כשמזכ"ל בל"ד לשעבר עוואד עבד אל־פתאח התייצב לפני כעשור לעימות מול חברו מוחמד כנאענה, ראש תנועת "בני הכפר" שהורשע בסיוע לחיזבאללה, התווכחו השניים אם להחרים את הבחירות. כנאענה אמר שכן, ואילו אל־פתאח אמר שההצבעה לכנסת היא "נשק" בידי החברה הערבית. כעת הוא מיישר קו עם יריבו לשעבר, וקורא לציבור הערבי להחרים את הבחירות.
עוד כותרות באתר מקור ראשון
–על רקע המפץ בימין: מלחמה על קולות הדתיים הליברלים
–בתוך עשור: מספר היהודים העולים להר הבית גדל פי שישה
–ח"כ שפיר נכחה רק ב־22 ישיבות ועדת הכספים, מתוך כ־300 דיונים בסך הכול
–נחיתה כואבת: העסקה הבלתי פתורה בין ישראל לארה"ב
הסיבות לכך רבות. חוק הלאום הוכיח לו, לדבריו, שהימין כאן כדי להישאר, ושאיפתו של אל־פתאח למדינה אחת מהנהר עד הים לא רלוונטית במציאות הפוליטית הנוכחית. "ערבים לא צריכים להצביע לכנסת ולהיות שם. ראשית, כי אין להם משקל בכלל", אומר אל־פתאח. "להיות בכנסת עם השפעה זעירה עד בלתי קיימת – זה גורם נזק למאבק. אנחנו צריכים לחשוב על אלטרנטיבה עממית מחוץ לכנסת, לחזק את הרחוב הערבי ולקיים דיאלוג עם ישראלים נאורים, המוכנים לשתף פעולה נגד משטר האפרטהייד הזה, כדי שנוכל להקים מדינה אחת בין הים לנהר שבה שוויון מלא והרמוניה בין כל אדם ואדם".

אל־פתאח הוא מהאישים המובילים בתנועת בל"ד, מאנשי תנועת "בני הכפר" שייסדה את המפלגה בימי אוסלו בתקווה שהסכם השלום עם אש"ף יהיה הצעד הראשון בדרך למדינה האחת. "רצינו שהמפלגה הזו תרוץ לכנסת ותנסה לקיים דיאלוג עם הישראלים הנאורים, אבל המהלך הזה לא צלח. הימין השתלט על הכול, וממשיך להשתלט, והכול נסגר עלינו".
בהמשך דרכו במפלגה שימש יו"ר ומזכ"ל, וכאחד הנציגים האידיאולוגיים של הזרם הערבי הלאומני. לדבריו, יש היום ויכוח בתוך בל"ד אם נכון להמשיך להתמודד בבחירות: "רוב הנוער בבל"ד מאמין במדינה אחת. אני חושב שיש לא מעט אנשים שחושבים כמוני, אבל אחרים אומרים שהעוינות נגד בל"ד חזקה והמאבק האמיתי הוא לרוץ לכנסת, נגד הימין שלא רוצה לראות בה ערבים. לעניות דעתי את המשחק הזה שיחקנו כבר כמה עשורים, והוא מיצה את עצמו. הרבה אנשים, גם מחוץ לבל"ד, סבורים שהישארות בכנסת היא הסכמה עם משטר האפרטהייד והענקת לגיטימציה לגזענות".
היום אל־פתאח פעיל ביוזמה פלסטינית־יהודית הקוראת להקמת מדינה חילונית ודמוקרטית אחת מהנהר עד הים – מדינה ערבית עם מיעוט יהודי. ליוזמה שותפים גם פרופ' יהודה שנהב, פרופ' ג'ף הלפר ופרופ' אילן פפה. "לא שיניתי את דעתי", אומר מזכ"ל בל"ד לשעבר. "התנגדתי לאוסלו אבל האמנתי בהתקדמות הדרגתית לעבר המדינה האחת. במפה הפוליטית בישראל לא יהיה שינוי בשנים הקרובות. הימין הולך ומשתלט, והשמאל הציוני קרוב לימין. לכן גם אם השמאל יצליח לא יהיה שלום. אני מאמין בשחרור פלסטין מהנהר עד הים, ובהקמת מדינה אחת, חילונית ודמוקרטית, ולכן צריך לחשוב על חלופות. אני מאמין שצריך להקים חזית רחבה, פלסטינית־יהודית, הדוגלת בשוויון ובדמוקרטיה אמיתית, שתשים קץ להרג ולקולוניאליזם. בסוף לא יהיה מנוס מהמדינה האחת".