ימי הקורונה הם ימי משבר קשים. עם ישראל אסוף בביתו, סגור בארבע קירות ודרוך למשמע החדשות. בין הגזירות לעדכונים הקשים מבתי החולים, כולם מחכים לבשורות טובות. אבל זו גם שעתה היפה של ישראלים רבים שפועלים בחוץ במסירות אין קץ ובמקצועיות. מאנשי הרפואה והביטחון, דרך אנשי משרדי הממשלה, אנשי חינוך ועד הארגונים והמתנדבים הרבים. אחת הקבוצות שגייסה את עצמה ואת מיטב כוחותיה ואנשיה לתת יד הם חניכי המכינות, ומאז פרוץ הנגיף הם מגוייסים לכל משימה ולכל אתגר.
בימים אלה תמצאו אותם מסייעים לחקלאים, תומכים בצוותים רפואיים, מחליפים צוותים חינוכיים שנדבקו בקורונה, מקימים שמרטפיות לילדי רופאים ואחיות בכל רחבי הארץ ומחלקים סלי מזון לחג לאנשים שקצרה ידם מלהשיג. תקצר היריעה מלפרט את כל העשייה שלהם, אבל הנה כמה מעשים טובים של תלמידים וחניכים במכינות.

בין מכינת "שובו אחים" שברחובות לרשת "יוחננוף" יש מעין הסכם. כל שנה מחלקת המכינה סלי מזון לנזקקים לפני החגים. מדובר בפרויקט שכל המכינה, עשרות תלמידים, נרתמת אליו. השנה הקורונה פרצה לעולם ומיזם החלוקה כמעט והתבטל בגלל הנחיות נוקשות מטעם משרד הבריאות. אבל כל הנוגעים בדבר בחרו שלא לוותר על הפרויקט. השנה הכינו אנשי המכינה, בצוותים מצומצמים, כ-5,500 סלי מזון שחולקו בכל הארץ, מנהריה ועד ירוחם. במקום יום וחצי של עבודה, הפרויקט לקח שבוע ימים כשצוותים מהמכינה ומהעיר מגיעים לעבודה מ-7 בבוקר עד 12 בלילה.
כמה מכינות מהצפון התגייסו להחליף את הצוות החינוכי בהוסטל של 'עלה' גדרה. הצוות נדבק בקורונה והמטופלים, ילדים ומבוגרים בעלי צרכים מיוחדים, נשארו עם צוות שחסר בידיים מטפלות. מכינת "גליל עליון" הייתה הראשונה להגיע למקום לסייע לעובדי ההוסטל. ראש המכינה, יוסי ברוך, מספר כי בהתייעצות עם ההורים וחניכי המכינה הם הגיעו להבנה שזו המשימה שלהם לימי הקורונה. "לא מעט עובדים נצטוו להתבודד, כי היו שם כמה חולי קורונה, והמוסד נשאר בלי כוח אדם".
כ-30 חניכים מכינת גליל עליון התגייסו לסייע בהדרכה ובטיפול בהוסטל. צוות המקום קלט אותם בשמחה רבה. המגוייסים החדשים ישנו בבית ספר סמוך, ובית מלון באזור סיפק להם ארוחות. אנשי המכינה החליטו לקפוץ למים ולעקוף את הבירוקרטיה. "לקחנו לא מעט סיכונים, אמרנו קודם נעשה ואחרי זה נברר מה בדיוק צריך להסדיר. הבנו שאם לא נהיה שם, לילדים האלה לא יהיה מי שיטפל בהם", אומר ברוך. חניכיו היו במקום כשלושה שבועות, ולאחרונה החליפו אותם אנשי מכינת תבור מנצרת עילית. בהמשך תתגייס מכינה נוספת לסייע לאנשי הצוות של "עלה" גדרה.

גלעד שגב ממכינת תבור אומר כי מהר מאוד הבינו במכינות שהבעיה המרכזית במשבר הזה אלו מוסדות גדולים כמו בתי אבות או הוסטלים לבעלי צרכים מיוחדים. "המקומות הגדולים הם אוכלוסייה בסיכון, הם אלו שצריכים את הסיוע הגדול ביותר, והבנו שאנחנו יכולים להיות שם. זה או שאנחנו נהיה שם או הצבא. שלחנו מכתב להורים והחלטנו להתנדב שם. המסר שעבר בין כולנו הוא שזו שעת משבר ואנחנו כרגע בחזית".
הרב אהרון צוהר, המנהל החינוכי של מכינת עצמונה ומנכ"ל עמותת "כנפי רוח, עמותה לבעלי צרכים מיוחדים, גייס את תלמידיו ותלמידי מכינות נוספים לסייע לחלוקת שי לחג והגדות לפסח לחניכי הארגון, כ-150 ילדים בעלי צרכים מיוחדים שפזורים בכל רחבי הארץ. "שום קורונה לא תעצור את הרוח של כנפי רוח", כתב צוהר לתלמידיו.
בנוסף, כ-700 חניכי מכינות התגייסו לעבודה חקלאית ב-40 מוקדים ברחבי הארץ. בבקעה ניתן היה למצוא את חניכי מכינת בני דוד ומכינת רבין. ראשי מכינות הפשילו שרוולים והחלו לעסוק בקטיף פירות וירקות. הרב יגאל לוינשטיין, מרבני מכינת עלי, קטף פלפלים עם חניכיו בישוב נתיב הגדוד בבקעת הירדן, והרב מאיר כץ ממכינת פדואל קטף אשכוליות בפרדס בשרון. מכינת נטור ומכינת אדרת סייעו בשדות עוטף עזה והדרום. סך הכול, מאות חניכים סייעו לחקלאי ישראל, עוד 150 חניכים התנדבו ב-4 מוקדי מד"א, 170 חניכים התנדבו בשמרטפות לילדי הצוותים הרפואיים ו-1600 חניכים פעלו לחלק סלי מזון ב-50 רשויות.

עם זאת, במכינות מתמודדים עם מכשולי הבירוקרטיה המעיקה של המשרדים השונים. דני זמיר, יו"ר ארגון המכינות הקדם צבאיות, אומר כי הם היו רוצים להתגייס ולעזור בבתי אבות, אך מכשולים מערכתיים חוסמים אותם מלסייע.
"אנחנו במצב מתסכל, יש לנו את מיטב הנוער, שהוא גם קל תנועה בניגוד למסורבלות של הצבא, ואנחנו יכולים לתת הרבה מאוד מעצמנו לטובת מקומות שממש צריכים אותנו. אבל אנחנו מתקשים לזוז בלי אישורים של משרדים ושרים. חניכי המכינות יכולים לתת הרבה יותר, זה ה-DNA של המכינות, לרוץ קדימה. תנו לנו להתנדב".
שר החינוך, הרב רפי פרץ, שמכיר את עולם המכינות מקרוב, שוקד על תכנית להחזרת המכינות לתפקוד בדמות התנדבות ברשויות המקומיות ובמוקדי מצוקה בכל רחבי הארץ.