הקובץ "שיח לוחמים", שנדפס לאחר מלחמת ששת הימים והביא את חוויותיהם של בני הקיבוצים במלחמה, נחשב אחד המסמכים הפולמוסיים הראשונים שפורסמו אחרי הניצחון. עורכי הקובץ, חברי התנועה הקיבוצית, ראיינו חיילים מהתנועה שהשתתפו במלחמה, והספר הביא לחשיבה מחודשת וביקורתית על המלחמה ועל שחרור יהודה ושומרון, חבל עזה וסיני.
לקובץ רואיינו גם כמה לוחמים בני הציונות הדתית שלמדו בישיבת מרכז הרב, אך עורך האסופה אברהם שפירא החליט לא לכלול בספר את השיחות עמם, משום שהן נתפסו בעיניו ככוללות "ביטויים קשים ומזעזעים". השבוע בישר שפירא שבמהדורה הבאה, שתצא לקראת יום העצמאות ה־70 של מדינת ישראל, יכלול קובץ "שיח לוחמים" גם ראיונות עם הלוחמים הדתיים.

פרופ' שפירא סיפר על כך בכנס באוניברסיטת תל־אביב שנערך השבוע לכבוד ספרה של פרופ' נעימה ברזל, העוסק בציבור המתנחלים ובתנועה הקיבוצית. שפירא חזר ואמר בכנס שטעה כשלא הכניס את השיחות עם תלמידי ישיבת מרכז הרב, וסיפר שבזמנו, אחרי המלחמה, עם קריאת הראיונות של הלוחמים הדתיים, הוא הבין שיש "תהום" בינו ובין ציבור המתיישבים.
"באשמת העורך", הודה שפירא, "ברגע האחרון השיחה הזו עם חברינו מישיבת הרב קוק צונזרה כולה ולא נכללה ב'שיח לוחמים'. האשמה היא כולה עליי. אני ראיתי מבעד ומעבר ליחסים אישיים. יש כאן תהום שכבר אז ראיתי, וזה רק התחזק בחמישים השנים החולפות. תהום שאי אפשר לגשר עליה כלל וכלל".
בשיחה עם 'מקור ראשון' הוסיף שפירא ש"ההחלטה לא לפרסם את השיחות אז הייתה טעות. עכשיו רוצים שזה ייכנס, שייכנס. זו לא ההחלטה שלי כבר. אני כבר בן 80, כנראה יש אנשים צעירים נאורים יותר ממני. סיימתי 50 שנות אחריות ל'שיח לוחמים'".
לדבריו, הוחלט "להוציא מחדש את הספר לטובת קוראים צעירים. הרבה בני מכינות פנו אלינו עם השנים כדי ללמוד את הספר. הוספנו ביוגרפיות של כל 140 המשתתפים, מאיפה הם מגיעים ואיפה הם היום".

ד"ר יובל שחר, עורך המהדורה החדשה של "שיח לוחמים" מטעם הוצאת כרמל, אישר את הפרטים. לדבריו, הספר נמצא ב"סגירות אחרונות", והוא יצא לקראת יום העצמאות ה־70 של מדינת ישראל.
"אני מניח שיש פה גם מחווה וגם תיקון", אומר הרב יוחנן פריד, מתלמידי ישיבת מרכז הרב שרואיינו לספר והשתתפו בכנס. "הבינו שהייתה כאן טעות, ולכן עורכים את הספר מחדש ומנסים לתקן. עם זאת, אני חושב שהאבחנות ששפירא השמיע לאחרונה אינן נכונות. אין תהום בין המתיישבים ליריביהם האידיאולוגיים. יש הבדלי השקפות ודעות, אבל אין תהום".
גם הרב יואל בן־נון נמנה עם החיילים שרואיינו ל"שיח לוחמים" וצונזרו, אך הוא מסרב להתרגש מהבשורה שיצאה מהכנס באוניברסיטת תל־אביב, שהוא היה בין משתתפיו: "זה נחמד שמפרסמים את השיחות מחדש, אבל זה לא העיקר".
ומה העיקר בעיני הרב בן־נון? לתפיסתו, בשנים האחרונות נוצר היפוך תפקידים בין ציבור המתיישבים למחנה השמאל. "השמאל היום מרגיש כמו שהרגיש ציבור המתיישבים בימי רבין. הם מרגישים סגורים וחנוקים, והמציאות הזו של תחושת הפחד הקיומי לא משרתת את המטרות של ציבור המתיישבים".