"שיהיה לך טוב / שתספיק לאהוב…
זה לגמרי לא קל / להיות פה בכלל
ועוד, עוד ועוד / בגלגול הזה"
כל כך הרבה איחולים, רצון טוב וחשיבה טובה מציפים אותנו בשיר המרגש של שלום חנוך שקשה להישאר אדישים אליו. הרי לכולנו יש רצונות, תקוות ושאיפות. עם חלקם אנחנו רצים קדימה ואחרים מתנפצים אל קרקע המציאות, ולפעמים הפערים בין הרצוי למצוי מפילים אותנו. הפסיכולוגיה הקלאסית עוסקת בשאלה כמה רע לאנשים, כך שהם נכנסים למשברים, דיכאונות, חרדות וכולי, או במילים אחרות – זה המקום שבו פסיכולוגים מתפרנסים, אבל מה אם אנחנו לא במשבר? איך מביאים לידי ביטוי את כל הרצון הטוב הזה ומתרגמים אותו לשפת היומיום?
כבר באמצע המאה הקודמת טבע הפסיכולוג היהודי־אמריקני אברהם מאסלו את המושג "פסיכולוגיה חיובית", שהוכרה בהמשך כענף חדש בתחום. בניגוד לפסיכולוגיה הטיפולית הקלאסית, של זיהוי מנגנוני ההפרעה הנפשית והטיפול בה, באה זו החיובית לטפח את החוזקות; לבנות את החוסן הנפשי, את האופי והכישרונות, ולפתח את כישורי החיים עבור מי שמגדירים את עצמם שהם "בסדר" באופן כללי, ולא מי שפונים לטיפול בגלל בעיה כלשהי.
את הגישה הזו לקחה ד"ר יהודית כץ והפכה להסכת "חושבים טוב", אחד הפופולריים בישראל בתחום סגנון החיים עם למעלה מ־2.5 מיליון האזנות. כאשר השאלה שמרחפת כל הזמן היא למה שנסתפק רק ב"בסדר" אם אפשר הרבה יותר מזה? למה שלא נשתמש בפסיכולוגיה ככלי שיעזור לנו להגיע הכי גבוה שאפשר?
כץ מנגישה בצורה ברורה את הכלים והמחקרים כך שיתאימו לקהל הרחב, מבחר האורחים שלה מקיף מאוד וכולל ברובו אנשי אקדמיה הפורשׂים בפני המאזינים את המחקרים הרבים בתחום, או כאלו שמביאים את סיפורם האישי המרתק.
מגוון הפרקים והנושאים רחב וביניהם חשיבה אופטימית, התמודדות עם קשיים, עם רגשות, קריירה ולחץ. איך להקשיב באמת לסובבים אותנו, איך לנהל שיחה קשה, להתמיד בכושר גופני, להסתפק במועט (לא טריוויאלי בעולם של שפע), לנצל את הזמן, איך לבנות חוסן נפשי, לאזן בין עבודה לכל השאר, וכמובן נושאים מהותיים כמו אושר, זוגיות וגידול ילדים.
כל פרק צולל לעומק בנושא אחד באופן מרתק, מסקרן, יסודי וממצה בעניין רב. ניכר כי כץ מתכוננת היטב לכל הגשה, שואלת שאלות חדות וברורות כדי לברר כל נושא, ובדרך כלל גם תעצור באמצע ולקראת הסוף לסיכום קצר, מה שלא מפריע לחזור ולשמוע את הפרק אפילו יותר מפעם אחת.
עם כל זה, כדאי היה גם לחבק את הידע והמרחב העצום של ארון הספרים היהודי או גדולי הרוח של האומה היהודית. מרואיין אחד מתפעם מ"מודה אני" ואחר מתרשם מההתמדה בתפילה של הרב קוק, אבל למרבה הצער אין פרק אחד לרפואה שמביא את התובנות העמוקות של עבודת המידות או תורת המוסר, שנמצאות מתחת לפנס. ואחרי שאמרנו את זה, רובם המכריע של הפרקים יגרמו לפחות לחשיבה מחודשת על היומיום, ובהחלט עשויים לחדש ולהשפיע באופן חיובי, במיוחד לקראת שנה חדשה וטובה.
פרקים מומלצים
מינימליזם
עם עמית נויפלד. מגדיר מחדש את ההבדל בין רמת חיים לאיכות חיים ומחדש את המושג מינימליזם.
אושר
עם ד"ר טל בן–שחר. מארגן ומסדר הגדרות למושג המאוד רחב של אושר ואיך ליישם אותו בחיים.
הסכתים מומלצים נוספים
אנשי הקשב: ד"ר שירלי הרשקו, מומחית בהפרעת קשב ולקויות למידה, משוחחת עם אורחים שונים מתחומי המחקר והחינוך על הפרעות קשב בילדים ומבוגרים. מה המקור, מה הפתרונות ואיך מתמודדים.
על הכורסה: מפגשים על פסיכולוגיה: מהי פסיכולוגיה? מהו טיפול? ובעצם – איך זה עובד? שני סטודנטים לפסיכולוגיה קלינית מזמינים אותנו לשיחות על התחום המורכב והמרתק הזה.