רכישת הקריאה והכתיבה היא מיומנויות קוגניטיביות מורכבת ביותר שנרכשת לאורך זמן ותלויה במידה רבה בסביבה שבה הילד גדל ומתחנך. הגורמים המבטיחים הצלחה ברכישת מיומנויות מורכבות אלה, מתפתחים טרם כניסת הילד לבית הספר, ולכן, גן חובה מהווה נקודת זמן קריטית, שבה ניתן לחולל שינוי לקראת רכישת הקריאה והכתיבה בכיתה אלף.
המוכנות לרכישת קריאה וכתיבה מתייחסת להיבטים קוגניטיביים (חשיבתיים), רגשיים ושפתיים. המוכנות הקוגניטיבית, כוללת מספר גורמים, נדגיש פה את העיקריים שבהם:
הבנת העיקרון העומד מאחורי מערכת הכתב. הבנה זו כוללת את יכולתו של הילד להבין שמילים כתובות מייצגות מילים מדוברות ושאותיות וסימני ניקוד מייצגים את הצלילים של המילה המדוברת. זו הסיבה שאת השם הקצר 'טל' כותבים במספר קטן יותר של סימנים מאשר את השם 'אבינועם'. לכל צליל בשמו של הילד יש סימן גרפי במערכת הכתב (אות או סימן ניקוד). שאלו את עצמכם, האם ילדכם יודע שמאחורי כל סימן גרפי מסתתר צליל?
הבנת המבנה הצלילי של המילה המדוברת (מודעות פונולוגית). הבנה זו כוללת את יכולתו של הילד להבחין שמילה מדוברת היא שלם שמורכב מכמה צלילים (הגאים), שחברו להם יחדיו למילה אחת. שאלו את עצמכם למשל, האם ילדכם יודע מהם הצלילים שמרכיבים את שמו? האם הוא מכיר מילים אחרות שמתחילות באותו הצליל של שמו? אפשר לשחק גם עם מילים נוספות. השם של אמא, של אבא, חפצים שהילד אוהב ועוד.

הכרות עם שמות אותיות. הכרות זו כוללת את היכולת לתת שם לאותיות למרבית האותיות בעברית. נניח שלילדכם קוראים 'גל'. האם הוא יודע ששמו מורכב מהאותיות 'גימל' (ג) ו'למד' (ל)?
הכרות עם משפחות מילים. הכרות זה כוללת את ההבנה שמילים מסוימות הן "קרובות משפחה". למשל המילים:אכילה, אכלתי, אוכלים – כולן שייכות לאוכל. האם תוכלו לשחק עם הילד בחיפוש מילים שהן קרובות משפחה? משהו כמו, "חי, צומח, דומם" רק עם משפחות מילים?
בדקתם, וילדכם אינו שולט מספיק טוב בהיבטים אלה? אתם חוששים שהוא אינו מוכן לכיתה א'? אספנו עבורכם דוגמות נוספות לפעילויות מהנות ומכינות אותן תוכלו לשחק בבית, בדרך לגן או לחוג או בשעת הקניות בסופרמרקט מבלי לגזול הרבה זמן ומבלי שתצטרכו להיערך לכך מראש:
זיהוי צליל בתחילת מילה – נציג בפני הילד חפצים או תמונות (תפוזים, מלפפונים וגזר) ונבקש ממנו למצוא את זה שמתחיל בצליל 'ת' (תפוזים). על אותו עקרון, נשאל את הילד איזה פריט מעגלת הקניות שלנו בסופר מתחיל בצליל 'ג'.
צליל בסוף מילה: מציגים לילד תמונה של חפץ, למשל בלון. שואלים: "איזה צליל אתה שומע בסוף המילה בלון"? נצפה שהילד ישיב. באופן דומה, מבקשים מהילד להכניס לעגלת הקניות פריט שמסתיים בצליל מסוים, שאותו אנו הוגים.
זיהוי אותיות: נציג בפני הילד אותיות (לא יותר משלוש בכל פעם) ונשאל איפה נמצאת אות מסוימת. נצפה שהילד יצביע על האות הנכונה. בנוסף, אפשר לאפות עם הילדים עוגיות בצורת אותיות ואחר-כך להכין לכל בן משפחה צלחת עם אותיות שמו.
תן שם לאות: הפעם נציג בפני הילד אותיות ונשאל אותו איך קוראים לכל אות. תוך שאנחנו מצביעים כל פעם על אות אחרת, ונצפה שיאמר את שם האות. מומלץ להתחיל באותיות המרכיבות את שמו של הילד ושמות או מילים נוספות שהילד מכיר.
זיהוי מילים קרובות משפחה: נציג בפני הילד מספר מילים מדוברות: קפץ, קפיצה, שומר, קופצות, ונשאל: איזו מילה אינה שייכת למשפחה? נצפה שהוא יאמר: שומר.
חיפוש מילים קרובות משפחה: אפשר לשחק עם הילד משחק מסלול, שבו כל משתתף בתורו שולף קלף המתאר פעולה מסוימת (למשל, ריקוד) וצריך למצוא מילים נוספות הקשורות לאותה המשפחה (רקדן, רוקדים, רוקדת, רקדנית). ההתקדמות במסלול היא לפי מספר המילים שהמשתתף שלף, ולכן המוטיבציה למצוא עוד ועוד מילים קרובות משפחה היא גדולה.
חשוב לזמן לילד פעילויות והתנסויות שיאפשרו לו לקדם את יכולותיו בתחומים אלה שהם הבסיס לרכישת הקריאה והכתיבה תוך כדי משחק והנאה, שמירת העניין והמוטיבציה של הילד. מוכנות לכיתה אלף היא חשובה מאוד, אך לא פחות חשובה היא ההנאה מהדרך.
פרופ' ורד וקנין-נוסבאום, ראשת החוג לחינוך באקדמית גליל מערבי וראש המרכז לחינוך אורייני, וד"ר עינת נבו, ראשת אשכול אוריינות, שפה ומתמטיקה באקדמית גליל מערבי