מה אתה עושה?
אני בלש נוער בתחנת מוריה בירושלים. לבני נוער שעומדים מול החוק צריך להתייחס בזהירות, לכן המשטרה מייעדת בלשים וחוקרים שיתמקדו בעבודה עם נוער: מבצעי עבירות פליליות, קורבנות עבירה או עדים. בלש הוא איש שטח. אנחנו מגיעים כמה שיותר מוקדם לזירות כדי לטפל באירוע פלילי. אני אוסף ראיות, מבצע חיפושים ומעצרים, עובד מול גורמי מודיעין.
אנחנו גם עובדים מול גורמי רווחה. כל האירועים שבהם מעורבים קטינים מלווים על ידי עובדי רווחה ופקידות סעד. במידת הצורך אנחנו מסייעים לעובדות רווחה בכל הנוגע להוצאת קטינים מהבית למעונות יום. אנחנו גם מרצים בבתי ספר, בעיקר לתלמידי תיכון, ומסבירים על עבירות סמים ואלכוהול, אלימות ועל שימוש באינטרנט.
איך נראית עבודת הבילוש?
עבודות הבילוש פועלת בשני רבדים. פעילות סמויה אפקטיבית יותר לאיתור עבירות כמו מכירת אלכוהול לקטינים, עבירות רכוש כמו גניבות והתפרצויות לבתים ועבירות אלימות. הרובד השני הוא הרגישות – העבודה "על אזרחי", בניידות לא מסומנות, פחות מאיימת.
איך עובדים עם קטינים?
כשעובדים עם קטינים חשוב למזער בהלה מיותרת וגם לקטלג אותם כמה שפחות כעבריינים. לכן אנחנו עובדים על אזרחי ולא על מדים, הניידת היא לבנה ולא רכב שמסומן כרכב ביטחון עם צ'קלקות. אנחנו עוברים הכשרה מיוחדת לעבודה עם נוער. אסור לנו "להוביל אותם באף", משפטית אסור לשאול שאלות "כן ולא" ושאלות מנחות.
איך מתייחסים לחשוד קטין?
אני פועל ברגישות עם כולם, אבל חשוד הוא חשוד, ואם צריך לעצור אותו – הוא ייעצר. עם קורבנות ועדים נקודת ההנחה היא שהם פגיעים וצריך להפעיל רגישות ועדינות.
איך נראית שגרת העבודה?
אנחנו מגיעים לאירועי אלימות שמעורבים בהם קטינים, כולל אירועים חמורים כמו דקירות, פריצות לבתים או גניבות רכב, ובחודשי הקיץ לאירועי צריכת אלכוהול על ידי ילדים. אנחנו מגיעים בעקבות קריאה ממוקד 100, ולעיתים יש פעילות יזומה, ולפעמים מבצעים צו מאסר או צו חיפוש כדי לאתר ראיות, קורבנות או חשודים. בשלב הראשוני ננסה להפסיק את העבירה בלי ליצור פאניקה והלם. נשאף להציל חיים ולאתר חשודים וקורבנות.
איך התחלת לעבוד בתחום?
ראיתי מודעה של פרויקט "מאמינים במשטרה". השתחררתי מהצבא וזו נראתה לי הזדמנות טובה לתרום לחברה ולעם, ולמציאת מקום עבודה יציב וקבוע. התחלתי את ההכשרה עם קבוצת דתיים מהתוכנית. בסיום ההכשרה שובצתי ליחידת הסיור. אחרי שבע שנים וחצי עברתי להיות בלש נוער.
מה אנשים לא יודעים על המקצוע?
מאחורי המדים והשימוש בכוח חשוב להביא את האישיות שלך. אפשר לעבוד עם כוח ועדיין להיות רגיש. אם צריך לעצור אפילו קרוב משפחה – עדיף שאתה תעשה את זה כדי שזה יקרה בצורה מיטבית. אפשר לעצור מישהו בצורה חסרת רגישות, אבל אני משרת את העם ואת החברה, ואעשה את זה בצורה שלא תגרום נזק. לא לגוף האוכף ולא לאדם שנעצר.