רב שכונות מזרח נתניה, הרב יהודה שלוש שחתם על מכתב הרבנים לא מתרגש מהביקורת הרבה המופנית כלפיו מאז אתמול כאשר פרסם יחד עם קבוצת רבנים נוספת את ההיתר להשתמש בשיחות וידאו בין מבוגרים שמבודדים לבני משפחותיהם בליל הסדר.
הביקורת שנשמעה מפי רבנים שונים התייחסה בעיקר לשני מישורים: האחד, השימוש בשיחת וידאו, גם אם הודלקה לפני החג, עלול לדרוש נגיעה ולחיצה על מקשים שונים גם במהלך החג עצמו. המישור השני, דיבר על 'מדרון חלקלק' כלומר, שההיתר הזה יביא אנשים לשימוש בחשמל ובטלפון גם לדברים נוספים שאינם נצרכים.
"צריך להסביר לפני הכול, וציינו את זה גם בנוסח הפסיקה: תלמידי חכמים גדולים כמו הראשון לציון הרב בן ציון עוזיאל זצ"ל הרבנים יוסף ושלום משאש זצ"ל, אבי הרב דוד שלוש זצ"ל שהיה מחלוצי העניין בארץ ועוד רבים וגדולים התירו שימוש בחשמל ביום טוב גם ללא שעת הדחק, בלי קורונה ובלי שעת חירום. חוץ מהרב עובדיה יוסף שאסר היו גם רבנים ראשיים ספרדיים שהתירו.

אני אישית מפעיל את הקומקום החשמלי ביום טוב בלי שום בעיה. לכן, כל השאלות על אם צריך להתחבר מחדש בתוכנה, או להזיז את העכבר מרגע שהגדרנו שמדובר בצורך גדול, ובמקביל כיוון שאין בעיה אמיתית בשימוש בחשמל ביום טוב, אז אפשר להתיר גם לעשות את כל מה שדורש כדי שהשידור יימשך".
"כלומר, עיקר הפסק הוא שמכינים את התוכנה מערב החג" מדגיש הרב שלוש, "וגם אם יפעילו אותה בחג, גם זה מגובה בפסק המתיר דרך שגרה היתר הדלקה ביום טוב".
אז אפשר לשאול אם כך, למה לחכות לקורונה? אפשר היה להתיר דבר כזה בלי שעת חירום.
"פה אנחנו מתייחסים במה שכתבנו לעניין עובדין דחול. שאסור לעשות דברי חול כדי לא לפגוע באווירת יום טוב. לא דומה קומקום חשמלי לשיחת וידאו שבכל זאת זה משהו בידורי יותר שמכניס יותר אווירת חול ולכן נצרך ההיתר דווקא בשעת הדחק".

הרב לא חושש ממה שנקרא 'מדרון חלקלק' שיבואו להתיר דברים נוספים?
"מי שחושש ממדרון חלקלק לעולם לא יתיר שום דבר. אפשר להגיד את זה על כל היתר כי יש דברים מאוד דומים".
הרב שלוש ביקש להדגיש את הצורך הגדול, לדבריו, בהיתר הזה: "אתה יכול לדמיין שאלמנה יושבת לבד בליל הסדר? זה חג כל כך משפחתי, איך אפשר לדמיין דבר כזה? אנחנו רואים ששעת החירום באמת גדולה. היום (ד') עוד ייכנסו תקנות חדשות שככל הנראה לא יאפשרו בכלל לנסוע לליל הסדר אצל אחרים. אם ההיתר הזה נותן להם איזשהו פתרון שיקל עליהם ברור לי שהדבר מותר".
פורסם במספר מקומות שחלק מהרבנים שחתומים על המכתב חזרו בהם.
"בסדר, על אחד מהם לפחות אני יודע שאיימו עליו שיאבד את משרתו. צפיתי את הסערה בכוס מים הזו. לא מתרגש. ברור לי שהתועלת הרבה בפסק הזה לאנשים רבים עולה לעין ערוך על הנזק".
איך נולדה הפסיקה הזו?
הגיע יהודי שהציע לנו לתרום עשרת אלפים תוכנות לטובת מבוגרים שיהיו לבד בערב חג ושאל אם אפשר להתיר את זה. אנחנו התחלנו לדון בזה, גלגלנו את ההצעה בינינו. לפני שבועיים- שלושה חשבנו שזה עוד מוקדם כי התקנות לא היו חמורות כל כך. חיכינו, עד שאתמול בלילה הבנו שהולכים לגמרי לסגר, זה מחריף את המצב אז החלטנו לפרסם את הפסק. הכנו את הפסק על בסיס שישה רבנים, ואז העברנו לקבוצה ואמרנו שמי שרוצה להצטרף מוזמן, חלק ממי שהצטרף בשלב הזה הסיר את החתימה אחר כך. כתבתי להם בקבוצה שאני מבין אותם ומכבד את הסיבות שלהם, אבל צריך להגיד שמראש הפסיקה לא התבססה עליהם ולא ביקשנו מהם לחתום ולכן הפסק לא השתנה".