למרות הזמן הקצר שחלף מאז החלה מגפת הקורונה העולמית, מתחזקת ההערכה כי זיהום אוויר מגדיל את הסיכון לתמותה מהנגיף, כך על פי מספר מחקרים שנערכו ברחבי העולם.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– "היינו יוצאות מלידה של חולת קורונה ובוכות"
– כך הפכו החרדים לשעיר לעזאזל הישראלי בימי קורונה
– מדברת מהבטן: שרן השכל על שגרת הכנסת וההיריון המיוחל
גם בישראל עלו מסקנות דומות, כך עולה ממחקר שערך פרופסור חגי לוין, יו"ר ארגון רופאי בריאות הציבור עבור המשרד להגנת הסביבה. על פי מסקנות המחקר, זיהום האוויר הגורם לתחלואת סרטן ולתחלואת מערכות הנשימה, ולא רק מעמיס על מערכת הבריאות בתקופה זו, אלא אף מהווה תורם לתמותה מקורונה.

פרופ' לוין מסייג ומציין כי "בשלב זה טרם הוכחה סיבתיות, ויהיה מאתגר להוכיחה, בשל מגבלות מתודולוגיות וגורמים מבלבלים. אך על סמך ההיגיון הביולוגי והידע האפידמיולוגי ההנחה כי חשיפה לזיהום אוויר מעמידה את האוכלוסייה בסיכון מוגבר לתמותה מקורונה, היא הנחה סבירה".
לאור הממצאים, קורא פרופ' לוין למשרד להגנת הסביבה: "אסור בשום פנים ואופן להחמיר את זיהום האוויר בישראל". לדבריו, "יש לעשות את כל המאמצים להפחית את זיהום האוויר בישראל, בפרט PM2.5 (חלקיקים נשימים) ו-NO2 (חנקן דו-חמצני הפוגע בדרכי הנשימה) כחלק חשוב מהיערכות לגל שני של קורונה בחודשים הקרובים. אסור לשוב לאותה שיגרה של זיהום אוויר גבוה בישראל, וחייבים למנוע באופן אקטיבי עלייה בזיהום האוויר עם חזרה לפעילות מלאה במשק".
הממצאים שעלו במחקרו של פרופ' לוין מקבלים חיזוק ממספר מחקרים אקולוגיים. בבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד בארצות הברית, נערך מחקר (טרום בקרת-עמיתים) ובו נבדק הקשר בין ריכוזי PM2.5 לבין סיכון לתמותה ממחלת קורונה, ב-3000 נפות ברחבי ארה"ב. לאחר תקנון למשתנים חיצוניים פוטנציאליים, נמצא כי עלייה של 1 מק"ג/מ"ק ב-PM2.5, הייתה קשורה בעלייה של שמונה אחוזים בתמותה מקורונה. לסיכום, טענו החוקרים כי המחקר מדגיש את חשיבות אכיפת תקנות איכות האוויר לצורך הגנה על בריאות האדם במהלך ולאחר מגפת הקורונה.

במחקר אקולוגי נוסף (טרום בקרת-עמיתים) שנערך באיטליה, נמצא קשר בין זיהום אוויר ברמת המחוז לבין שיעור המקרים החדשים של קורונה ותמותה מהמחלה, לאחר תקנון משתנים חיצוניים (ערפלנים). בסקירה מאיטליה העלו חוקרים את ההשערה כי זיהום אוויר לפני הופעת הקורונה תרם לתגובה כרונית שמגדילה את הסיכון לסיבוכי קורונה, אפילו בקרב צעירים בריאים.
במאמר אקדמי שפורסם באיטליה הצביעו החוקרים על מתאם גבוה בין חריגות ברמות PM10 (חלקיקי חומר נשימים, שחודרים למערכת הנשימה העליונה), לבין מספר המקרים המדווחים של נדבקים בקורונה לאחר שבועיים.
לכל אלה מצטרף מחקר אקולוגי נוסף, שנערך בארבע מדינות אירופיות. שם התברר שהיקפי התמותה הגבוהים ביותר היו באזורים בהם רמות NO2 הגבוהות ביותר.
הדברים מקבלים משנה תוקף מדאיג במיוחד בעקבות פרסום אתר 'מקור ראשון' מלפני כשבועיים, ובו נחשף כי הקריטריונים של המשרד להגנת הסביבה לבחירת אנשי מקצוע, שיהיו אמונים על בדיקת האוויר הנפלט ממפעלים מזהמים, השתנו והפכו מקילים יותר באופן משמעותי. הדבר מעלה חשש כבד לפגיעה בבריאות הציבור. השרה להגנת הסביבה גילה גמליאל מסרבת להגיב לפניית מקור ראשון ולהתייחס למדיניות החדשה של המשרד, אותו היא מובילה.

פרופ' לוין ממליץ לאשר באופן מיידי את התוכניות לצמצום זיהום האוויר בישראל, ולנקוט פעולות חיוניות לצמצום זיהום האוויר, בפרט בקרבה לאוכלוסייה. פעולות אלו כוללות בין השאר הרחבת אזורים מופחתי פליטות, אליהם אסורה כניסת רכבי דיזל ישנים מתחת לתקן יורו 4 לערים נוספות מלבד חיפה ומרכז ירושלים; הקשחת הדרישות כך שיוגבלו רכבי דיזל שאינם עומדים בתקן יורו 6 ורכבי בנזין מזהמים; חשמול התחבורה הציבורית (אוטובוסים, רכבות, מוניות) המתבססת כיום על מנועי דיזל ועוד.
על פי מחקרים שפורסמו בעבר עלה כי התוכנית הלאומית לצמצום זיהום אוויר מרכבי דיזל (שיושמה ברובה מאז) הייתה אמורה למנוע לפחות 313 מקרי מוות בשנה בקרב תושבי ישראל (סדר גודל דומה למספר ההרוגים בתאונות דרכים בשנה). צמצום זיהום האוויר ימנע לא רק מאות מקרי תמותה בשנה, אלא גם יפחית אשפוזים מסיבות נשימתיות, אשפוזים מסיבות קרדיו-וסקולריות ואובדן ימי עבודה.
פרופסור לוין קובע כי "הפחתת זיהום האוויר תשפר את ההיערכות שלנו לקורונה, בין היתר על ידי פינוי מיטות טיפול נמרץ ואשפוז, לרבות מנשמים וצוות רפואי חיוני. הפחתה בזיהום האוויר תוכל להיות בעלת משמעות כלכלית עצומה, על ידי העלאת הסף הקריטי של קיבולת הטיפול, כך שניתן יהיה לנקוט בצעדים פחות מחמירים ולפגוע פחות בכלכלה.