני שם, זה מייצג את המגזר", מוסיפה חסן לפקוביץ' משלה. "אני אעלה לסדר היום נושאים מושתקים ולא מטופלים. זה שאף חבר כנסת חרדי לא חושב להיכנס לוועדות מסוימות בכנסת זה אומר דרשני".
מנהיימר מזדעקת גם נגד הח"כים החרדים: "בסופו של דבר הנציגים החרדים נלחמים לתקציבים לישיבות, אבל מה עם שאר צורכי הציבור? מי דואג לגשמיות של הציבור החרדי? הנשים החרדיות הן אלה שנלחמות מדי יום בחזית, מתמודדות עם הפרנסה, חינוך הילדים והבריאות. יש הרבה נושאים בכלל לא מדוברים, שהנציגים החרדים מדירים את עצמם – בריאות האישה, אלימות בתוך המשפחה, חינוך מיוחד. אי אפשר להתעלם, מישהו אמור לדאוג לזה".
עם זאת, מנהיימר מבהירה כי היא לא מתבססת על קולות חרדיים שיכניסו אותה לכנסת. במקום זאת היא מתארת את המצביעים החרדים ככאלו ש"מאמינים, רוצים, ושואפים שלהם ולילדים שלהם תהיה היכולת לרכוש השכלה ומקצוע, לצאת ולהתפרנס בכבוד. אם היום לא נדאג לממ"חים לילדים החרדים ולהכשרה שלהם לשוק התעסוקה, גם בעוד עשר שנים נשב כאן ונצעק גוועלד".

לאורך השנים טענו נגדן שהן לא מתנהגות כמצופה מנשים חרדיות, לא מתלבשות בהתאם לקוד הלבוש החרדי והואשמו בכך שהנשים החרדיות לא מעוניינות בפעילות הפוליטית שהן מקדמות, לכאורה בשבילן. "יהיו כאלה שיגידו, 'היא לא חרדית, היא לא מייצגת', שיגידו", מסבירה מורגנשטרן. "אני מייצגת את הנושאים שאני מאמינה בהם דוגמת לימודי ליב"ה, אפליה בתעסוקת נשים חרדיות וההתנהלות הפוליטית במהלך הקורונה שגבתה קורבנות רבים במגזר שלנו. את הדין וחשבון שלי על רמת החרדיות שלי אני חייבת רק לבורא עולם".
"זה נכון שהציבור החרדי לא רגיל לראות נשים בעמדות השפעה", מודה גם מנהיימר. עם זאת היא מסייגת כי זה משתנה. "מי הן הנשים החרדיות שמדברים בשמן? הציבור החרדי מונה למעלה ממיליון איש, אז לקחת למעלה מחצי מיליון נשים חרדיות להפוך אותן למקשה אחת ולהחליט בשבילן מה הן רוצות, זה יומרני". לדבריה, "ברגע שיתרגלו, השיח הזה של כן חרדיות לא חרדיות לא יתקיים יותר".
הנושא הנפיץ הזה מעורר את שלושתן. מדובר בנקודה רגישה מול המגזר החרדי שהנהגתו לא מוכנה לשמוע על מהלך כמו שילוב בפוליטיקה. חסן לפקוביץ' מתייחסת ואומרת כי "בציבור החרדי האיום הכי גדול על מישהי זה שהיא לא חלק מהציבור. זו אמירה שנועדה להחליש ולהקטין". היא טוענת שישנם נושאים שלא מטופלים כי אין שם אישה. "אני אומרת לנשים לא לחכות, להיכנס לעמדות מפתח. כל מפלגה שתכניס אישה חרדית היא ראויה לא משנה איפה היא נמצאת. אישה חרדית זה יצור שלא קיים בכנסת".

לשלושתן היו דרושות הקרבה, סבלנות ועבודה קשה כדי להגיע למקום שבו הן נמצאות כיום, אולם הן עדיין נמצאות הרחק מאחור וניצחונן בבחירות לכנסת ה-24 נראה חלום רחוק.
בעוד מנהיימר מאמינה שתיכנס לכנסת "ומתפללת שאזכה להיות שליחת ציבור טובה ונאמנה לכל עם ישראל, וכמובן לציבור החרדי שאליו אני משתייכת", חסן לפקוביץ' כבר יודעת: "אני אהיה חברת כנסת, אני לא יודעת מתי זה יקרה, אם בבחירות האלו או בעוד ארבעה חודשים. זו שאלה של זמן".
לעומת השתיים שמשולבות ברשימות לכנסת, מורגנשטרן פועלת עדיין מאחורי הקלעים. "אני אוהבת פוליטיקה, ועשייה חברתית היא חלק גדול מאוד מהחיים שלי. נכון להיום אני לא רוצה להיות ח"כית. מה יהיה בעתיד? זה הקב"ה יחליט".