פורום ראשי יישובי קו העימות בצפון התכנס היום (ב') בצהריים לישיבת חירום במושב אביבים, נוכח פערי המיגון ביישובים והאירועים הביטחוניים האחרונים. פחות מיממה לאחר אירוע ירי הנ"ט של חיזבאללה לעבר כוח צה"ל שנסע בכביש הסמוך למושב, דורשים המנהיגים המקומיים מהממשלה להוציא לפועל את תוכנית מיגון הצפון עליה הכריזה במאי 2018, לפיה כל היישובים שנמצאים במרחק של עד 45 ק"מ מגבול הצפון וגבול סוריה – 300 רשויות מקומיות, כולל המגזר הערבי – יקבלו מעטפת ביטחון מצילת חיים.
על פי ההחלטה, שהוביל שר הביטחון דאז אביגדור ליברמן, כל תושב ברשויות האלו יוכל לבנות ממ"ד בביתו במימון המדינה, במידה ואין לו כזה. מדובר על אומדן של 200 אלף בתי אב.


בנוסף לממ"דים, הממשלה הייתה אמורה לשדרג 500 מקלטים ציבוריים, כדי להתאימם לאיומים הביטחוניים העדכניים. בנוסף, אמורים להתמגן מבנים ציבוריים: 800 בתי ספר, 60 מוסדות רווחה, עשרות מרפאות, ומיגון אגפים מסוימים בבתי החולים בצפון. התוכנית כוללת גם חיזוק ההגנה והמיגון ל-21 יישובים שצמודים לגדר, שאמור לתת מענה לפצמ"רים וניסיונות חדירה ליישובים.
אך עם התוכניות המזהירות, הגיע תג מחיר בסך חמישה מיליארד שקלים ללא כל כיסוי. ביישובים בירכו על התוכניות עם פרסומן, אבל הן אפילו לא נכנסו לתוכניות העבודה הממשלתיות.
"האזרחים חיים כאן ללא אמצעי מיגון הולמים במגורים ובמבני ציבור וחינוך", אמר משה דוידוביץ', ראש המועצה האזורית מטה אשר ויו"ר פורום יישובי קו העימות. הוא הזהיר כי בידי חיזבאללה כלים שיכולים לגרום הרס רב ואובדן בנפש. "אנחנו מצווים להגן על תושבינו וקוראים לממשלה להתעשת". דוידוביץ' אף סיפר כי הפגישה מתקיימת במושב אביבים, "המקום שבו קיבלו תושבי הצפון תזכורת למה יכול להיות פה. הגבול נפיץ ויכול להתהפך ברגע".
עמית סופר, ראש מוא"ז מרום הגליל אמר בישיבת החירום כי "צה"ל חזק ויודע לבצע את העבודה, אבל צריך לזכור שהאירוע אתמול היה בזירה הצבאית, לו הירי היה לעבר אזרחים אנחנו יודעים עד כמה הנזקים היו יכולים להיות חמורים. תוכנית המיגון שגובשה היא תכנית מצילת חיים והגיע הזמן ליישם אותה באופן מידי".

"יש פער בלתי נתפס בין פרסומי הממשלה לסדר העדיפויות שבה היא נוהגת", הלין גיורא זלץ, ראש מועצת הגליל העליון. הוא הסביר כי "לפי הפרסומים, יש בידי חיזבאללה עשרות טילים מדויקים וארוכי טווח. לפי פרסומי הממשלה יש למעלה ממאה אלף טילים שינחתו על רצועה קרובה של בין 20 ל-30 ק"מ. תחשבו איך יראו הימים האלה שהטילים יפלו בשטחים בנויים. כ-50 אחוז מתושבי רצועת הסיכון הזאת יושבים ללא ממ"דים. אף מבנה ציבור ומפעל תעשיה, כולל כאלו עם חומרים מסוכנים, לא ממוגנים. כשיפרוץ אירוע גדול, יש מאות אלפי תושבים, בהם עשרות אלפי יחידות, ללא מיגון. מדובר בשטח גדול עם טווח התרעה אפס". זלץ הוסיף בכעס כי הפתרון היחיד שעומד בפני התושבים במועצה שלו, מחוסרי חדרי המיגון, הוא לשכב על הרצפה ולכסות את הראש עם הידיים. "חובה למגן בראש ובראשונה את כל מבני החינוך עד סוף 2020. יש תקציב ויש תכניות. אבל חוץ מטיפשות ושלומיאליות שום דבר לא קורה", הוסיף זלץ.
בני בן מובחר, ראש מוא"ז מבואות חרמון, קרא לחבריו לנקוט ביד תקיפה מול הממשלה שלא נותנת מענה ראוי להגנת תושבי גבול הצפון בדומה למענה שהיא העניקה לתושבי גבול עזה בדרום. לדבריו, "אנחנו לא צריך ללטף אף אחד אלא לבקש מה שמגיע לנו בדין ועבר בהחלטת ממשלה וצריך לקיים אותה ככתבה וכלשונה. אם לממשלה יש אחריות, עליה לקיים את התכנית ולא להחזיר אותנו לפנות למשרד האוצר. ישבנו במעלות עם רה"מ והוא אמר שהצפון קרוב ללבו. אם הצפון קרוב ללבך אדוני רה"מ קרא לשדרה הביצועית להוציא את ההחלטות לפועל".