בדיקות שתן, הקזת דם ומגפה: החיים של רופאי המאות ה־15 וה־16 לא תמיד היו נעימים, אבל לעולם לא היו משעממים – והם הפכו לקלים יותר בסיועו של ספר אנטומיה פורץ דרך.
הספר, "פסקיקולוס מדיקיניאה" (Fasciculus Medicinae, "ספרון רפואה"), היה מדריך לכל תופעה רפואית, כולל טיפול בפצעים ואבחון סיבוכים אצל נשים בהיריון. כעת, הודות לתערוכת רשת של האקדמיה לרפואה בניו־יורק, אפשר לצלול להשקפה המוזרה לפעמים על רפואה, כפי שהיא מוצגת בספר, ברגע מכריע בתולדות המקצוע.

התערוכה "פקנדו איל ליברו ('עשיית הספר'): יצירת פסקיקולוס מדיקינאה, אנטומיה מודפסת מוקדמת" לוקחת את הקוראים לסיור באחד הטקסטים המשפיעים ביותר בעולם הרפואה. הוא הודפס לראשונה ב־1491 בידי זוג אחים מוונציה, שקיבצו יחד קבוצת מאמרים רפואיים והוסיפו להם איורים.
במהלך מאה השנים הבאות הודפס מחדש הספר וקושט, והתערוכה מראה את התפתחות הידע שליוותה את הרפואה כאשר זו שינתה את צורתה מההבנה הימי־ביניימית של הגוף לזווית מבט משכילה יותר בימי הרנסנס.
החלק המרתק ביותר אולי בספר הוא איוריו. מופיע בהם "אדם המזלות" – דמות גברית שגופה מחולק לסימני המזלות, ובצידה הוראות כיצד להקיז דם לפי עונת השנה. מופיע גם "אדם הפצעים", ציור של איש ביש מזל הסובל מפצעים מסכני חיים שגרמו כלי נשק כגון אלות וחיצים. "אדם המחלות" מציע תובנות על סוגי המחלות שרופא עשוי לאבחן.
אם תרצו ללמוד כיצד רופאים טעמו את השתן של חולים או להשוות את מהדורות הספר לאורך השנים, התערוכה עמוסה באמצעים חזותיים וטקסטואליים שמראים בדיוק עד כמה רב השפעה הפך "פסקיקולוס מדיקינאה". למשל, הספר מכיל את הסצנה המודפסת הראשונה של נתיחה אנושית, תמונה שהפכה לחלוטין את הדרך שבה חשבו רופאים על גופו של אדם.
מהנה, מעניקה תובנות ולעיתים גם מגעילה, התערוכה משקפת עד כמה התקדמה הרפואה, ועד כמה שונה הייתה תפיסתם של בני האדם בעבר על אנטומיה ומחלות.