מועצת התכנון העליונה במנהל האזרחי ביו"ש, הממונה על מתן היתרי בנייה להתיישבות היהודית באזור, לא התכנסה זה חצי שנה. עד כה הוסבר שהדבר נובע מרצון לייצר שקט תעשייתי לקראת החלת הריבונות, אך בימים האחרונים הוסרה הריבונות מהפרק, אולם המועצה עדיין לא מתכנסת.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– באישור בג"ץ: צעד נוסף להסדרת היישוב עדי עד
– סבב הלחימה בדרום עשוי להיגמר לפני שהוא מתחיל
– הדרמה בחצר סדיגורה: האלמנה נגד הרבי המנוח
לפי החלטת ראש הממשלה נתניהו אמורה מת"ע להתכנס מדי רבעון. אך הפעם האחרונה שהמועצה כונסה כדי לתת אישורים ליישובים הייתה בפברואר, ימים ספורים לפני הבחירות לכנסת. בדיקה שערכנו בשבוע שעבר העלתה שבמנהל האזרחי לא קיבלו עדיין הוראה מהדרג המדיני לפרסם את סדר היום של ישיבת המועצה הבאה, כך שקיומה בקרוב מוטל בספק. ראשי המתיישבים חוששים שהמועצה לא תכונס כל עוד הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות לא ייחתם רשמית.

בהודעה שפרסמה אמש מועצת יש"ע נאמר: "הדחייה החוזרת ונשנית של ישיבת המת"ע מעכבת את התפתחות ההתיישבות. לאור הורדת החלת הריבונות מהפרק לעת עתה נדרש מענה ציוני הולם. אנו דורשים מראש הממשלה לכנס את מועצת התכנון ולאשר תוכניות, יחד עם קידום יישובים ובנייה חופשית ביהודה ושומרון ובבקעת הירדן".
מקור מדיני בכיר אמר לנו בתגובה שאין מדיניות מכוונת שלא לאשר כעת בנייה ביו"ש, אך לא פירט מתי צפויה מועצת התכנון להתכנס ומדוע הדרג המדיני מעכב את כינוסה.
"גרוע מאוד שהגבילו את האישורים לארבע פעמים בשנה, אבל עכשיו אפילו זה לא קורה", התרעם גם ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן, "אנחנו רואים כאן פגיעה מתמשכת בהתיישבות".
תנחומים על הסחבת במתן אישורי הבנייה ועל השעיית מהלך הריבונות יכולים המתיישבים ביו"ש לשאוב מהצעת חוק שמקדם יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, ח"כ צבי האוזר.
האוזר, שנועד השבוע עם מנהיגי המתיישבים, מציע לתקן את חוק יסוד משאל העם באופן שיחייב קיום משאל גם לגבי פינוי אפשרי של יישובים ביו"ש. "הצעת החוק נוגעת ל־130 יישובים שממשלת ישראל החליטה על הקמתם ומתגוררים בהם כחצי מיליון אזרחים", נכתב בדברי ההסבר לחוק.
לדברי האוזר, "בהינתן שראש הממשלה החליט על הקפאת ההיערכות להחלת החוק הישראלי ביהודה ושומרון, יש לתקן בדחיפות את חוק יסוד משאל העם כך שיחול באופן מלא ומיידי גם על יישובי יהודה ושומרון. ההצעה תואמת גם את רעיון הליבה בתוכנית השלום של הנשיא טראמפ, המכירה ביישובים כחלק בלתי נפרד ממדינת ישראל". בכוונתו לבקש השבוע פטור מחובת הנחה להצעת החוק, "מתוך הבנה שיש לקדמו במקביל לקידום הסדרי השלום".
ככל הידוע, בהצעת החוק של האוזר צפויים לתמוך לא רק הליכוד וסיעות הימין, אלא גם ישראל ביתנו שבאופוזיציה וכחול לבן. על פי מצע כחול לבן בבחירות הקודמות, "כל החלטה מדינית היסטורית תובא להכרעת העם במשאל עם או תאושר בכנסת ברוב מיוחד".