שעת צהריים בכיכר הכניסה לכפר־קאסם. חבורת צעירים שסיימו את לימודיהם ממתינים לאוטובוס שיחזיר אותם לכפר־ברא. "אנחנו בשמינית, גומרים מוקדם ללמוד, ואין לנו מה לעשות עד שהאוטובוס יגיע", הם מסבירים. סבב הבחירות השלישי מכניס כמה מהם לראשונה למעגל הבוחרים.
"אני לא יודע אם אצביע בכלל. זה לא ממש מעניין אותי וכל הפוליטיקאים נראים לי אותו דבר, מדברים מדברים ולא עושים כלום", פותח עאמר במונולוג לא מעודד במיוחד. חברו אכרם מודה שהוא מבולבל, אבל בניגוד לעאמר הוא נחוש לממש את זכות ההצבעה כדי להביא לחילופי שלטון. "זו הפעם הראשונה שאנחנו נצביע בבחירות, ואני חושב שחייבים להשפיע. יש הרבה הסתה וגזענות נגד הערבים. אנחנו מרגישים אותה כמעט בכל מקום. רואים גם בבחירות איך נתניהו מדבר נגד הערבים". למשמע התנגדותו העזה של אכרם לנתניהו, עאמר מזכיר לו שגם הרמטכ"לים של כחול־לבן הובילו סבבי לחימה בעזה, ושגנץ הצהיר כי לא ישב עם הרשימה המשותפת.
"היהודים גזענים, קוראים לנו ערבי זבל, מקללים אותנו", מנסה אכרם את כוחו בטענה אחרת שתסביר את הצורך להצביע למפלגה הערבית המשותפת, אבל עאמר לא מוותר. "היהודים מקללים גם אחד את השני. אשכנזים, תימנים, מרוקאים. בישראל כולם מקללים את כולם", הוא טוען, מנסה לצמצם את ביטויי האיבה בין יהודים לערבים ולמקם אותם בהקשר רחב יותר. "ליהודים לא אכפת מהערבים", ממשיך אכרם בשלו. "תראה מה קורה במשטרה. אם ערבי רוצח יהודי, זה מיד מוגדר פיגוע ותוך 24 שעות מוצאים אותו ומטפלים בו. אם ערבי רוצח ערבי, אומרים שזה סכסוך בין משפחות ועוזבים את העניין. יש חוסר שוויון, וזה מוביל לאלימות".

מוחמד מנסה להכריע את הוויכוח ומצהיר על תמיכתו ברשימה המשותפת: "אני יודע שהרשימה המשותפת לא תהיה חלק מהממשלה. אולי גנץ הוא אדם טוב ורוצה לעזור לערבים, אבל מה לעשות, אני חייב ערבים בכנסת. רק הם יכולים לתת לנו מה שאנחנו רוצים".
געגועים לבגין
מסקר מיוחד שערכה חברת 'דיירקט פולס' בעבור 'מקור ראשון' במגזר הערבי, ויתפרסם בסוף השבוע, עולה כי התזוזה של הבוחר הערבי מתרחשת בתוך הגוש, לכיוון הרשימה המשותפת. אחוז גבוה מהנשאלים שהצביעו לרשימה בבחירות ספטמבר 2019 מתכוונים לעשות זאת גם הפעם. בנוסף, כפי שיתפרסם מחר ב'מקור ראשון' כמות נכבדת של מצביעי כחול-לבן, העבודה-גשר והמחנה הדמוקרטי יתמכו הפעם ברשימה המשותפת.
מבחינת הכוונה להגיע בפועל לקלפי, הנתונים דומים לאלה של ספטמבר. עם זאת, הרשימה המשותפת עשויה להגיע ל־14 מנדטים, בזכות תוספת של מצביעי שמאל שאיחוד מרצ עם העבודה יגרום להם להצביע למשותפת. היחס לכחול־לבן הוא בגדר כבדהו וחשדהו. חלק מהנשאלים רואים בה בכלל מפלגת ימין, הרוב בטוחים שתתמוך בסיפוח, וחלקם סבורים שאין להמליץ עליהם לנשיא. הנתונים המלאים יתפרסמו מחר (ו') במוסף יומן של 'מקור ראשון'.
עוד עולה כי ברמה ההצהרתית הציבור הערבי מביע התנגדות לתוכנית השלום של הנשיא טראמפ, אבל אם היא תצא לפועל חשוב לו בעיקר להבטיח שלא יתבצעו חילופי שטחים ושהוא לא ימצא עצמו בשטחי המדינה הפלסטינית. כדי שזה יתרחש, מחצית מהנשאלים מוכנים לקבל את המתווה שבמסגרתו שום תושב לא ייעקר. עם זאת, בחיים עצמם הנושאים הללו נמצאים הרחק מאחור, אחרי הדרישה לאכיפת חוק, מיגור האלימות, הסדרת נושאי התכנון והבנייה ושיפור החינוך. דווקא סוגיות התעסוקה אינן מטרידות את המגזר.

נציין כי הסקר נערך בקרב מדגם מייצג של האוכלוסייה הערבית בישראל, בשיתוף פעולה צמוד עם חוקרת מהמגזר הערבי. השאלות הוצגו בשפה הערבית, לאחר שהועברו לתרגום מקצועי.
באזור התעשייה של כפר־קאסם, המשרת ברובו את תושבי ראש־העין והסביבה, מעדיפים לדבר על פרנסה ולא על פוליטיקה. "אני לא מדבר עברית", אומר לנו אסד, מנהלו של דוכן אוכל מהיר, בניסיון להתחמק. אפשר לדבר בערבית, אני מפתיע אותו ולא מותיר לו ברירה. "אנחנו רוצים להתפרנס בכבוד, כל השאר זה סתם חארטה", הוא אומר. "המפלגות והפוליטיקאים מבטיחים דברים גדולים לפני הבחירות, ובסוף עושים מה שהם רוצים. הכול הצגה, הם עושים עוד ועוד בחירות בלי שום תוצאות". אסד חוזר למלא את הבגט בחומוס וחמוצים, ועורך השוואה משעשעת בינם ובין הזירה הפוליטית המתעתעת: "גם אני שומע מה האנשים רוצים לאכול בסנדוויץ' ובסוף שם מה שאני רוצה, אבל לפחות אצלי זה יוצא טעים". למי תצביע, אני שואל, והוא מושך בכתפיו. "וואלה, לא יודע אם אצביע".
הסקר המלא והכתבה יתפרסמו מחר (ו') במוסף יומן, מקור ראשון
הסקר נערך בשפה הערבית על ידי חברת Direct Polls LTD ב־18 בפברואר 2020 בשעות הערב, באמצעות מערכת דיגיטלית, בקרב 443 משיבים מהאוכלוסייה הערבית הבוגרת בישראל (18+). טעות הדגימה הסטטיסטית 4.2%+- בהסתברות של .95%. מנהל המחקר: שלמה פילבר