רק אחרי שנפטר אביו גילה שר החינוך והתפוצות נפתלי בנט כי הוריו התייאשו מהחיים הלא פשוטים בישראל, וחזרו לסן-פרנסיסקו שממנה עלו. "לא קל לעזוב חיים טובים ונוחים", מספר לנו השר בריאיון מיוחד, המוקדש לשליחי הציונות הדתית. "גיליתי שבשלב כלשהו ההורים שלי כבר חזרו לסן-פרנסיסקו במטרה להישאר שם, פשוט כי היה קשה להתאקלם. אבל בסוף הם החליטו לחזור ונשארו בישראל. למה? ככה. כי זה הבית שלנו. כי במשך אלפי שנים המשפט 'לשנה הבאה בירושלים הבנויה' נחרט על לוח לבם של כל יהודי העולם".
כשר התפוצות, בנט הוביל את הממשלה להשקיע מאות מיליוני שקלים בקהילות היהודיות בתפוצות, והוא מרבה להסביר כי בכך השתנתה הפרדיגמה המוכרת, שבה הקהילות בעולם הן אלה המשקיעות כלכלית בישראל.
"העם היהודי בישראל והעם היהודי בתפוצות הם ענפים שונים בעץ משפחתי אחד", הוא מסביר. "יש לנו אותם שורשים היסטוריים, דתיים ותרבותיים עמוקים, ויש לנו גם שאיפות משותפות לתקן עולם במלכות ה'. לכן אני מאמין שיש חשיבות מתמדת בבניית גשרים בינינו לבין אחינו ואחיותינו בתפוצות, פשוט כי על המשפחה אסור לוותר". הוא מוסיף נקודה אישית: "זכיתי וההורים שלי יצאו לשליחויות כשהייתי ילד, ועד היום אני זוכר את זה כחוויה חיובית".

הממשלות שבהן היית חבר, ועדיין חבר, השקיעו משאבים רבים בעולם היהודי. מה הנחה אותך לקדם השקעה אסטרטגית כזו?
"אם זה היה תלוי בי, היינו משקיעים הרבה יותר. לצערי גם כיום, עם כל המשאבים שהמדינה מקצה לכך, אנחנו מגיעים רק לחלק קטן מכלל יהודי העולם. מדינת ישראל היא המדינה של אזרחי ישראל, אך היא גם מדינת הלאום של העם היהודי. ארץ ישראל היא הבית ההיסטורי של עם ישראל, והיא צור מחצבתנו כעם יהודי. אין עוד מדינה בעולם שאליה כל יהודי יכול להגיע ולקבל אזרחות, כי אין עוד מקום שבו יהודים מרגישים בבית כמו בישראל. מכיוון שאנחנו המדינה של כל היהודים, יש קשרי גומלין בין הקהילות בתפוצות לבינינו. זה קצת דומה לאנשים שמחזיקים מניות של חברה גדולה. נכון שאין ליהודי התפוצות יכולת להצביע לכנסת, אבל יש להם חלק בנס הזה של תחיית העם בארצו – ולנו יש מחויבות להשקיע גם בהם, בעיקר בביסוס הזהות היהודית ובחיזוק הקשר לישראל."
מה תענה לאלו הטוענים שיהודי התפוצות כבר אבודים ועדיף להשקיע משאבים במשימות הרבות כאן בישראל?
"זה טיעון שמייצג סדר עדיפות שונה משלי, ואני חלוק עליו מכול וכול. האמירה שישראל היא 'מדינה יהודית' ריקה מתוכן כל עוד אנחנו לא עושים פעולות מעשיות כדי להיות הבית של כלל היהודים. כמו שעלינו להילחם באנטישמיות ובהכחשת השואה, כך עלינו לחזק את הקהילות היהודיות ואת הקשר שלהן לישראל.
"פרויקט 'תגלית', שאני גם יו"ר ועדת ההיגוי שלו, הוא דוגמה נהדרת לפרויקט שעולה המון כסף אבל מבהיר: מדינת ישראל היא הבית של כל יהודי, ולכל יהודי זכות בסיסית להגיע לכאן לביקור חינוכי, לימודי וחווייתי כדי לראות איפה הסיפור הקולקטיבי שלנו התחיל לפני אלפי שנים וכיצד הוא ממשיך כיום".
עשייה מפעימה
כיצד היית ממליץ לשליחי הציונות הדתית להסביר את השייכות ואת הקשר של כל יהודי בכל מקום למדינת ישראל?
"מדובר באקסיומה שקשה להסביר: כולנו משפחה, ולמשפחה יש בית משותף. אפשר לדבר על פטנטים ישראליים, על אומת הסטארט-אפ האדירה שבנינו כאן – הכול נכון. אבל כדי להתחבר באמת לישראל צריכים להרגיש את הקשר. ההורים שלי עלו לארץ מסן-פרנסיסקו בשנת 1967 כי בערב מלחמת ששת הימים הם הרגישו שהמדינה הקטנה בצד השני של העולם היא הבית שלהם. הם חששו לגורלה ושמחו בניצחונה. אנשים עולים בגלל תחושות שייכות, ואת זה צריך להעביר ברגשות, לא בהסברים".
כאשר אנו שואלים את בנט על מצב ההתבוללות בקהילות היהודיות, הוא משיב כי "זאת בעיה קשה ועמוקה, ואין לה פתרון קסם. מה שאנחנו יכולים לעשות הוא לחזק את הזהות היהודית של כל יהודי ויהודייה. אדם שמתבייש ביהדות שלו, יש סיכוי גדול יותר שיתחתן עם לא יהודי מאשר מי שגאה להיות יהודי ומדבר על כך בראש מורם". הוא מספר כי משרד התפוצות בראשותו משקיע עשרות מיליוני דולרים בפרויקטים חינוכיים ברחבי העולם. "לא כי יש לנו פתרון לבעיה, אלא כי אנחנו מאמינים שיהודי גאה ימשיך לשמור על היהדות שלו וירצה קשר עם הקהילה ועם ישראל".
כיום נמצאים ברחבי העולם כ-700 שליחות ושליחים מבני הציונות הדתית הפועלים לחזק זהות יהודית ואת הקשר עם מדינת ישראל בקהילות השונות. השליחים עובדים קשה מאוד וישמחו לקבל ממך מילה טובה.
"בני ובנות הציונות הדתית תמיד ידעו לפעול למען מטרות גדולות מהם. ידענו לפעול בהתיישבות, בחינוך, בביטחון – כי הבנו שאלה ערכים שנכון להשקיע בהם. אנחנו עוסקים המון בתורת ישראל ובארץ ישראל, ואני שמח לראות בעשורים האחרונים גם פריחה בעיסוק בעם ישראל. אני משתדל לשוחח עם שליחים הנמצאים במקומות שאליהם אני נוסע, ותמיד אני נפעם מהעשייה ומהרוח שהם מביאים לקהילות. אז בנימה אישית, לכל השליחים והשליחות, ולכל מי שחושב לצאת לשליחות ציונית מהמעלה הראשונה, אני רוצה לומר לכם: תודה. עלו והצליחו".