
איך פותחים תיק גירושין?
פתיחת תיק גירושין צריכה להתבצע בבית הדין הרבני, בשלב הראשון. את התיק יש לפתוח באזור המגורים של בני הזוג, או באזור המגורים של אחד מהם (אם הם מתגוררים באזורים שונים). כאשר פותחים תיק גירושין, יש למלא טפסים שכוללים את פרטי הזיהוי של בני הזוג, פרטים אודות ילדים משותפים, העילה לגירושין, ועוד. ניתן להגיש את הטפסים באופן עצמאי לבית הדין הרבני, או לעשות זאת באמצעות עורך דין.
פתיחת תיק גירושין בבית המשפט לענייני משפחה מול בית הדין הרבני
בני זוג שהתחתנו דרך הרבנות צריכים להגיש בקשה לגט בבית הדין הרבני, והם יכולים לעשות זאת במקביל גם בבית המשפט לענייני משפחה. במקרים האלו יש בדרך כלל ‘מרוץ סמכויות’, שכן מתן גט מבית הדין הרבני מהווה סמכות עליונה בתיקי גירושין. אולם, בעניינים אחרים הנוגעים לגירושין, כמו חלוקת רכוש, בית משפט לענייני משפחה הוא המכריע, מכאן מקור השם “מרוץ סמכויות” המעניק לכל ערכאה משפטית את התוקף.
במילים אחרות, ניתן לדון בתחומים שונים הנוגעים להליך הגירושים, בבית המשפט לענייני משפחה, אך את תיק הגירושין ואת תוקף הגירושין, יש לפתוח ולקבל בבית הדין הרבני. האם זה משפיע על עלויות פתיחת תיק גירושין? לא בטוח, הבה נסקור את שתי המסגרות:
עלויות פתיחת תיק גירושין בבית המשפט לענייני משפחה
כאשר פותחים תיק בבית המשפט לענייני משפחה, יש צורך לשלם אגרות לפי התביעות שמגישים. לפניכם נתונים מספריים:
- אגרת פתיחת תיק גירושין היא 251 ₪.
- הנפקת תעודת גירושין עומדת על 251 ₪ לכל אחד מבני הזוג.
- עלויות פתיחת תיק גירושין אלו תקפות במקרים שבהם מגישים בקשה לגירושין בהסכמה.
- אם מגישים בקשה לגירושין ללא הסכם, אגרת פתיחת התיק עומדת על 438 ₪.
- נכון לשנת 2021, עלות אגרה לתביעת משמורת על ילדים היא 550 ₪ לערך.
- סכום האגרה לתביעת מזונות ילדים היא 300 ₪ לערך.
- תביעה לחלוקת רכוש היא בסכום משתנה, אך על פי חוק – היא לא תרד מ-550 ₪.
עלויות פתיחת תיק גירושין בבית הדין הרבני
פתיחת תיק גירושין בבית הדין הרבני כרוכה גם היא בתשלום אגרות.
- פתיחת תיק גירושין בבית הדין הרבני עומדת על 450 ₪.
- אם מגישים תביעה לשלום בית, התשלום יהיה 300 ₪.
- הגשת תביעה לגירושין בהסכמה בבית הדין הרבני עולה 750 ₪.
חשוב להדגיש שלעתים יש שינויים בסכומי האגרות, וחשוב לדעת מה הם לפני הגשת התיק.
אילו הוצאות נוספות יש מעבר לעלויות פתיחת התיק?
כפי שראיתם, עלות פתיחת תיק גירושין ואגרות בסיסיות הם תשלומים שנדרשים מיד עם פתיחת התיק. מלבד התשלומים האלו, תביעות לגירושין מלוות בהוצאות נוספות. הגשת של תביעות נוספות בתיקים (כמו לתשלום מזונות אישה או תשלום מזונות ילדים) כרוכה אף היא בהוצאות.
מלבד זאת, בתיקי גירושין יש גם דיונים שצריכים להיערך בתיווך של עורכי דין. מעבר לעלויות פתיחת תיק גירושין, מדובר בתשלום של 10,000 ₪ לפחות – סכום שמשתנה בהתאם למורכבות התיק ובהתאם להסכם התשלום עם עורך הדין. ישנם עורכי דין שגובים שכר טרחה פר תיק, ואילו יש עורכי דין שלוקחים סכום כללי על כל התיקים.
כיצד מתנהל הליך הגירושין?
השלב הראשון בהליך הגירושין בישראל הוא פתיחת תיק בבית הדין הרבני. נתין כאמור להגיש תביעה במקביל גם בבית המשפט לענייני משפחה, על מנת לדון בדברים בערכאה זו, אך בכל מקרה, כל מי שהתחתן ברבנות, צפוי להתגרש בבית הדין הרבני, ולכן התביעה תוגש למסגרת משפטית זו.
בית משפט רבני: הגירושין נידונים בפני שלושה דיינים שנבחרו על ידי ועדה מיוחדת. בית הדין הרבני ידון בתביעות כתובה, תביעות מזונות, תביעה לשלום בית, ונושאים נוספים. במקרים מסוימים, בית הדין הרבני הוא גם בעל סמכות במשמורת ילדים ונושאים משפטיים אחרים.
בית משפט לענייני משפחה: לאחר שמגישים כתבי טענות לבית המשפט, שני הצדדים יוזמנו לגישור. המטרה היא לבדוק אם אפשר להגיע להסכמה משותפת ולמנוע הליך משפטי ארוך. במהלך הדיונים בבית המשפט, הוא יכריע בענייני משמורת, חלוקת רכוש, ועוד. במקרים מסוימים, בית המשפט לענייני משפחה ייעזר במומחים חיצוניים, כמו אקטוארים, כדי להכריע בעניינים מורכבים.
הליך גירושין הוא הליך מורכב שכרוך בלא מעט עלויות. כדי להקל על עצמכם, מומלץ להסדיר את כל העניינים מראש ולהיערך לעלויות וכן להליך הגירושין שהוא לרוב מאתגר מאוד.