מאת: עו”ד גיל ויינשטיין
צה”ל מפעיל יחידות מיוחדות של מצ”ח ובהם מיטב החוקרים, מפעיל טכנולוגיות חדישות ביותר ואף משתמש בסוכנים סמויים מיומנים.
הפעלת הסוכנים הסמויים מתבצעת לאחר שמתקבל מידע מודיעיני אודות החייל שחשוד בביצוע עבירה פלילית חמורה ולא לפני שמהימנות המידע המודיעיני נבחן ונבדק היטב. הצמדת הסוכן החשאי נעשית לאחר אישור מפקד בכיר, בדרך כלל מפקד מצ”ח בעצמו או סגן מפקד מצ”ח.
הצמדת סוכן חשאי בזמן המעצר
כך למשל, הפעלת הסוכן מתבצעת לאחר שסוכן חשאי מוצמד לחייל באופן “טבעי”, מן הסתם כשהחייל לא חושד ש”חברו” החדש הוא סוכן סמוי.
כך, באחד המקרים, הוצמד סוכן חשאי לחייל שהיה עצור בגין עבירות של הוצאת נשק מהצבא ומכירתו בתמורה לעשרות אלפי שקלים. הדבקת הסוכן החשאי נעשתה כשהסוכן הצטרף אל החייל לתא המעצר וסיפר לו שהוא עצור בגין עבירות של סחר בסמים מסוכנים בהיקפים גדולים. הסוכן רכש את אמונו של החייל החשוד, הראה בקיאות בעולם העברייני ובדמויות מפתח בו, עשה שימוש במילים ובביטויים מעולם זה ובטרמינולוגיה המקובלת.

לפנייה ישירה אל עו”ד גיל ויינשטיין לחץ/י כאן
גם לאחר ששני החיילים “שוחררו” ממעצר, המשיך המעקב אחר החייל החשוד והסוכן הסמוי המשיך להיות איתו בקשר, הזמין אותו לארוחות במסעדות ורכש עבורו סיגריות ושתייה. באחת הפעמים, העמיד הסוכן פני עבריין אשר מתכנן לבצע שוד ולשם כך זקוק ל”כלי” (הכוונה כלי נשק) מתוך מטרה לדובב את החייל כדי שיודה שהוא בעצמו גנב נשק מהצבא ומכר אותו לאזרחים.
תרגיל חקירה פסול שבוצע על ידי סוכנים חשאיים
באחד מתרגילי החקירה שנפסל על ידי בית הדין הצבאי, התקשר הסוכן אל מפעיל הסוכנים, אשר התחזה כעורך דין צבאי – פלילי המייצג את הסוכן. הסוכן המליץ לחייל החשוד להתייעץ עם “עורך הדין” ונתן לו את מכשיר הטלפון שלו. החייל שוחח עם מפעיל הסוכנים כשהוא טועה לחשוב שמדובר בעורך דין צבאי – פלילי, שאל אותו שאלות רבות על מצבו המשפטי ואף ענה על שאלות ש”עורך הדין” שאל אותו. כמו כן, במהלך השיחה “עורך הדין” השמיץ את פועלם של הסנגורים הצבאיים.
בית הדין הצבאי פסל את תרגיל החקירה כשקבע שהוא פוגע בחיסיון מפני הפללה עצמית ובזכות ההיוועצות בעורך דין, שכן בעקבות השיחה, החייל היה עלול לוותר על היוועצות אמיתית בעורך דין.
הצמדת סוכן חשאי בזמן התנדבות יחידתית
במקרה אחר, הוצמד סוכן חשאי לחייל שהתקבל בעניינו מידע מודיעיני על סחר בסמים. הסוכן והחייל הכירו במהלך ביצוע התנדבות יחידתית אשר נבנתה במיוחד לצורך הצמדת הסוכן לחייל. הסוכן קנה את אמונו של החייל, הרשים אותו בסיפורים על עסקאות סמים שהוא ביצע, עמד בקשר עם סוכנים חשאיים אחרים שהציגו את עצמם כשותפים עבריינים שלו לעסקאות סמים ומסרו לו שיקים בסכומים גבוהים. הסוכן עשה שימוש ברכבי פאר, חיזק את תדמיתו העבריינית, הזמין את החייל לארוחות ויצר איתו קשר ארוך טווח שנמשך חודשים.
במהלך התקופה, ביצע החייל מספר עסקאות סמים עם הסוכן החשאי כשהוא לא יודע שהכסף שקיבל עבור העסקאות היה כסף מסומן, כל ההתכתבויות של השניים צולמו ותועדו, כל פגישה תועדה בדוחות והמפגשים תועדו על ידי סוכנים אחרים. באמצעות דוחות אלה ועדותו של הסוכן, הורשע החייל בעבירות של סחר בסמים מסוכנים.
היוועצות בעורך דין צבאי בזמן החקירה תמזער את הנזקים
תיקי ימל”ם (יחידה מרכזית לחקירות מיוחדות) הם תיקי חקירה חמורים אשר חיילים שיורשעו בהם צפויים לשאת בעונש מאסר ארוך שנע בין חודשי מאסר רבים ועד לשנות מאסר.
במקרים רבים, היוועצות בעורך דין במהלך החקירה ואם אפשר אז כבר בשלב שעולה חשד כי מוצמד לחייל סוכן סמוי, יכולה להביא לשינוי מהותי של החשדות, להקל בעונשים ואף להביא לזיכוי החייל בבית הדין הצבאי.
מומלץ מאוד להסתייע בעורך דין צבאי – פלילי אשר זהו תחום מומחיותו והוא בעל ניסיון רב בייצוג חיילים שנקלעו לחקירות מסוג אלה. הכתבה באדיבות אתר עורכי הדין LawGuide.