בתום עוד סאגה בין השר לביטחון הפנים אמיר אוחנה והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, החל הבוקר (ב') מבצע חיסון האסירים בבתי הסוהר ברחבי הארץ. חיסון סגל סוהרי שב"ס הסתיים אתמול, ועם סיומו החל מבצע חיסון האסירים עם פיילוט בקרב 20 אסירים בבית הסוהר "שקמה".
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– פחות נתניהו, יותר אמונה: הושק קמפיין הבחירות של ש"ס
– בלי הפתעות: מנהיג האופוזיציה שהורעל שב לרוסיה ונעצר
– לא משחק ילדים: יצחק זמיר חוזר לקריירה הסוערת עם ספר
מטרת הפיילוט שנערך אתמול היא לייעל את תהליך חיסון אוכלוסיית האסירים. שלא כמו חיסונים בקהילה, בשב"ס מצביעים על קשיים לוגיסטיים המצריכים היערכות מדוקדקת: אחסון החיסונים בטמפרטורה המתבקשת; תיאום והיערכות להוצאת האסירים מן התאים שלהם וכן הובלתם למקום החיסון; כמו כן היערכות מדויקת עם מספר מנות החיסון המופשרות, בשל העובדה שלא ניתן לנייד אסירים ממקום אחד למשהו, וכדי להימנע מזריקת מנות חיסון לפח.

מספר האסירים שמעל גיל 60 וכן אלו שבקבוצות הסיכון עומד על כ-2,000. החיסונים בבתי הכלא פתוחים כעת, כמו באוכלוסייה לבני 45 ומעלה.
מזה כשבועיים שנושא חיסון האסירים עלה לכותרות עם הנחייתו של השר אוחנה שלא לחסן את האסירים לפני שיחוסן סגל שב"ס. השר אוחנה אף ציין כי גם לאחר שיושלם המהלך של חיסוני הסגל, יבחן את חיסוני האסירים ביחס להתקדמות חיסון כלל אזרחי ישראל שאינם אסירים. לדברי השר, הוא תיאם את עמדתו זו עם שר הבריאות יולי אדלשטיין.
לאחר ההחלטה הזו של אוחנה, הודיע לו היועמ"ש מנדלבליט כי החלטתו ניתנה בחוסר בסמכות. הוא עשה זאת באמצעות מכתב שנשלח לשר על ידי עו"ד עמית מררי, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה. השר אוחנה הגיב למכתב בחריפות ועם כניסת השבת שלח היועמ"ש מכתב נוסף לשר אוחנה בו הוא הודיע לו כי בקשתו לייצוג נפרד בעתירות העוסקות במדיניות חיסוני אסירים – נדחית. עתירות אלו, שלוש במספר, יידונו מחר (ג') בבג"ץ.
בפוסט שפרסם בעמוד הפייסבוק שלו הסביר אוחנה את כוונותיו. הוא מנה מספר דוגמאות לאסירים ביטחוניים שהיו מעורבים בפיגועים קשים ומהם הוא ביקש למנוע חיסון לפני סגל שב"ס ושאר האוכלוסייה: "האם ראוי לתעדף את האנשים הללו לפני המורות, המורים והגננות הבאים במגע עם ילדינו? השוטרות והשוטרים? נהגי התחבורה הציבורית? או, במחילה – האם יש איזשהו היגיון לתעדף אותם בתור לחיסון על פני קורבנותיהם ובני משפחתם?", תהה.
ח"כ משה ארבל, שמתח ביקורת על התנהלות השר אוחנה בירך על התחלת מצבע חיסון האסירים. "טוב שהשכל הישר גבר על פני מלחמות אגו מיותרות על גבם של החלשים ביותר בחברה״. גורמים שונים טוענים כי תחילת מבצע החיסונים היום נבע כתוצאה מ"התקפלות" של השר נוכח העתירות שהוגשו לבג"ץ. בסביבת אוחנה כופרים בטענות הללו ואומרים כי הוראת השר התקיימה במלואה כאשר האסירים מתחסנים רק לאחר שסגל שב"ס התחסן.
מבין האסירים שקיבלו אתמול את החיסון, שלושה אסירים כלואים בכלא אשקלון. אחד מהם הוא מואפק עירוק מהכפר יפיע. עירוק נאשם ב-2003 שהסיע מחבלים שביצעו את הפיגוע בתחנה המרכזית בת"א בו נרצחו 23 בני אדם.

במועדון האסיר הפלסטיני דורשים הקמת ועדה רפואית עם הצלב האדום שתפקח על מתן חיסונים לכל האסירים. בשיחה עם "מקור ראשון" אמר גורם במועדון האסיר כי מבחינתם מתן חיסון לקורונה מהוה טיפול רפואי, שישראל מחויבת להעניק לאסירים שתחת ידה. הם ציינו כי בשל היות האסירים חשופים לגורמי שיטור שלא נמצאים בבידוד, סכנת ההידבקות גבוהה ולכן מחייבת חיסון מהיר של כלל האסירים. עוד ציינו כי שנים מתוך שלושת האסירים שחוסנו הם חולי סרטן בגיל מתקדם. גם האסיר השלישי הוא חולה בגיל מתקדם.
אסירה אחת שלא קיבלה מנת חיסון ונדבקה בקורונה היא ציפי רפאלי, אמה של הדוגמנית בר רפאלי שמרצה עונש מאסר על עבירות מס. על פי הודעת רופאה האישי של רפאלי, חולה בקבוצת סיכון, מצבה לא טוב והיא נאבקת כעת על דרישתה לצאת מ"נווה תרצה" לטיפול רפואי.