קצת יותר משבוע לפני ליל הסדר, וכמדי שנה הציבור הישראלי מעוניין לקנות והרבה. בהלת הקורונה מלבה את היצרים ואף דוחפת את הלקוחות לרכוש יותר. מדי שנה העומס בא לידי ביטוי בקניונים מלאים ובתורים עמוסים ברשתות המזון, אולם השנה העומס מורגש באתרי האינטרנט של הרשתות ובמערך המשלוחים הקורס.
מאות אלפי ישראלים הנמנים על אוכלוסיות הסיכון מנועים מלהגיע אל רשתות המזון, ומבצעים הזמנות דרך אתרי האינטרנט. אליהם מתווספים גם לקוחות שמעדיפים בשל המצב לא לצאת מהבית. התוצאה: קריסה.

"ההורים שלי מושתלי כליה ולא יכולים כעת להזמין מזון הביתה כי אין משלוחים", מספר אורי סין-הרשקו, תושב המרכז. בשנים האחרונות הוריו מזמינים את הקניות הקבועות באמצעות שירותי משלוח בשופרסל און ליין, כמו מאות אלפי ישראלים אחרים. אולם כשביקשו להזמין את סל המוצרים לחג הפסח התבשרו כי המשלוח יוכל להגיע אליהם רק אחרי החג. "בכל הרשתות שעושות משלוחים אמרו להם שיוכלו לספק להם את המשלוח רק ב-20 לחודש, לא לפני" הוא משתף.
אמש, אורי ואחותו יצאו לסייע להוריהם ולאחר שהצטיידו בכפפות ובמסכות פנים נסעו למרכז הקניות. "זה היה טירוף. בתור שלפני הכניסה לחנות עמדו לפחות 30 איש עם עגלות. בתוך הסופר כולם עומדים בצפיפות ואנשים קונים בכמויות ענק. בכל עגלה ראינו קרטונים של ביצים ולאחרים לא נשאר. מדפי הסופר היו בחלקם פשוט ריקים. ההרגשה היא שאם תמצמץ לא יישאר מזון, ובכלל מי יודע מתי תהיה הפעם הבאה שנוכל לצאת לקניות".
המציאות הזו היא מנת חלקם של רבים. "אני מנסה להזמין להורים שלי את הקניות מ'מחסני השוק', אבל יש הזמנות פנויות רק בחול המועד. מנסה להזמין בשופרסל אונליין, מאושרת שתפסתי משלוח לראשון הבא, אבל עד שסיימתי את ההזמנה התאריך נעלם ונשאר רק לעוד שבועיים", סיפרה דבורה גינזבורג מירושלים והוסיפה כי "לא הייתה לי ברירה וביטלתי את ההזמנה. כנראה שאסע אליהם במיוחד לדרום עם הקניות מירושלים".
אופיר, תושב הצפון סיפר כי בשל העומס האדיר על שירותי המשלוחים הזמנה שביצע ברשת רמי לוי הגיעה לביתו באחת בלילה. והוא עוד בר מזל. מכל רחבי הארץ סיפרו לנו לקוחות כי זמן ההמתנה הממוצע למשלוח עומד על לא פחות משבועיים. תלונות נוספות מגיעות על כך שבמקרים רבים כמחצית מהמוצרים שהוזמנו לא מגיעים כלל בשירותי המשלוחים וזאת בשל מחסור וביקושי שיא.
נשאלת השאלה כיצד מתמודדת המדינה עם המציאות הזו ומה בידיה לעשות על מנת לפתור את המשבר הזה. בפיקוד העורף ובמשרד הפנים עוד דנים "איך להתמודד עם השלכות מגיפת הקורונה". אולם המצב החמור מבהיר שזו לא עת לישיבות ודיונים. אחד הפתרונות המיידיים שניתן להעמיד הוא גיוס חיילי פיקוד העורף לטובת אריזת המשלוחים והחלוקה ללקוחות. יש מי שישאלו מדוע על המדינה לעזור לסופרמרקטים פרטיים שקורסים מול הביקוש הרב, אולם מצב החירום הזה מחייב פתרונות מהירים.
"הביקוש האדיר למשלוחי אונליין לאור אירועי הקורונה מביא למילוי כל חלונות האספקה", אומרים ברשת שופרסל. לדבריהם, "הרחבנו מאד את היקפי הפעילות כולל גיוס למעלה מאלף איש למערך האונליין – אולם עדיין הביקוש החריג מביא למילוי כל חלונות האספקה לימים הקרובים עד חג הפסח. אנו ממשיכים לפעול להרחבה משמעותית של מערך האונליין כדי לתת מענה לביקוש האדיר".
במכולות קטנות ביישובים ובערים מציעים שירותי משלוחים מקומיים אבל עלות סל המוצרים בהן יקר ללא שיעור לעומת הרשתות הגדולות. וגם הן לא יוכלו לעמוד אל מול הצורך האדיר בהצטיידות במוצרי מזון וניקיון ערב חג הפסח.
במשרדי הפנים, הביטחון וביטחון הפנים מקיימים בשבועות האחרונים אינספור דיונים. במקום דיונים מוטב היה אילו היו מגייסים את חיילי פיקוד העורף ומערך ההובלה של הצבא כדי לסייע לרשתות השיווק בשליחויות. ההשקעה הכספית תהיה זולה יותר מאשר שהמדינה תחלק מזון מטעמה ובחינם. משפחות רבות עלולות למצוא עצמן בערב החג עם מקרר ומזווה ריקים. זו העת לעשות מעשה.