בצעד חריג, הגישה רשות העתיקות התראה לפני תביעת דיבה לעמותת השמאל "עמק שווה", לאחר שזו פרסמה פוסט בפייסבוק נגד הרשות. לשם התביעה שכרה רשות העתיקות עורך דין פרטי, שכתב לעמותה ש"דברי לשון הרע שפרסמה 'עמק שווה' פגעו במרשתי ובעובדיה ועשו אותם מטרה לשנאה… עובדי הרשות עלולים להיפגע במשרתם".
נדיר ותקדימי שרשות שלטונית תובעת ארגון אזרחי בעקבות פוסט בפייסבוק. בפרסום שלה מתחה "עמק שווה" ביקורת על התנהלות רשות העתיקות באתר תל מוצא, שנחשף לפני כחודש וחצי. בחפירת הענק שם נמצא יישוב פרהיסטורי בן כ־9,000 שנה, הגדול ביותר מהתקופה שנחשף במזרח התיכון. לפי רשות העתיקות, החפירה גם משנה את האופן שבו האנושות הכירה את התקופה הניאוליתית – ואולם, לאחר החשיפה היה על הרשות לכסות את האתר בשל בנייתו של כביש 16 במקום.

בפוסט שפרסמה "עמק שווה" בפייסבוק נטען שרשות העתיקות הזיקה לאתר הפרהיסטורי בכך שחפרה בו תוך התחייבות לכסותו, במקום להופכו לאתר מחקר גדול. "החלטת רשות העתיקות לחפור אתר בסדר גודל כזה, עם שרידים חשובים כל כך, לטובת פיתוח ובנייה, גרמה להרס של אחד המקומות המיוחדים בתולדות הארץ… החפירה פגעה בממצאים נדירים וחשובים", האשימו. "נראה שאינטרסים פוליטיים וכלכליים גרמו לרשות לזנוח את תפקידה".
השבוע שלחה רשות העתיקות מכתב התראה ל"עמק שווה", על ידי עו"ד ליאור חמאני, עורך דין פרטי ששכרה, ולא באמצעות פרקליטות המדינה. "בכוונת הרשות ועובדיה להגיש קובלנה פלילית", קבע חמאני, בשל "פרסומי לשון הרע… (ש)עלולים להיחשב כעבירה פלילית שדינה מאסר". בסופו של המכתב הציעה רשות העתיקות הסדר פשרה, שיישאר סודי אם יתקבל, אך לפיו "עמק שווה" תבהיר כי "טענותיה אינן נכונות".
במכתב תשובה שנשלח לרשות העתיקות מעו"ד איתי מק, המייצג את "עמק שווה", נכתב כי "לגופו של עניין, הפרסום נשוא האיומים מבוסס על דברים שאמר עובד בכיר ברשות העתיקות וכן על ראיות נוספות. אנו סבורים כי ככל שרשות העתיקות תבחר לפנות לבית המשפט בעניין, היא רק תגרום לעצמה מבוכה והוצאות כבדות".
מ"עמק שווה" נמסר לנו: "במקום שרשות העתיקות תשמור על עתיקות ארצנו, היא עסוקה בסתימת פיות. הביקורת המקצועית שיש לעמק שווה ולרבים בקהילה הארכיאולוגית חייבת להישמע. זהו מקרה קיצוני שבו רשות סטטוטורית במדינת ישראל, שאמורה לקדם מחקר אקדמי ושיח ציבורי ומחויבת לשקיפות, פועלת בכוחנות ומאיימת בתביעות השתקה ומאסר כדי למנוע דיון וביקורת, ואם לא די בכך – מבקשת להשאיר את הדברים בחשכה תחת הסכמים סודיים".
מרשות העתיקות נמסר: "הרשות פועלת אך ורק לפי הסמכויות המוקנות לה בדין. השמירה על עתיקות הארץ, חקר העבר ושיתוף הציבור בחשיפת אוצרות המורשת – כל אלה הם הם נר לרגליה, וכל פעולותיה נעשות משיקולים מדעיים מקצועיים. זאת, תוך איזון עם צורכי הפיתוח.
"רשות העתיקות פתוחה לביקורת עניינית על החלטותיה, היא אינה מוכנה לקבל אמירות שקריות, שיש בהן כדי לפגוע בפועלה המתמיד למען הגנת העתיקות, בעובדיה ובציבור הרחב. הרשות פנתה לעמותת 'עמק שווה' בדרישה להסיר את הפרסום ולהתנצל על הדברים, אך העמותה בחרה לא לעשות כן".