ירחמיאל ביגון, המנצח החרדי של מקהלת הילדים "פרחי מיאמי", שמקום מושבה באופן מפתיע הוא דווקא בניו־יורק, לא דמיין שהוא אי פעם יראה באתרים הבינלאומיים כותרות על "מקהלת הבנים היהודית־אורתודוקסית שמשגעת את העולם". אבל בחודשים האחרונים, מאז הקיץ, הבאז סביב המקהלה החרדית רק הולך וגובר, ונדמה שהעיסוק סביבה כבר הפך לתופעה.
בחודש האחרון הגיעה המקהלה לכלי תקשורת ענקיים כמו NBC, "טיים", CNN ו"ביזנס אינסיידר". "אנשים הפכו אובססיביים לסרטונים מהופעה משנת 2008 של 'מיאמי בויז', להקת פופ יהודית", נכתב ב־CNN. "זה אומנם מפתיע, אבל לא עד כדי כך: ההופעה פשוט יותר מדי טובה. השירה של הילדים, הכוריאוגרפיה, הכול עשוי כל כך טוב".
ההצלחה המחודשת החלה מרעיון צנוע של חנניה ביגון, בנו של המנצח, לפתוח עמוד טיקטוק ללהקה. חשבון הטיקטוק של "מיאמי בויז", כפי שמכונים ילדי המקהלה באנגלית, נפתח ביולי האחרון, ובתוך תקופה קצרה הפכו הסרטונים וקטעי המוזיקה שעלו לחשבון לוויראליים בכל העולם. "הרעיון בפתיחת הדף החל מכך שרציתי להראות את המצוינות של המקהלה בכל התחומים", אומר ביגון. "כיהודים, יש לנו היסטוריה ארוכה ועמוקה מאוד, עם משמעות לכל דבר. אנחנו עושים דברים רבים שיכולים לשמש אותנו כשאנחנו רוצים להראות לעולם מי אנחנו באמת. ואם אתה מחבר את העובדות הללו עם שימוש בכל הטכנולוגיה שקיימת כיום – זו דרך נהדרת להראות לעולם את הדברים היפים שיש בעם ישראל".
ירחמיאל ביגון: "בתחילת דרכי עסקתי רק בהלחנה. יום אחד חטפתי דלקת ריאות והרופאים המליצו לי לעבור למקום חם. אז נסעתי למיאמי. כשהייתי שם אמר לי מישהו: אתה כבר כאן, בוא תקים מקהלת ילדים, כמו פרחי טורונטו. וזה מה שקרה"
עד היום, למקהלה היו חשבונות רק בפייסבוק ובאינסטגרם, עם 2,000 עוקבים סך הכול. אולם כשעלו הסרטונים לחשבון הטיקטוק, הם הגיעו ל"פור יו" – הפיד של טיקטוק – ובבת אחת גרפו מאות מיליוני צפיות ברחבי העולם, כפי שאף זמר או מקהלה אורתודוקסית לא עשו לפניהם. הצפיות מגיעות מגולשים שרובם המכריע אינם יהודים, ושאין להם מושג על מה שרה המקהלה. סרטונים שהופצו עם ההאשטאג Miami Boys Choir בטיקטוק זכו בסך הכול ללא פחות מ־276 מיליון צפיות. חשבון המקהלה עצמו צבר כ־4 מיליון לייקים, וקרוב ל־200 אלף עוקבים.
ביגון (34) הוא שאחראי לטרפת. הוא נשוי ואב לשני ילדים ומתגורר בליקווד, ניו־ג'רזי. בחמש וחצי השנים האחרונות הוא מנהל ארגון בשם YTI – Young Talent Initiative ("היוזמה לכישרונות צעירים") שמסייע לצעירים יהודים לפתח את הכישרונות היצירתיים שלהם. ביולי האחרון הוא פתח את חשבון הטיקטוק של המקהלה, והשאר היסטוריה. הילדים זכו לכזו פופולריות, שמשתמשי טיקטוק שונים החלו לדרג את הכוכבים האהובים עליהם, שכבר מזמן הספיקו לגדול ולהקים משפחות.

לדברי ביגון, השילוב בין איכות המוזיקה לטכנולוגיה העכשווית הביא ליכולת התפוצה יוצאת הדופן. "אני לא מכיר שום זמן בהיסטוריה שיכולנו לעשות בו דבר כזה, לפרסם בכזאת קלות את המצוינות שלנו. בעיניי, כל הדברים האלה – הנשמה, השירה, ואפילו המצוינות בריקוד ובתנועות, מתנקזים בתוך המופעים של פרחי מיאמי".
הייתה לך מטרה להגיע לקהל מסוים?
"הדבר הראשון שרציתי לפני הכול הוא לעשות משהו טוב עבור אבא שלי ופרחי מיאמי. אבא, ירחמיאל ביגון, מנצח על המקהלה ומנהל אותה כבר שנים, והיא מופיעה ומצליחה מאז ועד היום. זו הייתה הדרך שלי להחזיר לו ולמקהלה שעשתה כל כך הרבה דברים טובים במשך השנים. והמטרה הנוספת הייתה לעשות משהו טוב עבור כל העם היהודי, להראות את היופי שלנו החוצה, בכל העולם".
מי שצפו בסרטונים מבינים את המסרים שהילדים שרים עליהם, לרוב תוך שימוש בפסוקים מהתנ"ך?
"אני חושב שהם מבינים את התמונה הגדולה. העניין הוא לא אם הם מבינים את המילה הספציפית שהילדים שרים, אלא שיש נשמה בשירים האלה, שהם מיוחדים. הם לא יכולים להתעלם מהשוני שלהם מול שירים אחרים שהם מכירים.
"אבא שלי הרי המלחין של כל שירי המקהלה, והוא כולו בתוך זה. ואנשים מתחברים לנשמה שהוא הכניס בכל שיר ושיר. אבי כתב והלחין את כל השירים מתוך משמעות עמוקה למילים, ולכן כל אדם, אפילו לא יהודי, יכול לבוא ולהתחבר לעומק ולמיוחדות.
"כשיהודי מאמין שר או אפילו מנגן משהו מכל הנשמה, אתה שומע את הרגש בצורת השירה או הניגון שלו, בביצוע על הבמה. כל הנשמה שלו יוצאת החוצה. ובשירים האלה של מיאמי, אתה מרגיש את זה. זה מה שעורר את ההצלחה שלנו".
"כש'ירושלים' התחיל להתפוצץ בטיקטוק, קיבלתי הודעה פרטית מאחד הסולנים שמופיע בסרטון: 'זה מטורף! מי מנהל את החשבון הזה?' הוא לא האמין לשטף התגובות שקיבל פתאום"
מקהלת "פרחי מיאמי" הוקמה לפני כ־45 שנה בידי ירחמיאל ביגון (65). הוא החל את הקריירה המוזיקלית שלו כמלחין. ביגון כתב והלחין שירים לאלבומים שונים שיצאו בארה"ב, וחלקם זכו להצלחה גדולה. הלחן הראשון שלו התפרסם בשנת 1973 בעודו בן 16 בלבד.
המוזיקה היהודית הייתה אז בחיתוליה, וביגון פעל לצד דמויות כמו ר' שלמה קרליבך, יגאל צליק (שהקים את מקהלת "פרחי לונדון") ועוד. הקשר הראשון שלו למקהלת ילדים בא שנתיים לאחר מכן, כאשר בשנת 1975 פורסם אלבום בשם "פרחי טורונטו", שכלל תשעה לחנים פרי יצירתו. ביגון היה אז עוד מלחין בלבד, אולם כמה שנים לאחר מכן הקים את פרחי מיאמי ומאז עשה היסטוריה: מקהלת ילדים שקיימת 45 שנים ברצף. המקהלה הופיעה באלפי אירועים מסביב לעולם. היא הוציאה לא פחות מ־40 אלבומים, קצב של כמעט אלבום לשנה, וכל הלחנים הם של ביגון. המקהלה הוקמה במיאמי, אך כבר שנים רבות ילדי המקהלה מגיעים דווקא מניו־יורק, שם היא פועלת היום. "בתחילת דרכי עסקתי רק בהלחנת שירים", מספר ביגון האב. "ויום אחד, בערך בזמן שסיימתי לעבוד על פרויקט מוזיקלי בשם 'קול סלוניקה', חטפתי דלקת ריאות, והרופאים המליצו לי לעבור למקום חם כדי להירפא. אז נסעתי למיאמי, שהיא עיר חמה לאורך כל השנה. כשהייתי שם, אמר לי מישהו: אתה כבר כאן במיאמי, אז בוא תנצל את הזמן ותקים פה מקהלת ילדים, כמו פרחי טורונטו. וזה מה שקרה. אבל אחרי ארבע שנים של נסיעות הלוך־חזור מניו־יורק, שם התגוררתי רוב הזמן, המשכתי את המקהלה עם ילדים מאזור ניו־יורק וניו־ג'רזי. עם זאת, החלטתי להישאר עם השם פרחי מיאמי, שבינתיים כבר הפך למותג".
בארץ, המקהלה ידועה בעיקר בקרב הציבור החרדי, אך בארה"ב הקהל שלה מגוון יותר. היא מוכרת שם לא רק בחוגים חרדיים שמרניים, אלא גם בקרב אורתודוקסים מודרנים. המקהלה מופיעה כל שנה בחול המועד סוכות ובחול המועד פסח.
לביגון יש חזון עקבי בנוגע לדמות המוזיקה היהודית, ולכן המסרים של המקהלה כמעט לא משתנים. "הטרנדים האחרונים במוזיקה היהודית קרובים מאוד למוזיקה לא יהודית", הוא אומר בצער. "יש היום לא מעט מוזיקה יהודית שנשמעת בדיוק כמו מוזיקה לא יהודית, שירים שלעולם לא נשיר ליד שולחן השבת. אז לא, אני לא מחפש לשיר או להלחין כך. אני שואף ורוצה לכתוב שירים מעומק הנשמה. העניין הוא גם לא רק השירים, אלא איך אתה שר אותם, איך אתה נראה כשאתה שר אותם על הבמה, כמו זמר בינלאומי או כמו 'היימישע בוחער' ("בחור ביתי", משלנו – ח"ב)".

ביגון הבן הבין את הייחודיות במפעל חייו של אביו, והימר בהתאם. "מעשית, לא באמת הייתה לי דרך לדעת מראש שזה מה שיקרה עם חשבון הטיקטוק, כי אף פעם לא היה דבר כזה בעבר. חשבתי שיש הזדמנות, אבל לא ידעתי לאן זה יגיע".
קיבלתם הצעות לשת"פים עם המקהלה בעקבות הפרסום?
"קיבלנו?" ביגון צוחק. "אני לא מפסיק לקבל טלפונים עם הצעות. מה שחשוב לאבא ולי, זה שמה שלא נעשה בעקבות הפרסום יעבור בצורה יהודית־השקפתית נכונה. אנחנו בהחלט רוצים להמשיך להעביר את הדברים האלה לעולם, אבל שזה יקרה בדרך הנכונה. קיבלנו בלי סוף הצעות מחברות מוזיקה מסחריות, כל דבר שאתה רק יכול לחשוב עליו. יש מקורות לא יהודיים של מוזיקה שרצו להשתמש בנו כדי להעלות את הרמה המוזיקלית שלהם, לפי מה שהם ראו אצלנו.
"הכי שימחו אותי בתקופה הזו התגובות שהגיעו מרחבי העולם. לא ייאמנו המסרים שקיבלתי מיהודים בעולם. רבים כתבו לנו שהם אף פעם לא העריכו את יהדותם ברמה הזו, וההצלחה של הילדים היהודים האלה בכל מקום גרמה להם להעריך את עצמם כיהודים. זה מרגש מאוד. בסופו של דבר, אני הכי מרוצה מכך שאבא מאוד שמח ומאושר ממה שקורה, מזה שעוד אנשים מכירים ושומעים על פרחי מיאמי ושיש אינספור תגובות חיוביות מהעולם כולו סביב התוכן שמיאמי מייצרת".
אחד הסרטונים של המקהלה, עם השיר "ירושלים הבנויה", זכה לחשיפה הרבה ביותר עם אינספור גרסאות כיסוי בטיקטוק, מה שגרם לאחד מילדי המקהלה שמופיע בסרטון (היום הוא כבר בן 27) לבצע גרסה חדשה משלו לשיר. בסרטון הוא עונב עניבה אדומה ולובש חולצה אפורה, כמו בגדיו בסרטון המקורי.
"האמנתי שהביצועים של המקהלה מ־30 השנים האחרונות, שצולמו בווידאו, בהחלט מתאימים לטיקטוק, וזה מה שהעליתי", אומר ביגון הבן. "לא ידעתי מה יצליח ומה לא, ודווקא 'ירושלים' הצית את התופעה והפך לוויראלי במיוחד. וזה לא הסרטון הראשון שהעליתי, אלא ה־45. ניסיתי להבין לאיזה ביצוע הדור שלנו יתחבר, ומתישהו היה 'בינגו', שהביא את כל הסחף והקפיץ את הכול. מאז אני נצמד יותר לסגנון הזה ולמה שאני רואה שאנשים מתחברים אליו יותר.
"אני זוכר שכש'ירושלים' התחיל להתפוצץ בטיקטוק, קיבלתי הודעה פרטית מאחד הסולנים שמופיע בסרטון: 'זה מטורף! מי מנהל את החשבון הזה?' הוא לא האמין לשטף התגובות שקיבל פתאום. יצא לי לדבר כבר עם שלושה מתוך ארבעת הסולנים שמופיעים בקטע הזה, וכמובן עם עוד הרבה ילדים לשעבר ב'מיאמי' שמופיעים בסרטונים שפרסמנו. הם לא יודעים איך להגיב".
על אף שהופעות המקהלה שמרניות מטבען, בהופעה האחרונה שהתקיימה בסוכות התייחסה הלהקה גם לסערת הטיקטוק: "רק חודש לפני ההופעה הזו התחיל כל הסיפור עם הטיקטוק, וכל הליינאפ למופע כבר היה מוכן מזמן. ההופעה בסוף נערכה כפי שתוכננה, חוץ מזה שבסוף ההופעה שרנו את 'ירושלים', השיר שהתחיל את כל הבלגן. היו לנו רק כמה שבועות להתכונן לביצוע המחודש של השיר הזה".
והקהל השתגע?
"השתגע זאת לא מילה. בהחלט זה היה אחד משיאי ההופעה. הקהל השתולל ורקד בקטע הזה ואנשים גם צילמו את עצמם איתו כדי להעלות לרשת את הביצוע שלהם עם מיאמי. זה הוסיף המון להופעה. ההופעה כולה הייתה מושלמת ומדהימה בקונספט המיוחד שלה, ואז הגיע הקטע הזה שחיבר את הקהל".
בזמן שהוא לא מנהל את חשבון הטיקטוק, ביגון מנהל את YTI, ארגון שמסייע לצעירים יהודים בני 16 עד 21 עם משקעים רגשיים לפתח את הכישרונות שלהם. "אנחנו מאמינים שלהרבה אנשים שמגיעים למצבים הגרועים ביותר בחיים, בכל נושא – גירושין, שלום בית משהו אחר – יש אותו סוג אישיות. אלו אנשים עם עומק יצירתי ורגשי, אנשים רגישים, ודווקא להם יש יכולת טובה מאוד ליצור דברים חדשים ורעיונות חדשים. ואנחנו פונים לאותם אנשים, רוצים שהם ידעו כבר מגיל צעיר שיש להם כישרון להרגיש עומק ויבינו שזו מתנה מהקדוש ברוך הוא.
"אז אנחנו מכוונים אותם להשתמש בזה בצורה יצירתית. ברגע שהם מוצאים ומגלים את היכולת הזו, הם מוציאים את מה שיש להם להביע דרך שירה ולחנים, והם בעצם שרים את מה שהם מרגישים. ככל שהם לומדים להוציא את הרגשות העמוקים האלה החוצה בצורה טובה כבר בגיל צעיר, הם יוכלו לעשות את זה גם בהמשך ולהיות טובים בכל התחומים בחיים שלהם, בלי להגיע למקומות פחות טובים".