הפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל נחנכה בקיץ שעבר במעמד נשיא המדינה ראובן ריבלין, אבל אתמול נפלה החלטה המבטלת את הרשאת קיומה. הוועדה לתכנון ולתקצוב (ות"ת) במועצה להשכלה גבוהה (מל"ג) קיימה הצבעה שבה חזרה בה למעשה מאותה הרשאה.
על ההצבעה הנוספת הורה השבוע היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. זאת לאחר שנטען כי אחת מחברות הוועדה, ד"ר רבקה ודמני־שאומן, הצביעה בעד ההקמה בעת שהאוניברסיטה דנה בקידומה לפרופסור. ודמני־שאומן טענה כי לא הייתה מודעת לדיונים על אודותיה, אך הסבריה לא התקבלו, ונשללה ממנה זכות ההשתתפות בהצבעה החוזרת שהתקיימה אתמול. בהצבעה לא השתתפו גם עו"ד צבי האוזר, ששובץ בינתיים ברשימת מפלגתם המשותפת של בני גנץ ומשה יעלון. וכך, ההכרעה נגד הקמת הפקולטה התקבלה ברוב של שלושה חברים, נציגי האוניברסיטאות, מול שניים, נציג הציבור שמעון יצחקי וכן יו"ר ות"ת פרופ' יפה זילברשץ.

כעת, שאלת הקמת הפקולטה צפויה לחזור להכרעתו של היועץ המשפטי. השופט בדימוס פרופ' עודד מודריק, המלמד באריאל, הביע אתמול אופטימיות. "היועמ"ש יצטרך להנחות את שיקול הדעת של מל"ג יו"ש, אם להתחשב בהמלצת הות"ת. לדעתי הוא יצטרך לקחת בחשבון גם את הטענות שהאוניברסיטה העלתה בנוגע לפגיעות החמורות שייגרמו לאינטרס הציבורי, וכן פגיעה במשקיעים, במורים שעזבו מקומות עבודה כדי לבוא ללמד, בסטודנטים שנרשמו וכן הלאה".
מאוניברסיטת אריאל נמסר בתגובה: "הקמת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל היא מהלך מרכזי בפתרון המשבר הלאומי במחסור ברופאים הלומדים בארץ. לצערנו, ההחלטה התקבלה משיקולים זרים. לימודי הרפואה יחלו כמתוכנן באוקטובר הקרוב, ואנו בטוחים כי הגורמים המוסמכים יתמכו במהלך".
פרופ' שי אשכנזי, שאמור לכהן כדיקן הפקולטה לרפואה באריאל, אמר לפני שבועות ספורים בריאיון ל'מקור ראשון' כי האוניברסיטה פתוחה לכל ביקורת והערה על תוכנית הלימודים המתקדמת שגובשה, אך ההתנגדות לעצם ההקמה אינה עניינית: "ב־1964 הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית התנגדה להקמת בית הספר בתל־אביב, וכמה שנים לאחר מכן, בתל־אביב התנגדו להקמת בית הספר לרפואה בטכניון. כנראה זה חלק מהפוליטיקה הרפואית".
השר נפתלי בנט אמר לנו אמש כי "האוניברסיטאות הראו היום שהם גילדה, והמחישו שלא אכפת להן מהצרכים האמיתיים של ישראל. בפעם הבאה שייקח לאזרח 4 חודשים לקבל תור לרופא, שיידע שזה בגלל קרטל האוניברסיטאות, המונע מסיבות צרות של טריטוריה. גם במשרד הבריאות סוברים כמוני. אני לא מתכוון לוותר. אביא את זה לעוד הצבעה ואפעיל את כל הכלים המשפטיים והציבוריים כדי להקים את הפקולטה".
לדבריו, "פניתי היום ליועמ"ש לגבי חוסר הסבירות של ההחלטה. באוניברסיטאות האחרות מדברים על כך שהרקע האקדמי של אריאל לא מספיק ותיק וחזק כדי לתמוך בפקולטה, אבל מי שעומד בראש הפקולטה, פרופ' שי אשכנזי, הוא ראש האיגוד הישראלי לרפואת ילדים, ראש הקתדרה למחקר, 20 שנה ניהל מחלקת ילדים בשניידר, והרבה ילדים חבים לו את חייהם. זה פשוט רצון למנוע מאחרים להיכנס למועדון. היה לי סיפור כזה בדיוק עם הפיכת המרכז הבינתחומי לאוניברסיטה. אני משוכנע שגם פה נצליח בסופו של דבר. גם המיקום נטל חלק בהחלטה. לצערי מערבבים פוליטיקה במהות ופוגעים באזרח".