באופן חלקי, הדרגתי ועם הרבה בלגן: תלמידי ישראל חוזרים ללימודים. מאות אלפי תלמידים יחלו היום (א') את לימודיהם במוסדות החינוך. לא כל הרשויות יפתחו היום את שערי בית הספר. בתל אביב, חיפה ובאר שבע ובעוד מספר רשויות לא יפתחו היום את הלימודים, וכך גם במגזר הערבי והדרוזי, בעקבות חוסר המוכנות של בתי הספר לעמוד בתנאי משרד הבריאות ולקלוט את התלמידים. בנוסף, חלק מהרשויות יחלו את הלימודים ביום שני. אולם, ברוב הרשויות בישראל, כיתות א-ג וכיתות י"א-י"ב יחזרו היום לבתי הספר. גני הילדים בגילאי 6-3 יחזרו לפעילות ב-10 למאי בכפוף להערכת מצב בנושא. כיתות ד' עד י' ימשיכו בלימודים מרחוק עד לקבלת החלטה בעניינם.
בסך הכול קרוב למיליון תלמידים חוזרים השבוע ללימודים: כיתות א עד ג' בחינוך הממלכתי והממלכתי דתי, תלמידי כיתות י"א-י"ב, תלמידי החינוך המיוחד וגם תלמידי המגזר החרדי בכיתות ז' עד י"א.
כתבות נוספות באתר מקור ראשון:
– חזרה מדורגת, כיתות קטנות: מתווה משרד החינוך לחידוש הלימודים
– משבר הקורונה חשף: מערכת החינוך היא בורג בכלכלה
– האם הקורונה תנער את האבק ממערכת החינוך?
החזרה מלווה בהוראות והנחיות רבות למורים, לתלמידים ולהורים. על ההורים והתלמידים לוודא שהם מודעים להנחיות משרד החינוך והבריאות ללימודים בבתי הספר. התלמידים נדרשים להגיע עם מסיכות לבתי הספר ולעטות אותן בהפסקות. על כל תלמיד להצטייד באלוכג'ל. החזרה ללימודים איננה חובה והורים שאינם רוצים שילדיהם ילמדו בבתי הספר יכולים להישאר בבית ולהמשיך את הלמידה מרחוק.
בקרב רשויות רבות הוטחה ביקורת קשה בממשלה על דרך קבלת ההחלטות והנחיות משרד הבריאות והחינוך להיערכות בתי הספר ומוסדות החינוך לקליטת התלמידים. ביקורת הושמעה על ההחלטה להחזיר את תלמידי כיתות י"א-י"ב לבתי הספר – החלטה שרוב הרשויות לא היו מוכנות אליה.
גם ברשויות המקומיות של חדרה, נהריה, כרמיאל, מצפה רמון, קרית מלאכי, קרית גת, צפת, בני ברק, רמת גן ורמת השרון הוחלט בשלב זה לא לחזור ללימודים.

ראש עיריית תל אביב-יפו, רון חולדאי, אמר ביום שישי כי לאור ההנחיות המבולבלות וחוסר המוכנות של בית הספר אין בכוונתו לפתוח את מוסדות החינוך בעירו. "לא ניתן לפתוח גנים וכיתות א-ג ביום ראשון על סמך הנחיות הניתנות ביום ששי. מתוך אחריות לשלומם ובריאותם של הילדים ושל הצוותים החינוכיים, לא נוכל לפתוח את מוסדות החינוך אלא לאחר שנלמד, נבין וניערך על פי ההנחיות שיינתנו בהמשך. הגנים ובתי הספר נקיים, הצוותים ממתינים בהתרגשות אבל אנחנו לא נשחק לפי כללים של אנשים שלא לוקחים אחריות. במהלך כל משבר הקורונה פעלנו על פי כל ההנחיות וגם בימים האחרונים נערכה מערכת החינוך בעיר תל אביב-יפו להיפתח בשבוע הבא. ואולם שינויים בהנחיות, בכללים ובתנאים שהגיעו וממשיכים להגיע טורפים את הקלפים ודורשים מאיתנו להיערך מחדש. אני מאמין שחשוב ביותר לייצר מסגרות לילדים שיאפשרו להחזיר את המשק לפעילות מלאה – אבל המתווה המוצע אינו פתרון למשק, אינו פתרון למערכת החינוך, ובעיקר אינו מבטיח את שלומם ובריאותם של הילדים".
מנגד, ראשי רשויות רבות ברכו על התנעת מערכת החינוך. 114 רשויות הודיעו על פתיחת הלימודים ביום ראשון. מוטי ששון, ראש עיריית חולון, אמר כי "עוד יבואו ימים של חשבון נפש נוקב ואפילו מוצדק – אך בשלב זה אנו מחויבים לפעול למען ההורים הכורעים תחת העומס והילדים המשוועים למסגרת. אנו בחולון נערכנו מבעוד מועד לקראת שובם של תלמידי א-ג, על פי הסטנדרטים של משרד הבריאות – ולכן הם יוכלו לחזור לבתי הספר ביום ראשון. כל כיתות החינוך מיוחד בגילאי א-ג, המשולבים בבתי הספר הרגילים, יחזרו ללמוד גם הם. לגבי כיתות י"א-י"ב – מאחר שלא דובר על כך קודם לישיבת הממשלה, אנו נזדקק לעוד כמה ימי היערכות. אנו נקיים הערכת מצב בראשון בבוקר – ונעדכן על החלטתנו".
ראש עיריית גבעתיים רן קוניק מסר כי בעירו "מתרגשים להתחיל את תהליך החזרה לבתי הספר. החששות מובנים ולכן אני מברך על כך שניתנו לרשויות מספר ימי הערכות ושההגעה איננה חובה. רק דרך שחרור החינוך, המשק יחזור לתפקד, ומה שנעשה מחר, עם עוד 90% מהרשויות בארץ, יעשו תוך יומיים כל השאר".
במספר רשויות יחלו את הלימודים ביום שני. כך למשל בעיריית אשקלון. ראש העיר, תומר גלאם מסר כי "עיריית אשקלון נערכה מבעוד מועד לקליטת התלמידים, בהתאם להנחיות משרד החינוך וביצעה את ההתאמות הנדרשות בכל מוסדות החינוך. יחד עם זאת, על מנת לאפשר לצוותים החינוכיים היערכות מיטבית ובכך להשלים את החזרה ללימודים בצורה הטובה ביותר, נעשה זאת ביום שני הקרוב. כמו כן, ביקשתי כי בימים הראשונים המורים יבצעו הסברה נוספת לילדים הצעירים על התקופה האחרונה וישוחחו עמם על כך ועל תחושותיהם. אני מאחל לכולנו חזרה בטוחה, בריאה ונעימה לשגרת הלימודים החדשה".
בחברה הערבית כאמור, לא תהיה חזרה ללימודים השבוע. בישיבה משותפת בה השתתפו וועד ראשי הרשויות, וועדת הבריאות בחברה הערבית, ועדת המעקב לענייני חינוך והתאחדות ועדי ההורים בחברה הערבית הוחלט כי התלמידים בחברה הערבית לא יחזרו ללימודים במהלך השבוע וכי ביום חמישי תתקיים הערכת מצב נוספת בה יתקבלו החלטות נוספות בהתאם להתפתחויות.
הסיבות להחלטות אלו נובעות מכך שנגיף הקורונה הגיע בשלב מאוחר יותר לחברה הערבית ו"עקומת ההדבקה אינה מאפשרת כעת חזרה ללימודים". סיבה נוספת היא קשיים בהיערכות בשטח בבתי הספר לחזרה בהתאם להנחיות משרד הבריאות לאור הקשיים הכספיים ברשויות המקומיות וקשיים לוגיסטיים נוספים.
בארגון הנהגת ההורים ברכו על החלטת הממשלה להחזיר את התלמידים לבתי הספר. "הנהגת ההורים הארצית מבקשת להודות לממשלת ישראל על כך שנענתה לקריאתנו להחזיר ללימודים את תלמידי כיתות י״א וי״ב הניגשים לבחינות הבגרות. זאת על מנת שיוכלו להתכונן כראוי בזמן הקצר שנותר לקראת הבחינות שישפיעו על עתידם. יחד עם זאת, מחובתנו להתריע כי גני הילדים אינם ערוכים כנדרש לחידוש הלימודים וכל עוד לא נמצא פיתרון לסוגיית ההסעות, הדבר יקשה מאוד על ההורים לשלוח את ילדיהם בראש שקט. כמו כן, אנו מצפים ממשרד החינוך לוודא שכלל צוותי החינוך יבינו את ההנחיות וכי המשרד יפקח על יישום ההנחיות בפועל".
באופוזיציה ביקרו את התנהלות הממשלה ודרך קבלת ההחלטות. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו, אמר כי "הברדק הניהולי ניכר במערכת הבריאות אבל בא לידי ביטוי בדרך ניהול המשבר בידי הממשלה. הכאוס עם חזרת התלמידים לבתי הספר הוא רק סימפטום לחלמאות הניהולית של הממשלה. אין ממשלה שמנהלת את מערכת הבריאות, אין ממשלה שמנהלת את מערכת החינוך ואין ממשלה שתציל את המשק הקורס".

יו"ר וועדת חינוך, ח"כ ניצן הורוביץ, הגדיר את מדיניות הממשלה כ"חלטורה". "נתניהו משחק יויו עם מערכת החינוך. במקום לקבל החלטות מסודרות לאחר עבודת מטה רצינית, ההחלטות הגורליות ביותר עבור הילדים, ההורים והמורים מתקבלות בשליפות וברגע האחרון. כבר שבועות ברור שחייבים להחזיר את הכיתות הנמוכות והניגשים לבגרות ללימודים בקבוצות קטנות. בדיוק כמו במדינות אירופה. גרירת הרגליים עד הרגע האחרון פוגעת במורים בהורים ובתלמידים ומנעה מהמערכת להיערך כראוי לחזרה ללימודים. זה לא קבלת החלטות, זה ביזיון שלטוני".
ההחלטה על פתיחת הלימודים התקבלה באופן סופי ביום שישי על ידי ראש הממשלה בישיבה עם משרד החינוך, האוצר והבריאות. דו"ח המלל שנמסר בישיבה ביקר את התנהלות משרד הבריאות על הנחיותיו למשרד החינוך ולבתי הספר. במל"ל טענו כי משרד הבריאות שינה הנחיות לאחר שמשרד החינוך כבר הוביל מהלכי התארגנות שנדרשו על ידי משרד הבריאות. כמו כן, נטען כי חלק מהנחיות משרד הבריאות לבתי הספר אינן ישימות.

שר החינוך הרב רפי פרץ אמר בעקבות ההחלטה כי "מערכת החינוך הייתה ערוכה לפתיחה ביום ראשון בהתאם למתווה שאושר בוועדת השרים. אני שמח שוועדת השרים אישרה היום את פתיחתם של כיתות א-ג, הרחבת החינוך המיוחד, וכן את חזרתם של תלמידי יא'-יב – יש בכך בשורה משמעותית מאוד לתלמידים, למורים ולמדינה כולה. לגבי גני הילדים, ההחלטה הייתה לדחות את הפתיחה בשבוע. אנחנו נמשיך לקיים בשבוע הקרוב דיונים קדחתניים עם משרד הבריאות על מנת לפתוח בצורה המיטבית, אנחנו מבינים את המשמעות הקריטית של הנחיות הבריאות ולכן נמשיך לפעול במלוא המרץ כדי לעמוד בהן".