רק התחלנו להוריד את המשקל העודף מהחגים של תשרי והנה מגיע חנוכה ונדמה שהסופגניות והלביבות עטות עלינו מכל עבר, ואיך אפשר לעמוד בפיתוי? לא ברור אם המאבק הוא בין היוונים למכבים או בין העיניים שצורחות מתאווה למד הקלוריות הקשוח והמותניים שמתחננים שלא תעזו, שלא צריך. מסתבר שיש דרך לעקוף את המאבק ולהניח לנשמה לנצח מדי פעם, כי מגיע לה. איך? שוחחנו עם מיטל רובין-עובדיה, מנהלת השיווק של מותג סולתם, ששמחה להעניק לנו טיפים איך ליהנות משני העולמות: גם להתפנק עם מאכלים מטוגנים וגם לשמור על הבריאות.
איך בוחרים את השמן הנכון?
"הבחירה בשמן איכותי היא הבסיס לטיגון בריא", קובעת רובין-עובדיה. "שמנים כמו שמן זית, שמן אבוקדו או שמן קנולה הם אידיאליים לשימוש בזכות נקודת העישון הגבוהה שלהם, דבר המונע היווצרות חומרים מזיקים בטיגון. שמן זית כתית מעולה, למשל, מתאים במיוחד לטיגון קל ומספק את הארומה המסורתית של החג. חשוב לוודא שהשמן טרי ומאוחסן במקום קריר ומוצל כדי לשמור על איכותו".
מהי הטמפרטורה המדוייקת לטיגון אופטימלי?
"טיגון בטמפרטורה הנכונה הוא מפתח להצלחה: טמפרטורה נמוכה מדי גורמת לספיגה מוגברת של שמן, בעוד שטמפרטורה גבוהה מדי עלולה לשרוף את האוכל. הטמפרטורה המומלצת לטיגון היא 175-190 מעלות צלזיוס. שימוש במחבתות איכותיות עם פיזור חום אחיד יסייע לשלוט בטמפרטורה ולהשיג תוצאה פריכה ואחידה".
מה צריך לעשות לפני שמטגנים?
"לפני הטיגון, חשוב לוודא שהמאכלים יבשים ככל האפשר. עודפי לחות גורמים להתזת שמן ולספיגה מיותרת. כשמדובר בלביבות, למשל, יש לסחוט את התערובת בעדינות בעזרת מגבת נקייה, ולסופגניות – מומלץ לתת לנוח מעט לפני הטיגון. לתוספת טעם ובריאות, שלבו תבלינים טבעיים כמו כורכום, פפריקה או שום כתוש. מלבד הטעם הייחודי, תבלינים אלו עשירים בנוגדי חמצון ומוסיפים ערך תזונתי למנה".

פחות זה יותר?
"טיגון בכמויות קטנות שומר על טמפרטורת שמן יציבה ומאפשר תהליך אחיד ואיכותי. כאשר המחבת עמוסה מדי, האוכל עלול להתבשל במקום להיטגן כראוי. אפשרו לשמן להקיף את המאכל מכל צדדיו וכך תשיגו פריכות מושלמת".
ומה לגבי ציפוי?
"אם אתם רוצים להעשיר את המרקם הפריך של הלביבות או הסופגניות, השתמשו בציפוי עדין של קמח, פירורי לחם או טמפורה. קמחים מיוחדים כמו קמח אורז או קמח תירס יכולים להעניק טעם מפתיע ומראה ייחודי. למי שנמנע מגלוטן, קמח שקדים או קמח תפוחי אדמה מהווים אלטרנטיבה מצוינת".
איך אפשר לשמור על השמן נקי וטרי?
"שימוש בשמן נקי הוא שלב חשוב בתהליך. לאחר כל סבב טיגון, מומלץ לסנן את השמן כדי להרחיק שאריות שרופות שמשפיעות על הטעם ועל הבריאות. כמו כן, מומלץ להימנע משימוש חוזר בשמן שכבר התחמם מספר פעמים, מכיוון שאיכותו יורדת ונוצרים בו חומרים מזיקים".
איך מצמצמים את עודפי השמן?
"בסיום הטיגון, הניחו את המאכלים על נייר סופג שיסייע לספוג את עודפי השמן. לסיום בריא ומרענן, ניתן להגיש את הלביבות לצד יוגורט מתובל בעשבי תיבול או את הסופגניות עם ריבה מופחתת סוכר. לסיכום – בחירה נכונה של שמן, שליטה בטמפרטורה וטכניקות פשוטות אך אפקטיביות, מאפשרות ליהנות מהאוכל ללא ייסורי מצפון".
3 מתכוני לביבות קלות, בריאות וטעימות באדיבות חלי ממן, רשת תמיכה לאורח חיים בריא
לביבות ירק טבעוניות
מצרכים לכ-10 לביבות
קישוא בינוני
חצי בטטה בינונית
בצל קטן
4 כפות קמח חומוס ( 50 גרם)
3-4 כפות פטרוזיליה קצוצה
מעט מלח
פלפל שחור
חצי כפית כורכום
אופן ההכנה
-לגרד את הירקות ולשפוך את הנוזלים שהצטברו בקערה. לא לסחוט את הירק.
-להוסיף לקערה את קמח החומוס והתבלינים, לערבב היטב, לתקן תיבול לפי הצורך ולהניח ל 10 דקות
-במחבת נון סטיק לרסס בתרסיס שמן ועם כף לשפוך לביבות ולטגן כול צד עד להשחמה.

לביבות גבינה מתוקות
מצרכים לכ-12 לביבות
250 גרם גבינת ריקוטה 5%
חצי גביע יוגורט טבעי 1.5% (חצי גביע גדול של 200 מ"ל)
2 ביצים
4 כפות קמח תופח
כף סוכר או ממתיק מלאכותי
קורט קינמון
מס' טיפות תמצית וניל
תרסיס שמן לטיגון
אופן ההכנה
-מערבבים את הגבינה עם הביצים. מוסיפים את יתר החומרים ומשהים מספר דקות.
-מרססים מחבת טפלון בתרסיס שמן ומחממים על אש בינונית.
-יוצרים מהבלילה 12 לביבות ומטגנים משני הצדדים.

לביבות ירק ושיבולת שועל
מצרכים לכ-12 לביבות
6 כפות שיבולת שועל דקה (65 גרם)
שתי ביצים
חצי בטטה קטנה מגורדת דק וסחוטה
קישוא גדול מגורד דק וסחוט
חופן פטרוזיליה קצוצה או תרד קצוץ
רבע כוס מים רותחים
מלח ופלפל
אופן ההכנה
-בקערה גדולה משרים את השיבולת שועל ברבע עד שליש כוס מים רותחים עד שהמים נספגים לגמרי.
-מוסיפים לקערה את שאר המצרכים, מתבלים ומערבבים היטב.
-מחממים היטב מחבת נון סטיק ומרססים במעט תרסיס שמן, יוצקים לביבות ומטגנים כמה דקות מכל צד.
