יום חמישי, יוני 12, 2025 | ט״ז בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי אוכל

אוכל טרי או שאריות מאתמול? מתברר שיש מאכלים שטעימים יותר ביום שלמחרת

יש הטוענים שאוכל טרי תמיד עדיף על פני כל דבר שהיה במקרר וחומם מחדש. אבל זה בהחלט לא נכון, כי יש דברים שבאמת טעימים יותר אחרי לילה במקרר. זו הסיבה שהרבה פעמים השאריות טעימות יותר בימים שאחרי הבישול

מאת  הוושינגטון פוסט
י״ג באדר ה׳תשפ״ג (06/03/2023 17:18)

צילום: שאטרסטוק

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

עבור אנשים רבים, "שאריות", או "אוכל שנשאר משבת" הן מילים גסות, וחבל,  כי יש כמה דברים שבאמת טעימים יותר בימים שלאחר הכנתם, וזה עוד לפני שדיברנו על היכולת שלהם לחסוך לנו זמן וכסף. אותם אנשים חושבים פעמים רבות שאוכל טרי תמיד עדיף בטעם ובמרקם על פני כל דבר שהיה במקרר וחומם מחדש.

אולי, בעזרת קצת מידע, אפשר לשכנע את אותם שזה לא תמיד נכון.

אכן, אי אפשר להתעלם מההבדל המרקמי. הבשלן הביתי מתמודד באופן תדיר עם האתגר שבהחזרת מנות שפעם היו קריספיות וקראנצ'יות למצבן המקורי. (עם זאת, אפשר להאשים את המיקרוגל ברוב המקרים בבעיה הזו; תוצאות טובות בהרבה יתקבלו בחימום מחדש בתנור, בסיר טיגון ללא שמן או על הכיריים).

אבל אם נתמקד במרקים, תבשילים ושאר מאכלים מורכבים. כולם מועמדים ראשיים להיות "שאריות" טובות כי הם לעולם לא יתייבשו ולא סביר שהמרקם ייפגע. מה קורה לטעם של מנות כאלה בזמן שהן נחות? התשובה הפשוטה היא שזה יכול להשתנות, וזה תלוי במספר גורמים.

"יש שני מקומות שבהם יכולים להתרחש שינויים שגורמים לטעם של האוכל להשתנות, ולפעמים אפילו להשתפר למחרת", מספרת פמלה דלטון, ממרכז החושים הכימיים של מונל בפילדלפיה. "אחד מהם מתרחש באוכל עצמו, והחלק השני, שהוא המשמעותי מבינהם מתרחש באדם שטועם את האוכל". כשמוציאים מאפה מהתנור או מורידים תבשיל מהכיריים הטעמים שלהם לא מפסיקים להתפתח. "אנחנו חושבים שכאשר אנחנו מפסיקים לבשל אוכל באופן פעיל, הוא פשוט נשאר במצב הסטטי הזה", מוסיפה דלטון. "אבל, כמובן, יש שינויים כל הזמן".

אחד ההבדלים העיקריים אותם אנשים מציינים כגורם משמעותי שבגללו הם מעדיפים לא לאכול דברים שנשארו במקרר הוא ריכוך של התבלינים והיחלשות הטעם.

עם זאת , בתבשילים מסוימים יכול לקרות מצב בו מולקולות הטעם של תבלינים רבים מסוגלות "לחפש" את השומנים בתבשיל לאורך זמן, מה שגורם לכך שמולקולות הטעם נגישות יותר לחושים שלנו. כפי שכתב מחבר ספרי הבישול, סאמין נוסרט ב"מלח, שומן, חומצה וחום": "שומן יכול להעביר ניחוחות ולשפר טעמים לחיך, שאחרת לא יבחינו בהם. שומן עוטף את הלשון, ומאפשר לתרכובות ארומטיות שונות להישאר במגע איתן. בלוטות הטעם שלנו, לפרקי זמן ארוכים יותר, מעצימים ומאריכים את החוויה שלנו בטעמים שונים".

כאשר התופעות הללו משתלבות, הטעם הופך מעוגל והרמוני יותר, ומתפתח מאוסף של מרכיבים בודדים לפזמון מאוחד. אבל גם הרכב הטעמים של השאריות יכול להשתנות – להיות מתוק יותר, עם מרירות מופחתת או לפתח יותר אוממי – מה שיכול להיות חיובי או שלילי, תלוי במאכל ובפרופיל הטעמים המועדף על האדם שאוכל אותו.

בנוסף, בימים שאחרי הבישול "סוכרים יכולים להתפרק עוד יותר ולהשתחרר ממזונות", מוסיפה דלטון. "במיוחד, מזון עמילני ישחרר יותר גלוקוז וסוכרוז". למתיקות הנוספת הזו עלולה להיות השפעה שלילית של הנחת תבלינים וחומציות. חמצון קשור בעיקר בהשחמה של מרכיבים כמו תפוחי אדמה, אבל זה יכול להשפיע גם על הטעם. עם תוצרת עשירה בגופרית, כמו ירקות מסוימים, חשיפה לחמצן תעזור להם להיות פחות מרירים עם הזמן.

כשזה מגיע לבשר, "החלבונים בבשר יתפרקו יותר והוא יהפוך רך יותר", אמר דלטון. כתוצאה מפירוק זה, משתחררות חומצות אמינו שיכולות לשפר את טעם האוממי של המנה.

אבל לא כולם מאמינים שהשינויים האלה עושים הרבה הבדל. "כן, יש כמה הבדלים מינוריים בטעמים עם מרקים ותבשילים שנחו במשך לילה או יותר, אם כי ההבדלים עדינים וקשה להבחין ביניהם", כתב מחבר ספרי הבישול ג'יי קנג'י לופז-אלט ב-Serious Eats. "צ'ילי ותבשילים חומציים וחריפים אחרים הם היוצא מן הכלל הגדול: עם הזמן, הטעם שלהם הופך מושתק, מאבד בהירות".

אני יודע שיש אחרים – אולי אתם – שלא יסכימו בתוקף. אז אולי זה יותר אינדיבידואלי: בלוטות הטעם, החוויות והרגשות של כל אחד ואחת מאיתנו.

"אם אתה האדם שבישל את האוכל, כנראה שהרחת וטעמת אותו תוך כדי, ובעצם התאמת את החושים שלך – את הריח והטעם – לאוכל הזה", אמר דלטון. "לעתים קרובות הסיבה לכך שכאשר אתה סוף סוף יושב לאכול, כבשלן אתה באמת לא כל כך רעב. אבל למחרת, השאריות האלה מפתות להפליא, במיוחד אם ראית את כל השאר נהנים מהאוכל".

תגיות: אוכלבישולשאריות במקרר

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    השני תוך יומיים: מעצר מנהלי קוצר לאחד מעצורי חווארה

    הידיעה הבאה

    "בג"ץ פעל ברגל גסה לנוון את משפט התורה"

    כתבות קשורות

    צילום: ג'ו ונאוה

    "הנמכתי ציפיות והופתעתי": באיקאה למדנו את ההבדל בין רהיטים לאוכל

    ג'ו ונאוה
    29-04-2025

    באנו לקנות ארון יצאנו שבעים. מסקנות: לא כל מה שנקרא שוודי באמת שוודי

    צילום: גיא אשכנזי, Karela Agency

    מתוקים, מלוחים ותמיד מנחמים: מתכוני בצק שמרים לכל המשפחה

    תמרה אהרוני
    28-04-2025

    אחד טועם ואחר לש: חגיגה של אפייה לכל המשפחה

    איך מכשירים מיקרוגל ותנור? מדריך להכשרת המטבח לפסח

    פיצה, ירקות או בשר: לאיזו מסילה בתנור כדאי להכניס את התבנית

    הוושינגטון פוסט
    22-04-2025

    צלייה, אפייה, קריספיות מושלמת או מניעת חריכה – המיקום בתנור קובע הכול. מדריך מעשי שיעזור לכם להבין היכן למקם את...

    הידיעה הבאה

    מאמן כדורגל ביום, סוכן חשאי בלילה: המרגל שסלל את הדרך לפלישה לאוקראינה

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD