עשרות עובדים בבתי חולים גריאטריים וכלליים שוחררו מבידוד בניגוד לנהלים אף שנחשפו לחולי קורונה מאומתים. לפי התקנות שחרורם מבידוד מחייב את אישור משרד הבריאות, אך בבתי החולים הביאו לשחרורם בלי חקירות אפידמיולוגיות מהימנות ובלי אישור המשרד.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון
– הסכמי ישראל והאמירויות שווים 2 מיליארד דולר לפחות
– כך הקורונה החזירה אותנו לעולם השמיטה המקראי
– מהתורה הגואלת לפסגת האקדמיה: סיפורו של פרופ' מיכאל צבי נהוראי
העובדים זוהו באמצעות מערכות השב"כ לאיכון מגעים עם חולים מאומתים, ושוחררו מהבידוד בהוראת מעסיקיהם ובלי בירור נסיבות הידבקותם ומצבם. במכתב פנימי שנשלח בתוך משרד הבריאות, וכלל עדות על הטיפול של מוסד גריאטרי במרכז הארץ, עלו טענות חמורות על התנהלות המוסד, שאף הביאה לכאורה לשרשרת הדבקות שהייתה יכולה להימנע. מקורות במערכת הבריאות אומרים כי שוב ושוב התריעו בפני ראשי המוסד שהם פועלים שלא כיאות, אך הדבר נמשך. מקרים דומים תועדו בבתי חולים נוספים.

לפי נוהלי משרד הבריאות, פטור מחובת בידוד יינתן לעובד במערכת הבריאות רק בתום השלמת חקירה אפידמיולוגית במוסד עבודתו, ולאחר שנציג משרד הבריאות עבר עליה ובדק את מהימנותה. הסמכות לקבל את מסקנות החקירות הפנימיות נתונה בידי משרד הבריאות בלבד. במכתב שהופץ במשרד נטען כי במוסד הרפואי שנידון במכתב מורים לעובדים להתעלם מהודעות הבידוד, ולא להתחשב בהן בשום שלב. "העובדים שאנו מדברים איתם מצהירים שהם לא נכנסו לבידוד כלל". במשרד הבריאות אומרים שהאישור של המשרד הכרחי, "שכן מתבצעת בדיקה במערכת של חקירות לשכת הבריאות (הערות מיוחדות) ומגעים הדוקים".
התנהלות בית החולים הגריאטרי הזה הביאה על פי המכתב הפנימי למקרי הדבקה בין עובדים, שהיו יכולים להימנע. מההתכתבות שהגיעה לידינו עולה כי עובדי מוקד "קול הבריאות" לערעורים על איכוני השב"כ מתמודדים עם רבים שמשיגים על החלטות בידודם; הם נאלצים לפטור מבידוד את עובדי המוסדות הרפואיים, כמעט בלא תנאים, "אולם הדבר נעשה בלב כבד ובתחושה כי אנו נותנים יד לפגיעה באוכלוסייה בעלת הסיכון הגבוה ביותר לתמותה מנגיף הקורונה".
במשרד הבריאות סיפרו לנו שהם נתקלים לא אחת במתן פטור מבידוד גם לעובדים ששהו במחיצת חולי קורונה לאורך זמן: הם פשוט קיבלו הוראה ממוסדות עבודתם לא להתייחס להודעות האיכון ולהמשיך בעבודתם כרגיל. עדות שהגיעה אלינו מספרת על הנהלת בית חולים בצפון הארץ שביקשה לשחרר מבידוד רופא מקרב בית החולים שהיה חולה מאומת בקורונה.
בכיר במערכת הבריאות ובניהול המערכה בקורונה מסביר שחובת הבידוד מקשה על בתי החולים ובתי האבות הסיעודיים להמשיך לפעול. כל עובד שנחשף לחולה קורונה אמור לשבות מעבודה למשך כעשרה ימי בידוד, אבל "חסרים למערכת הבריאות יותר מ־6,000 עובדים – בשביל טיפול בקשישים, החלפת טיטולים, ניקוי ועוד. כל עובד שיוצא לבידוד, אין אף אחד שיחליף אותו", הסביר הבכיר.
לדבריו, בבתי האבות ובבתי החולים לא יכולים להמתין להשלמת החקירות ולאישור משרד הבריאות: "לעיתים הצורך דחוף, לך חכה לפקידים שיאשרו. אין לנו ברירה אלא לקבוע שעובד שנחשף לחולה קורונה מאומת ואפשר לפטור אותו מבידוד בחקירה אפידמיולוגית – עדיף שיישאר ויטפל בחולים משלא יהיה מי שיטפל בהם כלל".