חוקרים סינים חשפו סוג חדש של שפעת חזירים עם היכולת להצית מגפה, כך על פי מחקר שפורסם אתמול (ב') בכתב העת המדעי האמריקני PNAS. הזן הנקרא G4, הוא צאצא גנטי של זן H1N1 שהוביל למגפת השפעת של שנת 2009. על פי החוקרים, מדענים באוניברסיטאות סיניות ובמרכזי בקרת מחלות ומניעתן במדינה, יש לזן "את כל המאפיינים החיוניים כדי לאפשר אדפטציה להדבקה מרובה של בני אדם".
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– בחל"ת או באבטלה: איך לדאוג להמשך הביטוח הפנסיוני?
– "קריאת אזהרה לכולם": הקורונה מתפשטת ברש"פ במהירות
– יאיר גולן: "המשטרה לא פעלה באלימות אלא הפעילה כוח"
משנת 2011 ועד 2018, נטלו מדענים למעלה מ-30 אלף דגימות מאפיהם של חזירים במשחטות בעשרה מחוזות בסין ובבית חולים וטרינרי. הדגימות אפשרו להם לבודד 179 זנים של שפעות חזירים, רובם מסוג חדש שמקנן אצל חזירים משנת 2016.

לאחר מכן, ביצעו החוקרים ניסוי דומה על חמוסים, שמשמשים במחקרי שפעת כיוון שהם חווים סימפטומים דומים לשל בני אדם – בעיקר חום, שיעול והתעטשות. על פי המחקר, G4 מדבק במיוחד, כשהוא מעתיק תאים ומחולל תסמינים חריפים יותר אצל החמוסים מאלו שגרמו להם שפעות אחרות.
בדיקות גם הראו שהחסינות שמפתחים בני אדם מחשיפה לשפעת עונתית לא עוזרת בהגנה מפני G4. על פי בדיקות דם שהראו נוגדנים שנוצרו כתוצאה מהנגיף, 10.4 אחוזים מהעובדים עם החזירים כבר נדבקו. הבדיקות גם הראו שעד 4.4 אחוזים מהאוכלוסייה הכללית ככל הנראה כבר נחשפו לנגיף החדש.
על כן נראה שהנגיף כבר הוכיח יכולת לעבור מבעלי חיים לבני אדם, אך עדיין אין עדות לכך שהוא יכול להיות מועבר מאדם לאדם – החשש העיקרי של המדענים. "הדאגה להדבקת אנשים בנגיף G4 תמשיך את תהליך ההסתגלות האנושית", כתבו החוקרים, ותגביר את הסיכון למגפה בעתיד".
כשנשאל על הנגיף ביום שלישי, אמר דובר משרד החוץ הסיני, ג'או ליג'יאן, כי סין עוקבת מקרוב אחר התפתחותו, ותנקוט בכל הפעולות הדרושות כדי למנוע התפשטות וכל סוג של התפרצות.
מחברי המחקר קראו לביצוע פעולות מעקב דחופות אחר אנשים שעובדים עם חזירים. "העבודה באה כתזכורת לכך שאנו בסיכון מתמיד להופעה חדשה של פתוגנים מבעלי חיים, ושבהמות, הקשורות לבני אדם יותר מאשר חיות בר, מהוות מקור לנגיפים פנדמיים משמעותיים", אמר ג'יימס ווד, ראש המחלקה לרפואה וטרינרית באוניברסיטת קיימברידג'.
תרגום: אלחנן שפייזר