אחד השבועות הגשומים ביותר בישראל זה עשרות שנים הסתיים כשהוא מותיר אחריו ארץ שנחליה עולים על גדותיהם, ולדאבון לב גם ארבע משפחות שכולות. החורף שהחל בסימן יובש עשוי להיזכר כרטוב במיוחד, אבל גם במחיר הדמים הכבד שגבה.
מפלס הכנרת, המדד הלאומי הוותיק לעוצמת המשקעים, עולה ועולה. רק בחמישי הוא רשם זינוק שלא נרשם בו מאז חורף 92' המיתולוגי: 26 ס"מ ביממה אחת. מתחילת עונת הגשמים עלו פני האגם ביותר מ־80 ס"מ. ברשות המים מעריכים כי מפלס הימה יעלה בשבוע הקרוב עוד, שכן מאגרי הגולן עולים על גדותיהם, ומים בכמויות עצומות זורמים לכנרת.

גם לים התיכון זרמו מים רבים, בעקבות הגשם הכבד שירד לכל אורך רצועת החוף. יותר מ־100 מילימטרים נרשמו מחיפה ועד אשקלון. רונן מרלי, ראש עיריית נהריה שהוכתה קשות בשיטפון שלשום, אמד את הנזקים לעירו ב־300 מיליון שקלים. ברחבי העיר יש בתים שמנותקים עדיין מחשמל ובתים מוצפים, ועסקים בשדרות הגעתון מלאים מים ובוץ. אנשי העירייה יידרשו גם לתקן כבישים, מדרכות, כיכרות, תמרורים שנעקרו ועוד. ראש הממשלה נתניהו שוחח השבוע עם מרלי, והבטיח לו כי ממלא מקום מנכ"ל משרד האוצר רונן פרץ יירתם לסייע בפתרון המשבר שפקד את עירו.
מאות ליוו בחמישי בצהריים למנוחות את מוטי בן־שבת בן ה־38 מנהריה, שטבע למוות לאחר שסייע בחילוץ אם ובתה שנלכדו בשיטפון. זרם עז סחף את בן־שבת לעבר ערוץ נחל הגעתון שעלה על גדותיו, והוא נסחף במים וטבע למוות. נשיא המדינה ראובן ריבלין שיגר אתמול מכתב תנחומים לבני משפחת בן־שבת. "העיניים מתקשות להשלים עם התמונות והמראות של רחובות שלווים שהפכו לזירה של טרגדיה נוראה", כתב. "מוטי סיכן את חייו כדי לחלץ משפחה שרכבה החל לשקוע במים. בשניות הללו, שבהן המעשה מקדים את המחשבה, נמדד אופיו האמיתי של אדם. מוטי לא חשב פעמיים וזינק אל הזרם הסוחף, בתקווה להציל משפחה שלא הכיר, ושאיימה להילכד מתחת למים".
בקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות (קנ"ט) התקבלו בשבוע שעבר יותר מ־500 דיווחי חקלאים על נזק לגידולים בחודש ינואר. בהערכה ראשונית מדובר על נזק בהיקף של יותר מ־50 מיליון שקלים. ממדי הנזק ייקבעו רק בהמשך, לאחר שהחקלאים ומעריכי קנט, המגיעים לשטחי המבוטחים, יוכלו להיכנס לשדות שהוצפו. לנזק כזה, של רוחות עזות ומשקעים כבדים, יש השלכות על המשך ההתפתחות של הגידולים, כך שממדי הנזק הסופיים יתבררו בהמשך.
בשירותי כבאות והצלה מחוז צפון הפעילו שבוע שעבר בפעם הראשונה מערכת מיוחדת המאפשרת ליצור קשר וידאו חי עם הפונים לשירותי ההצלה, ובאמצעותה לבחון את מצבם ולהחליט על פעולות החילוץ הנדרשות. שימוש הבכורה במערכת הווידאו הסלולרית נעשה באירוע הצפה ביום ראשון, סמוך ליישוב בלפוריה בעמק יזרעאל.
"ברגע שקיבלנו את שיחת החירום ובה דיווח על ארבעה בני אדם שנתקעו על גג של רכב שנסחף בשיטפונות, הפעלנו את היכולת להתחבר למכשיר הסלולרי של הנהג שהתקשר אלינו – והוא צילם בווידאו את הנעשה סביבו, וכך יכולנו להעריך את מצבו ואת הכוחות שיש לשלוח לחילוץ", סיפר לנו סגן מפקד המחוז תת־טפסר יאיר אלקיים, שליווה את החילוץ בזירת האירוע. "את סרטון הווידאו שמתאר את מצב התקועים שלחנו מיד למפקד הכוח שהיה בדרך לזירה, והבנו כי יש לשלוח אליהם גם יחידות חילוץ מיוחדות ממים ומנוף גבוה". השימוש במערכת הוכרז כהצלחה.