פגיעה חמורה בחסינות חברי הכנסת במערת המכפלה בחברון: במשך יותר משנה מסרבים אלוף פיקוד מרכז נדב פדן ומשרד הביטחון להתיר לחברי הכנסת להיכנס לאולם יצחק במערה. לפי מסמך של קצין הכנסת שהגיע לידי מקור ראשון, כניסתם של הפרלמנטרים נאסרה לקראת תום כהונתו של אביגדור ליברמן בתפקיד שר הביטחון באמצע נובמבר 2018, ולא שונתה מאז.
בחוק חסינות חברי הכנסת, בסעיף העוסק בחופש התנועה, נקבע כי "שום הוראה האוסרת או מגבילה את הגישה לכל מקום במדינה, שאינו רשות היחיד, לא תחול על חבר הכנסת, אלא אם היה האיסור או ההגבלה מטעמים של ביטחון המדינה או של סוד צבאי".

על בסיס הסעיף הזה מגיעים חברי כנסת לביקורים בבתי כלא ובבתי ספר, בהר הבית וכן באולם יצחק, שאליו יכולים להיכנס מאז 1995 רק מוסלמים, בעקבות הטבח שביצע ברוך גולדשטיין במתפללים המוסלמים במקום. ח"כ שרן השכל סיפרה לנו שביקשה להיכנס לאולם שלוש פעמים בחודשים האחרונים, ונענתה בשלילה. לא רק היא "מסורבת כניסה" לאולם: כל בקשות חברי הכנסת לבקר בו נשללו מאז 3 בנובמבר 2018.
"כבר ארבע שנים, מאז שאני חברת כנסת, אני מגיעה פעם בכמה חודשים למערת המכפלה ולאולם יצחק, במשימות הסברה לחברי פרלמנט, שגרירים וראשי ארגונים מהארץ ומהעולם", מתארת השכל. "אני מסבירה במקום על הסכסוך, על חופש הדת ועוד. בכל פעם לא הייתה כל בעיה שאני והפמליה שלי ניכנס, החסינות שלי מאפשרת לי לעשות פיקוח ובקרה בכל מקום, אבל כל הבקשות האחרונות שלי להיכנס לאולם נענו בשלילה ובלי שום הסבר".
לדבריה, "יש פה פגיעה מהותית בכלים שניתנו לי כחברת כנסת כדי לבצע את תפקידי. הכול התנהל עד לעת האחרונה באופן תקין, ואני לא מבינה מה קרה בחודשים האחרונים במשרד הביטחון. בלי התייעצות עם חברי הכנסת ובלי ידיעת השרים, פשוט פגעו בסטטוס־קוו".
הנוהל המקובל של כניסת שרים וחברי כנסת לאולם יצחק נבלם כאמור בסמוך מאוד להתפטרותו של ליברמן ממשרד הביטחון, בחפיפה לתקופה שבה עמד בראש המשרד ראש הממשלה בנימין נתניהו. השכל פנתה השבוע ללשכת שר הביטחון, והיא ממתינה לטיפול המשרד בנושא. בכוונתה לפנות גם לראש המנהל האזרחי תא"ל רסאן עליאן ולאלוף פיקוד מרכז נדב פדן שאחראי על הגזרה, וכן ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, כדי ליידע אותו בפגיעה החדשה בחסינות חברי הכנסת.
ח"כ לשעבר אורית סטרוק, שמטפלת בנושא, אומרת שבשנים האחרונות נכנסו חברי כנסת ושרים לאולם יצחק מאות פעמים. בתקופה שביקורים אלה הותרו נדרשו חבר הכנסת או השר לפנות לקצין הכנסת, שפנה בבקשה למשרד הביטחון ומשם לאלוף הפיקוד – ובתוך יומיים התקבלה תשובה. על פי המסמך שבידינו, בין פברואר 2011 לאוגוסט 2019 נשללו בקשות חברי הכנסת ארבע פעמים בחודש הרמדאן בשנת 2016 – וכן מאז נובמבר 2018.
תגובת דובר צה"ל: "צה״ל מכבד את מעמדם המיוחד של חברי הכנסת ואת חופש התנועה שלהם, בכפוף לשיקולים ביטחוניים.כניסת מתפללים למערת המכפלה מוסדרת בהתאם להחלטת ממשלה, שהתקבלה בעקבות המלצות ועדת חקירה ממלכתית שמונתה לאחר הטבח במערת המכפלה.
בהתאם להחלטה זו, הנשענת על טעמי ביטחון, הכניסה לאולם "יצחק" מתאפשרת ככלל לאוכלוסיית המתפללים המוסלמית. כניסת מתפללים יהודים לאולם "יצחק" נעשית בימים מסוימים בשנה בלבד. כניסה בימים אחרים מותנית, בין היתר, בשיקולי ביטחון ובהתאם להערכת המצב הביטחונית באותה עת".