שעת צהריים, יום חמישי, אולפני ערוץ 20 בירושלים. בעוד פחות משעה אמורים להתחיל צילומי התוכנית "שבוע טוב" עם צמד המגישים יעל צין ויקי רייסנר, שמיועדת לשידור במוצאי שבת, אלא שרייסנר נפקד מהאולפן. הוא לא עונה לטלפונים, לא משיב להודעות הווטסאפ הלחוצות של אנשי ההפקה, ורק סטורי באינסטגרם מקניון ממילא מעיד שהוא לפחות בבירה.
בינתיים, צין נכנסת לחדר האיפור, קומה מעל האולפן, ומתחילה להתארגן. מאפרת מגיעה לנגיעות אחרונות, הדוגמן שון בלאיש, ממגישי הפינות בתוכנית, מגיע גם הוא להסתחבק עם אנשי ההפקה, אבל השעון דופק, המרואיינים מתחילים להגיע בשעות שנקבעו, ורייסנר לא באופק. "אמורה להיות לנו ישיבת צוות לפני התוכנית", רוטנת צין, מביטה בשעון בעצבנות־מה. היא הגיעה בזמן.
דקות ספורות לפני תחילת הצילומים רייסנר נכנס בסערה לחדר האיפור, כשהוא לבוש מכנסי ג'ינס וחולצת טריקו שחורה. "יאללה, מה אני לובש?" הוא שואל, כאילו לא דפק עכשיו את האיחור של החיים. הוא מתחיל למדוד ז'קטים מהקולבים שבחדר ההלבשה, אבל צין גוערת בו: "זה צריך להתאים למה שאני לובשת! תסתכל על התמונה ששלחה לך המפיקה, כבר התאמנו לך משהו". בסוף הם מתפשרים על הז'קט המתאים (אפור, אם שאלתם) שמצוות לחולצת הטי השחורה שאיתה הגיע מהבית, והנה, יורדים לצילומים.
ברוכים הבאים לתוכנית האירוח החרדית הראשונה על מסך הטלוויזיה שלכם.
להביא את ליברמן
יעל צין (27, תושבת קריית־יערים, נשואה ואם לשלושה) מוכרת במגזר החרדי כאשת תקשורת שכבר הגישה תוכניות נשים ב"כיכר השבת" ובערוץ "הידברות". לעומתה, יקי רייסנר (42, תושב אלעד, נשוי ואב לחמישה) מוכר בכלל כאיל נדל"ן, והוא הבעלים והמנכ"ל של חברת "רייסדור" שבונה מגדלי עסקים ומגורים. כעת, שניהם מככבים על המסך בערוץ 20 (מוצ"ש ב־22:00), בשידוך שנדמה שעד לפני כמה שנים לא יכול היה לקרות: גבר ואישה חרדים מגישים ביחד תוכנית, מעל גבי המסך הקטן.
האם הפתיחות והמודרניזציה שחדרו בשנים האחרונות למגזר החרדי הן שמאפשרות הגשה זוגית ייחודית שכזאת? ומה לאיש נדל"ן ולהגשת תוכנית בידור? את זה ניסינו להבין משניהם.
"כל התוכנית הזאת היא הגימיק הכי גדול שהיה", מכריזה צין בפאתוס בתחילת השיחה. "בתור אדם חרדי שמייצג אג'נדה רחבה ופתיחות, יקי רצה כבר הרבה זמן להגיש תוכנית שפונה דווקא למגזר החילוני. הוא גם הבעלים של משרד הפרסום החרדי 'תוצאות אפקטיביות', ומהמשרד פנו אליי, כאשת תקשורת חרדית עם ניסיון של שלוש שנים, ואמרו 'בואי נחשוב ביחד על שיתוף פעולה'. יחד העלינו את הרעיון של תוכנית אירוח שהגימיק שלה הוא שמגישים אותה שני חרדים, גבר ואישה, וגם מדברים על העולם החרדי. זה לא סוד שבשנים האחרונות יש חיבור בין העולם החילוני וזה החרדי, והרעיון שלנו היה להביא גם מהעולמות שלנו, החרדים, וגם מהעולמות של החילונים, כדי להראות איזשהו חיבור, להראות שגם אנחנו שומעים ומכירים".
יעל צין: "בחרנו לעשות את התוכנית דווקא במוצאי שבת, כי במגזר שלנו אין טלפון בשבת, ובמוצ"ש כולם פותחים את המסכים ומחכים לתכנים צעירים וקצביים"
יקי רייסנר: "אני חושב שבמקרה שלנו רואים עיניים אחרות, חרדיות, שמשדרות לציבור הדתי או המסורתי את העולם החילוני"
בשתי התוכניות שכבר צולמו התראיינו בעיקר אישים כמו יוצאי "האח הגדול" לינור סיביק, תום חיימוב ואלמוג חדד (שנשאלה שוב ושוב על הזוגיות שלה), קארין קליינברג שהגיעה למקום השני ב"מירוץ למיליון", השחקן עמוס תמם, כוכב הרשת קווין רובין, אלאור אזריה ועוד.
בעצם, בשביל לראיין את כוכבי הריאליטי העכשוויים, למה צריך מגישים חרדים? הם מתראיינים בכל תוכנית אחרת.
רייסנר: "כמגישים חרדים, להציג את המגזר החרדי זה קצת מדי מובן מאליו".
צין: "וגם יש לנו פינת חרדים עם אייטמים על המגזר".
רייסנר: "בעיניי מה שמעניין זה להביא את ההסתכלות החרדית – שלנו – שמציצה לעולם הגדול ונותנת את ההיבטים שלה. כי גם באייטמים מעולם הבידור, נגענו בנושאים כמו תפילות, שבת, צניעות בלבוש וכשרות אצל אמנים ושחקנים. אז אני חושב שזה מביא הצצה קצת יותר מעניינת לאנשים האלה, מזווית פחות שגרתית.
"בכל תוכנית אחרת שבה הידוענים החילונים מתראיינים, יש מראיין חילוני, מרואיין חילוני וגם הצופה הוא חילוני. אני חושב שבמקרה שלנו רואים עיניים אחרות, חרדיות, שמשדרות לציבור הדתי או המסורתי את העולם החילוני. זה נותן הסתכלות אחרת שיכולה להיות יותר מעניינת, או כזו שמביעה משהו אחר ממה שרגילים לראות. אבל כן, תוכנית כמו שלנו, שני מגישים חרדים שבוחרים נושאים כאלה, מראה על יותר פתיחות היום במגזר החרדי לנושאים נוספים, ולדעתי זה גם מונע מצעירים חרדים או דתיים לחפש במקומות אחרים".
צין: "מבחינתי להביא לתוכנית את האדם הכי חילוני שיש, אפילו להביא את ליברמן, ולשאול אותו בשידור על הדברים שעומדים על הפרק. אם הוא יבוא אני אשאל אותו איך הוא מתכוון לשים את הילדים שלי במריצה ולשלוח אותם לתהום. בעיניי, יש מקום בתוכנית לדיונים סוערים לשיח משני הצדדים, גם מהעולמות שלהם וגם מהעולמות שלנו. לתת את החיבור, אבל לא ממקום כבד, רבני ומטיף, אלא מקום חברתי־תרבותי, מהמקום שבו כולנו מתעניינים באותו הדבר. כל מגזר וצורכי התרבות שלו, וישנם הזמרים שמתאימים לכלל המגזרים, כמו חנן בן־ארי וישי ריבו, שהביאו משהו ייחודי, שמתאים גם לפה וגם לפה.
"זו גם המטרה שלנו, להביא תוכן ברמה מאוד גבוהה שישאיר אבק לתוכניות הגדולות. כי התוכנית שלנו מביאה משהו ייחודי: שני מגישים חרדים מדברים גם על העולם החרדי, במסגרת הפינה, אבל גם על עולם התרבות החילוני, עם יוצאי האח הגדול או כוכב הרשת קווין רובין שזכה במקום ראשון בכמה תחרויות רשת גדולות, ומוכן ורוצה לבוא להתראיין אצלנו. כבר מהפיילוט הראשון התחלנו לקבל תגובות חמות מהצופים, שהנה קם לו משהו אחר. בחרנו את ערוץ 20 כדי להתמקם בו, זו תוכנית שהייתה רעיון שלנו, ואני שמחה לראות שמדברים עליה, ברשת ובכלל".
למה דווקא ערוץ 20?
"כי רוב הערוץ הוא ימני שעוסק הרבה בפוליטיקה והייתה חסרה תוכנית שתעסוק בתרבות, שתיגע בעולם של הצעירים. לצד זה, הרגשנו שיש מקומות שלא ייתנו למגישים חרדים להגיש תוכנית. יקי גר באלעד ואני בקריית־יערים, שתיהן ערים חרדיות. אנחנו שולחים את הילדים למקומות הכי חרדיים, ונדמה לי שאנחנו יכולים לייצג בכבוד את המגזר. קיבלתי הכוונה מרב שאמר לי: 'את כמו אסתר בבית אחשוורוש. התקשורת ברובה מראה את הדברים מצד אחד, והגיע הזמן שיהיה עוד צד לתקשורת, מקום שייתן במה גם לאנשים מסוג אחר'.
"ברוך ה', התוכנית מתבררת כהצלחה. כבר אחרי התוכנית הראשונה העמוד הפופולרי 'ישראל בידור' באינסטגרם העלה סטורי חשיפה לתוכנית, וזה עמוד עם למעלה ממיליון עוקבים. יש הרבה סלבס חילונים שרוצים לבוא אלינו, כי יש רצון לבוא למקום אובייקטיבי ואוהד. אנחנו באמת נותנים במה לכולם, ועושים את התוכנית כדי להכיל ולקבל, וכמובן גם מכניסים הרבה שאלות שנוגעות לדת.
יעל צין: "אין לי בעיה אפילו שיבוא אלינו ליברמן, אבל אם הריאיון לא יצא טוב והוא ידבר רק נגד החרדים, לא אשדר אותו"
יקי רייסנר: "תמיד כשמציגים את החרדים, אפילו בסדרות דוקו, זה יהיה קשור בסיפורים על חוזרים בשאלה או חוזרים בתשובה. לא מצליחים להביא את ההארדקור החרדי למסך, את האותנטיות"
"קיבלנו הרבה תגובות על התוכניות הראשונות, כמו 'אתם דומים לאופירה וברקו' או 'התוכנית שלכם דומה לגיא פינס'. אני לא בהכרח מסכימה עם זה, אבל כן אפשר להגיד שאנחנו מביאים את הדברים בצורה הכי ישירה שיש, בלי ליקוקים. הכול מאוד חזק כל הזמן, ואולי לכן יש כאלה שמשווים אותנו אליהם. בחרנו לעשות את התוכנית דווקא במוצאי שבת, כי במגזר שלנו אין טלפון בשבת, ובמוצ"ש כולם פותחים את המסכים ומחכים לתכנים צעירים וקצביים. את זה אנחנו נותנים להם ישר לפנים, גם אקטואליה קשה, וגם שון בלאיש".
שליחות בשירות המגזר
שמו של רייסנר, יזם נדל"ן חרדי ידוע, כאמור, נודע בשנה האחרונה דווקא בהקשרים תרבותיים. כך למשל, בשנה האחרונה התפרסם כי הוא מפיק סרט קולנועי בשם "בחורים טובים" שיעסוק בעולם השידוכים במגזר החרדי, בהשתתפות שמות כמו עדי ביטי, עמית רהב ("המורדת"), ליאנה עיון, מאור שוויצר, גיא לואל ועוד. בהמשך, החל להגיש תוכנית נדל"ן ב"כיכר השבת" ופודקאסט ברשת. אחד מידידיו הקרובים מספר כי "יקי הגיע למצב שלא חסר לו כסף, וגם הכסף שלו כבר עובד בשבילו, אז הוא מחפש ריגושים".
מה הביא אותך, כאדם חרדי, להפיק סרט קולנוע?
"כשאני נחשף לאופן שבו מיוצג החרדי בתקשורת ובתרבות, כולל בסרטים ובסדרות, אני בדרך כלל רואה משהו שאני לא אוהב. אין אותנטיות. אני עובד על כמה סרטים שקשורים למגזר החרדי, אבל בוא נדבר על הסרט הראשון, על עולם השידוכים; תמיד כשמציגים את החרדים בפן הזה, וכביכול מנסים להראות את האותנטיות, אפילו בסדרות דוקו, זה יהיה קשור בסיפורים על חוזרים בשאלה או חוזרים בתשובה. כמעט אף פעם לא מצליחים להביא בסרטים או בסדרות את ההארדקור החרדי למסך, את האותנטיות של השידוכים, מה זה בכלל?
"כשהתחלנו לעבוד על הסרט, לקחתי את הכותבים החילונים והכנסתי אותם לישיבת 'חברון' בחמישי בערב לאכול טשולנט עם בחורי ישיבה בחדר הפנימייה. מדובר בחילונים אתאיסטים שמאלנים, שיצאו אחרי כמה שעות ואמרו לי שיש להם צמרמורת, כי בחיים הם לא ראו בחור ישיבה, לא דיברו עם בחור ישיבה. הם לא חשבו שזו רמת האינטליגנציה שלהם, לא חשבו שיש חוש הומור חרדי. מבחינתם, עד אז, חרדי הוא אדם שיורק על בנות בבית־שמש, אדם שלא עומד בצפירה, מתבטל בישיבה וגם לא מתגייס. אז זה התחיל כסוג של שליחות, להביא את האותנטיות למסך. נגעתי בתחום ונדלקתי, ומפה לשם זה התחיל להתגלגל להפקת עוד סרטים והפקות שאני מאוד נהנה מהן. בעיניי זה עדיף מאנשים בעולם הנדל"ן שזה כל עולמם".

איך מקבלים במגזר החרדי עצמו הגשה זוגית של איש ואישה חרדים, שאינם נשואים? זה בכל זאת משהו חדש.
צין: "בהתחלה זה היה קשה מאוד. היו ביקורתיים כלפינו והרבה שאלו אותי איך אני עושה דבר כזה, 'איך זה לא מתנגש עם כל הערכים שלך', וכמובן לא הבינו איך אישה נמצאת בפרונט ועוד בטלויזיה, כי זה הרי 'לא מתאים'. והתשובה שלי הייתה שעשיתי שאלת רב ושאלתי את הרב שלי, ואני פועלת לפי מה שהורה לי. זה נכון לי וזה מה שאני עושה, גם אם זה לא מסתדר עם כולם. אני פועלת בעניין הזה במצוות הרב, כמו בכל שאר הדברים בחיי".
יקי רייסנר: "לא נדבר בתוכנית על דברים שפוגעים בדת או בצניעות, ונשתדל ככל האפשר לא לדבר לשון הרע"
יעל צין: "בהתחלה זה היה קשה מאוד. הרבה שאלו אותי איך אני עושה דבר כזה ולא הבינו איך אישה נמצאת בפרונט ועוד בטלוויזיה, כי זה הרי 'לא מתאים'"
ומה אומרים הסביבה? השכנים?
"אני גרה בקריית־יערים, שזה מקום יותר ליברלי ופתוח. אפילו הרב של המקום מגבה אותי, אז אין לי שום בעיה. רייסנר: "הח"כים החרדים נמצאים בוועדות הכנסת עם נשים, בעיריות יש נציגי ציבור חרדים שיושבים עם נשים, וגם בתקשורת זה קיים כבר הרבה זמן. אנחנו לא מחדשים משהו. רואים היום בעיתונים החרדיים כתבה שחתומים עליה כתב וכתבת, וזה בסדר גמור, כי זה ששניהם חתומים על הכתבה לא אומר שהם ישבו יחד במערכת והכינו אותה. העולם השתנה בתקופה האחרונה, והציבור החרדי נכנס יותר לתחום התקשורת, בטח בערוץ כזה שהוא מסורתי, ויש לו ערכים וגם תכנים ייחודיים. אני אישית חושב שזה גורם דווקא לקידום של המגזר ולא אחרת".
חיבור בין עולמות
אז לצמד החרדים אין בעיה לראיין יוצאי תוכניות ריאליטי, והם אפילו גאים בזה. גם ליברמן, אם רק יסכים, הוא אורח של כבוד בתוכנית. אם כן, מהם הגבולות שלהם בתוכנית? ביררנו עם השניים. "אני לא אראיין מישהו שיפגע בציבור החרדי", חורצת צין.
רייסנר: "תני דוגמה".
צין: "אמרתי, אין לי בעיה אפילו שיבוא אלינו ליברמן, אבל אם הראיון לא ייצא טוב והוא ידבר רק נגד החרדים, לא אשדר אותו".
רייסנר: "לא נדבר בתוכנית על דברים שפוגעים בדת או בצניעות, ונשתדל ככל האפשר לא לדבר לשון הרע".
אתם מגישים למסך חרדים מסוג מסוים, עד כמה זה מייצג את החברה החרדית?
צין: "התוכנית מועברת בערוץ לא חרדי, וקהל היעד לא חרדי. אני לא מתכוונת לעשות תוכנית כמו שהייתי עושה לאתר חרדי, ולכן גם האורחים לא יגיעו מהמיינסטרים החרדי. זו לא המטרה. כן חשוב לנו להביא את הפנים היפות של העולם החרדי".
אבל בעולם החרדי יגידו שהאברך שלומד בכולל הוא זה שמייצג אותם בכבוד, ולא כוכב האינסטגרם שהוא יוצא דופן.
"אבל אברך לא יבוא לתוכנית שלי. ברור אם שיש אברך שרוצה, הוא מוזמן".
הדבר הכי בולט אצל יעל צין הוא הידיים שלה. גם בתוכנית וגם בריאיון, הידיים שלה נוכחות מאוד בשיחה. שפת הגוף שלה חזקה, מסבירה היטב את הדברים בעזרת תנועות הידיים, אבל גם שומרת על עצמה. היא נחשבת למעצמה תקשורתית במגזר החרדי. מעבר לתוכנית היא מתחזקת ערוץ "סטטוס" פעיל בווטסאפ שהפך להיות מקובל במגזר החרדי. בערוץ היא חושפת לאורך היום את חייה, עם הילדים ובכלל, נותנת הצצה אל מאחורי הקלעים בתוכניות שהיא מצלמת, וכמובן – איך לא – מפרסמת אינספור שיתופי פעולה עם גופים עסקיים במגזר, בעיקר בתחום האופנה.
היום אתם מגישים את התוכנית בערוץ שהוא עדיין ערוץ נישה. אתם חושבים שבעוד שנתיים, נניח, כבר יהיה מקום לזוג מגישים חרדי גם בערוץ גדול, 12 או 13?
יקי: "עוד שנתיים? אני חושב שעוד הרבה קודם".
יעל: "אתה תראה שינסו לחקות אותנו בערוצים הגדולים, אנחנו פתחנו פתח".