"כששואלים אותי למה צריך את משרד התפוצות, אני משיבה שזו שאלה קשה כי היא מעידה על הניתוק של ישראלים מהעם היהודי בתפוצות, ומהמושג 'כל ישראל ערבים לזה לזה'" אומרת שרת התפוצות עומר ינקלביץ' במהלך ועידת החינוך הלאומית של מקור ראשון ומרכז ישיבות ואולפנות בני עקיבא.
לדבריה, אנשים שלא מבינים למה צריך משרד תפוצות "מנותקים מהערך הבסיס שלנו כעם. זה מעיד על גודל השבר". על המשבר בין ישראל ליהודי העולם אמרה השרה: "זו בעיה שמתעצמת בתקופת הקורונה: רוב הציבור הישראלי מתרכז במשבר הפנימי שלנו במדינה, וזה בסדר, אבל מדינת ישראל היא הבית והמרכז של העם היהודי. לצד האחריות שלנו על עצמנו כמדינה, יש לנו מחויבות לכל יהודי בעולם – מחויבות שמעוגנת במקורות שלנו, בכתבי הציונות, וגם בסעיף שש ב'חוק הלאום': אנחנו לוקחים אחריות כלפי העם היהודי. בכדי להצליח לעשות את זה, אנחנו צריכים לחשוב מחוץ לקופסא, עם כלים חדשניים, ורק כך נוכל להתחבר לצעירים היהודיים בתפוצות".
כשרת תפוצות את לא יכולה בימים אלו לבקר בתפוצות יותר מידי, אלא את נאלצת להיפגש עם הקהילות בזום.
"זה מאתגר, אני הרבה בזום, אבל יש בזה מינוס וגם פלוס. את שנת הלימודים פתחתי בשלושה בתי ספר ברחבי הארץ ובשלושה מוקדים בעולם. במהלך היום נפגש עם ראשי ארגונים פדרציות, קהילות, עושה סיורים בקהילות רבות. אין כמו מפגשים פנים אל פנים אבל אנחנו מנסים לעשות את המקסימום האפשרי".
משרד התפוצות קיבל תקציב של 50 מיליון ₪ לסייע לקהילות היהודיות בעקבות הקורונה. איך אנחנו יכולים כמדינה אכן לסייע לקהילות?
"אנחנו מחפשים את הדרכים המעניינות והמאתגרות דרך פרויקטים בחינוך ובטכנולוגיה, לחבר את העם היהודי לזהות שלו". על גובה התקציב השיבה השרה: "אומרים לי 'מה את מתעסקת עם יהודי התפוצות כשבארץ אין לאנשים מה לאכול והם במלחמת הישרדות'. אז חשוב לי להבהיר שאנחנו לא מחלקים קצבאות ביטוח לאומי מסייעים לעסקים של יהודים, אלא מתוקף החובה הבסיסית לעתיד העם היהודי. אם האח שלך היה חי בתפוצות והיה בסכנה קיומית, האם היית אומר לו 'עניי עירך קודמים?' לא. כי בעיניי 'עניי עירך קודמים' הם העם היהודי כולו".
את בתפקיד עם דיסאוננס: את שרה בממשלה מטעם כחול לבן, אבל את אשה חרדית. את צריכה להיות בקשר עם רב אורתדוקסי באירופה ורב רפורמי בארה"ב – איך זה מסתדר?
"במבט ראשון אתה צודק, יש הרבה ניגודים, ולפעמים אני חושבת איך אפשר לתמרן בינהם?" היא אומרת על המורכבות שבתפקיד שרת התפוצות. "אבל בעיניי השאלה שלך היא הפתרון: אני עובדת מול כל-כך הרבה גופים וגוונים שמספרים יחד סיפור שהוא תהליך חברתי, של לשבת סביב שולחן אחד. כאשה חרדית במפלגת כחול לבן, אני חושבת שזה חלק מהדיון שצריך לקרות בחברה הישראלית ובעם היהודי – וזו הסיבה בגללה הגעתי לאן שהגעתי".
על הקשר עם הזרמים אמרה ינקלביץ': "יש כמו שיש לנו ילדים סביב שולחן השבת שיודעים להתווכח וגם לפעמים להתעמת, אבל הם משפחה, ואני מתמקדת במה שמאחד ביננו ולא מה שמפריד ביננו. בעיניי זה טעות לעסוק בהבדלים. מחלוקות זה נפלא, אבל צריך לדעת לנהל את הויכוחים בצורה אוהבת ומכבדת. אני עובדת עם כולם בלי לתת ציונים, ובצניעות, מנסה לייצר את הגשר הזה. כששואלים אותי על המורכבות הזו, אני אומרת 'המחלוקות לא יברחו', בואו ניקח עשרה דברים שמאחדים ביננו ונדבר עליהם".
ינקלביץ' חושפת שמשרד התפוצות צפוי להשיק "משרד חינוך יהודי עולמי" שהיא לדבריה, "פלטפורמה אינטרנטית-חינוכית שבה יהיו מערכי שיעור, הרצאות, סיורים ותוכן עמוק, כדי שלא יהיה מורה יהודי בעולם שיצטרך לשבור את הראש כיצד להעביר שיעור בחינוך יהודי".