בוועידת הגולן של מקור ראשון שנערכת היום (ב') בחיספין, נתן פרופ' דורון לביא מהמכללה האקדמית תל-חי וחברת פארטו שיחה בנושא "הגולן בנתונים" שהרחיבה על המצב הכלכלי-חברתי בחבל הארץ הצפוני.
"יש דיכוטומיה בנתונים, אך הנתונים הכלכליים של הגולן אינם מראים תמונה טובה", אמר פרופ' לביא בפתח דבריו. "אני מאמין ומקווה שעם הממשלה החדשה, התוכניות לפיתוח הגולן ימומשו".
"דובר על הנושא של הדמוגרפיה, דווקא בנושא הזה אנחנו רואים שרמת הגולן צומחת בארבעה אחוז בשנה. אנשים רוצים לעבור לגור פה, יש בהחלט ביקוש. אם ניתן מענה לנושאים הכלכליים, החזון של ראש הממשלה יוכל להשיג את היעד שלו. הנושא של הכפלת האוכלוסייה לא בלתי-אפשרי".
פרופ' לביא המשיך: "התושבים היהודיים הם בערך כ-25 אלף. רמת הגולן מחציתה תושבים יהודים ומחציתה תושבים דרוזיים, בעיקר בישובים הדרוזיים.
"קצרין ברמה סוציו-אקונומית 4, הישובים הדרוזיים חלקם ברמה סוציו אקונומית 2, כמחצית מאוכלוסיית השכירים בגולן חיים על שכר המינימום ומטה, לעומת שליש בממוצע הארצי. יש פה בעיה בתעסוקה גם מבחינת השכר וגם מבחינת שיעור ההשתתפות. הגולן נמצא אפילו מתחת לרמה הממוצעת של מחוז הצפון".
עוד אמר המומחה: "המגוון התעסוקתי בגולן כולל תעסוקה גבוהה בענפים שבהם רמות השכר נמוכות, ותעסוקה נמוכה בענפים שבהם השכר גבוה יותר. בממוצע בערך מחצית מהתעשייה היא איכותית, לעומת זאת בגולן רק 13 אחוז מהתעשייה הם הייטק. מקומות התעסוקה ברמת הגולן אינם ברמה גבוהה. תחולת העוני בגולן היא כרבע, לעומת עשרה אחוז באזור המרכז. גם בהבטחת הכנסה הגולן מככב באחוזים גבוהים.
"למרות זאת מסתבר שיוקר המחיה בצפון בכלל וברמת הגולן בפרט, יוקר המחייה גבוה יותר מאשר באזור המרכז. כאשר אין הרבה אוכלוסייה אין הרבה תחרות. יש פה ניצול כלכלי של חוסר תחרות. המחירים כאן גבוהים עד 30 אחוז יותר. הדיור מקזז קצת את העניין אבל התמונה הכללית עגומה.
"גם בבריאות המצב לא טוב. כמות המיטות יחסית לאוכלוסייה נמוכה בצפון בערך ב-30 אחוז, כמות עמדות הניתוח נמוכה בחמישים אחוז. המרחק לבתי החולים גדול, ואנשים מתים בדרך לבתי החולים".
פרופ' לביא סיים בנימה חיובית: "מה שמפתיע, אני חייב להסיר את הכובע בפני ראשי הרשויות. רמת החינוך ברמת הגולן היא הגבוהה ביותר בהרבה פרמטרים מכל מדינת ישראל. אנחנו לא בדקנו את מקבלי הבגרות מבין התלמידים בבתי הספר אלא מתוך כלל אוכלוסיית הנערים, יש פה דאגה לתלמידים וגם דאגה למניעת נשירה. המספרים מדהימים ותוצאה של עבודה ציבורית מאוד יפה. אחוז זכאים בבחינות הבגרות גם הוא גבוה".