בעיר עכו חוששים מנטישה המונית של תושבים יהודים בשל הפגיעה הניכרת הצפויה בהטבות המס שנהנו מהן תושבי העיר בעשורים האחרונים. ההטבות אמורות להיפסק בסוף החודש, ובכך ליצור אפליה בין תושבי עכו לתושבי נהריה הסמוכה.
מהלך הפגיעה בהטבות החל להתגלגל לפני כשנתיים, כאשר יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני הוביל הצעת חוק לשינוי מתווה הטבות המס לפריפריה, והפחית בהדרגה את שיעור הטבת המס לתושבי עכו מ־15 אחוזים ל־7 אחוזים, וזאת לעומת העלאת הטבת המס לתושבי נהריה ל־12 אחוזים.
בד בבד, תקרת השכר לקבלת הטבת המס בעכו עומדת על 132 אלף שקלים לשנה, לעומת 204 אלף שקלים בנהריה. בעיריית עכו מסבירים כי תושב נהריה ששכרו 17 אלף שקלים ברוטו בחודש ומעלה ייהנה מהטבה שנתית בגובה של כ־25 אלף שקלים, לעומת תושב עכו שיקבל 9,000 שקלים. מדובר בפער של 16 אלף שקלים נטו, שתי משכורות חודשיות ממוצעות.

"זו החלטה מטופשת והרת אסון שתוביל להתרסקות", אומר ראש עיריית עכו שמעון לנקרי למקור ראשון. לדבריו, 25 אלף תושבים יהודים עזבו את העיר בשנים 1980־2000, רובם ככולם בני מעמד הביניים ומעלה שעברו ליישובים צפוניים יותר, המרוחקים קילומטרים בודדים מהעיר. "כל עובדי מפעלי הפלדה והמפעלים הביטחוניים פשוט עזבו, כי הטבת המס כיסתה להם את המשכנתה לבית החדש שרכשו מחוץ לעיר ובעצם הם קיבלו אותו בחינם. אני לא מוכן בשום אופן שהסרט הזה יחזור. זו מלחמה עד טיפת הדם האחרונה, ואין פה מקום לפשרות. המדינה השקיעה כאן מיליארדים בתשתיות, תחבורה ותיירות, וכל זה ילך לטמיון".
לפני כשמונה חודשים פעל ח"כ מיקי זוהר (הליכוד) עם שרת השיכון יפעת שאשא־ביטון ושר האוצר משה כחלון (כולנו) לחקיקת "צו שעה" להקפאת השינוי. בעכו האמינו כי יצליחו לשנות את רוע הגזרה, אך לממשלה הנוכחית אין אפשרות לקדם חקיקה שעלולה להתפרש כמיטיבה לקראת בחירות. גורם בכנסת הסביר כי "נוצר מצב אבסורדי שבו יש בחירות אחרי הבחירות, ועל כן הממשלה מושבתת למעשה. בוודאי לגבי כל מה שעלול להיטיב עם הציבור". בעכו דורשים מהממשלה להתחייב בכתב כי לאחר הבחירות המצב יתוקן באופן רטרואקטיבי.
בעכו מתגוררים 48 אלף תושבים, כשני שלישים מהם יהודים. בבחירות הצביעו מעל 50 אחוזים מתושבי עכו היהודים לליכוד, ורבים מהם זועמים על כך שאת הפגיעה האנושה בעיר תוביל המפלגה שהצביעו לה. לנקרי, מבכירי מרכז מפלגת הליכוד, מבטיח כי התושבים לא יחששו להילחם במפלגה שבה הם תומכים.
"אחרי שעברנו את הטראומה הקודמת לא נרצה לעבור אותה שוב, וגם במחיר שכל אנשי הליכוד ילכו נגד ממשלת הליכוד. אני לא יודע אם יש עיר נוספת שמרבית תושביה היהודים הצביעו לליכוד. אני מצפה מהממשלה כולה, בלי יוצא מן הכלל, לעצור את הפגיעה בנו. כשרוצים, אפשר – זו החלטה של הממשלה. ההצעה מוכנה, אנחנו עובדים על זה כבר שמונה חודשים".
תושבי העיר חברי מרכז הליכוד כתבו מכתב בהול לראש הממשלה בנימין נתניהו בבקשה להתערבותו. לנקרי, הנחשב לאחד מאנשיו הקרובים ביותר של ח"כ גדעון סער, פנה בחודשים האחרונים לנתניהו במכתבים ובבקשות להיפגש עימו, אך לא נענה עד כה. בעירייה מאשימים כי מדינת ישראל פועלת למעשה לריקון העיר מיהודים, ולעידוד האוכלוסייה החזקה לעזוב את עכו ולעבור צפונה, אל נהריה.
על פי אומדני משרד האוצר, השוואת הטבות המס בין עכו לנהריה תעלה לקופת המדינה 8 מיליוני שקלים בלבד. בעכו קיימו השבוע ישיבת חירום של חברי מועצת העיר. חברי המועצה, יהודים וערבים, הדגישו את העובדה שהנטישה הצפויה של ציבור יהודי גדול בעיר תזיק לכלל תושביה.
"הייחודיות של עכו היא היותה עיר מעורבת, ואנחנו רוצים לשמור עליה כזו ועל חיי הדו־קיום", אמר סגן ראש העירייה אדהם ג'מאל. "רוב האנשים שבאו בשנים האחרונות לעיר הגיעו בגלל הטבות המס, וגם בגלל איך שהעיר התקדמה. בדרך כלל הראשונים שעוזבים אלו היהודים כי יש להם אפשרות. אנחנו רוצים שאוכלוסייה חזקה תישאר, כי היא זו שמובילה את העיר ומשלמת את המיסים כמו שצריך, ובכסף הזה אנחנו עוזרים לאוכלוסייה החלשה".