שבת, יוני 14, 2025 | י״ח בסיון ה׳תשפ״ה
לארכיון NRG
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
  • חדשות
    • יומן
    • כלכלה
    • ספורט
  • דעות
  • מחסום Watch
  • יהדות
    • שבת
  • תרבות
    • מוצש
    • אוכל
  • בעולם
    • מדע וטכנולוגיה
  • מגזין
    • דיוקן
  • ראשונות
    • הורות ומשפחה
    • לומדות
    • מיניות וזוגיות
    • בריאות ופוריות
    • התפתחות אישית
  • ה
  • עוד קטגוריות
    • טוב לדעת
    • המומלצים
    • חינוך
    • מילה וגלגולה
    • אשנב לערב
    • מסכת/חולין
    • ציוצים מהמקור
מקור ראשון
ראשי תרבות מוצש

"זה לא מקצוע תיאורטי – בסוף כל יום יש לי גבינה ביד"

מדור לשכת התעסוקה: אלון צבן, גבן

מאת  ליאור שפירא
ח׳ בסיון ה׳תשפ״א (19/05/2021 08:27)
בתוך מוצש, תרבות
"זה לא מקצוע תיאורטי – בסוף כל יום יש לי גבינה ביד"

אלון צבן. צילום: יוסי אלוני

שתף בפייסבוקשתף בטוויטרשתף ב- Whatsappשתף בדוא"ל

מה אתה עושה?

גַּבָּן הוא האדם שהופך את החלב למוצר שאפשר לצרוך: חלב לשתייה, יוגורטים וגבינות. הבסיס להכנת הגבינה דומה בכל הגבינות, והשינויים בדרך יהפכו את החלב לגבינה זו או אחרת.

גבן צריך הבנה בביולוגיה וכימיה: מה זה חלבון, שומן, מה קורה לחלב בתהליך הגיבון. ההבנה מאפשרת לשחק עם התהליכים וליצור מרקמים וטעמים שונים. רובנו נישען על מתכונים שהשאירו לפנינו, אבל צריך לבצע התאמות. אני גבן במחלבת "עיזה פזיזה" בטל־שחר ומעביר קורסים לגבנים חובבים.

איך מכינים גבינה?

בחלב יש 88 אחוז מים. ככל שנוציא יותר מים – המוצר יהיה יותר קשה. במוצרים ניגרים כמו יוגורט נשאיר את המים, במוצרים יותר קשים נישאר עם 90 או 100 גרם גבינה לליטר חלב. ככל שיש יותר נוזלים הגבינה תתקלקל יותר מהר וככל שהגבינה יותר קשה או מיושנת, הניצול של חומר הגלם נמוך יותר והאנרגיה שהושקעה בה גבוהה יותר.

חוץ מהחלב ישנם תמהילים שונים של חיידקים ועובשים שישפיעו על הטעמים והמרקמים. הכנת הגבינה אורכת שלוש עד שש שעות, תלוי בגבינה. יש גבינות שאפשר לצרוך למחרת ויש גבינות שדורשות המתנה בין שבוע לשנה או יישון של כמה שנים.

איך נראית שגרת העבודה?

בחמש וחצי בבוקר אני כבר בדיר לחליבה. בשמונה אני במחלבה. מתחיל בהזרמת החלב ממכל הקירור להתחיל תהליך של פסטור, לקרר את החלב ולהוסיף את החיידקים והאנזימים שיהפכו אותו לגבינה. אחרי שעה וחצי־שעתיים החלב הופך לגֶבֶּן, חומר הגלם הראשוני שממנו נוצרת הגבינה. בצהריים אנחנו שמים את הגֶּבֶן בתבניות כדי לתת לו צורה של חריץ גבינה. התבניות יקבעו את גודל הגבינה והמשקל שלה. בהמשך היום צריך מדי פעם להפוך את הגבינה כדי לנקז את המים ולתת לה את צורת התבנית.

איך התחלת לעבוד בתחום?

למדתי חקלאות וביולוגיה באוניברסיטה העברית. ב־2004 אחי ואבא שלי קנו עיזים למשק במושב והקימו מחלבה, ואחרי שנתיים הצטרפתי. אחי טיפל בדיר ואני במחלבה. בהתחלה ליווה אותנו טכנולוג מזון שלימד אותנו את הבסיס. גם היום אני ממשיך ללמוד: אחרי שנתיים־שלוש השתתפתי בקורס גבנות של מעו"ף למחלבות זעירות. בהמשך למדתי בצרפת וביקרתי במשק, והייתי בקורס מרוכז של גבנים ישראלים אצל מורה בצרפת.

מה אתה אוהב במקצוע?

יש תוצאה בסוף כל יום. זה לא משהו תיאורטי. בסיום יום יש גבינה ביד. ואני אוהב את זה שככל שאני מתעסק בכך יותר – הגבינות שלי טובות יותר.

מה אתה לא אוהב במקצוע?

זה מקצוע שמקבע אותך. את הגבינות צריך לייצר ממוצר חי שאם לא מתעסקים איתו בזמן – הוא מתקלקל, זו עבודה מסביב השעון. הזמנים שלי לא גמישים.

צילום: יוסי אלוני

טעות של מתחילים

חשבנו שאנחנו צריכים לעשות אלף ואחד סוגי גבינות ולהיות יותר מעניינים – וגילינו שתפסת מרובה לא תפסת. בצרפת יש מחלבות שכבר עשרות שנים עושות את אותן שתי גבינות. דווקא הצמצום טוב לנו יותר.

כמה עובדות על גבנות

לימודי גבנות

גבנים רבים עבדו במחלבות או למדו לבד. אפשר ללמוד באופן פרטי אצל גבנים או טכנאי מזון. אפשר גם לקבל תואר בטכנולוגיית מזון, באוניברסיטאות ברחבי העולם.

איפה הכסף

במחלבות קטנות לא יעסיקו אדם שיהיה רק גבן. אפשר להיות גם מנהל מחלבה, לעבוד גם בפס הייצור או לעבוד במעדנייה. השכר הוא 6,300-12,000 ₪ ברוטו, תלוי בתפקיד ובגודל המחלבה.

גבינה כשרה

יש מחלבות בחו"ל שבהן משתמשים באנזימים מן החי שיהפכו את החלב לגבן. מטעמי כשרות, במחלבות בישראל משתמשים באנזימים צמחיים או שמגודלים על בקטריות ואינם מגיעים מן החי.

חקלאות תיירותית

מחלבות עצמאיות משתדלות למכור את התוצרת במקום, ומציעות גם חוויה תיירותית ומוצרים משלימים כמו מרכז מבקרים, סיורים מודרכים, קורסים, סדנאות או מסעדה. התחום נקרא "חקלאות תיירותית" ועיקר הרווח בו הוא מהתיירות.

תגיות: לשכת התעסוקה

​עדיין לא מנויים על מקור ראשון? הצטרפו וקבלו חודש חינם במתנה

*המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



    הידיעה הקודמת

    "סיפורה של שפחה" עונה 4: מתי הגיהינום הזה ייגמר?

    הידיעה הבאה

    "עוזרת אישית": ככה יוצרים סרט מי טו

    הידיעה הבאה
    "עוזרת אישית": ככה יוצרים סרט מי טו

    "עוזרת אישית": ככה יוצרים סרט מי טו

    כתבות אחרונות באתר

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    דיון מרתוני וצו מניעה: מאמצים בממשלה לעצור את שביתת המורים

    03/05/2025
    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    הלחימה בעזה מתרחבת: עשרות אלפי צווי מילואים יישלחו הערב

    03/05/2025
    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    חיל האוויר תקף בסוריה, יירוט טיל שלישי ביממה מתימן

    03/05/2025
    מקור ראשון

    מקור ראשון – חושבים אחרת

    "מקור ראשון" הוא כלי תקשורת שחושב אחרת, לאנשים שחושבים אחרת. האתר מציג תוכן איכותי, אחראי ואינטלקטואלי השומר על כתיבה ערכית ונקיה שמתרחקת מעיתונות "צהובה" ופופוליסטית.

    עקבו אחרינו

    קטגוריות

    • חדשות
    • דעות
    • בעולם
    • יהדות
    • כלכלה
    • תרבות
    • מוצש
    • מגזין
    • טוב לדעת
    • לוח
    • המומלצים

    תגיות פופולריות

    איראן ארה"ב ביקורת בנימין נתניהו חיזבאללה חמאס חרבות ברזל טרור יהודה ושומרון מוסף שבת נגיף הקורונה ספרות פוליטי צבא וביטחון צה"ל

    קבלו את העיתון לחודש במתנה

    *המבצע למצטרפים חדשים בהתאם לתקנון המבצע



      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      • אודות
      • צרו קשר
      • פרסמו אצלנו
      • תנאי שימוש
      • מדיניות פרטיות
      • לוח
      • ארכיון nrg
      • הצהרת נגישות
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD

      Welcome Back!

      Login to your account below

      Forgotten Password?

      Retrieve your password

      Please enter your username or email address to reset your password.

      Log In
      • ראשי
      • חדשות
        • יומן
        • כלכלה
        • ספורט
      • דעות
        • מחסום Watch
      • יהדות
        • שבת
      • תרבות
        • מוצש
        • אוכל
      • בעולם
        • מדע וטכנולוגיה
      • מגזין
        • דיוקן
      • ראשונות
        • הורות ומשפחה
        • לומדות
        • מיניות וזוגיות
        • בריאות ופוריות
        • התפתחות אישית
        • הסכתים
      • עוד קטגוריות
        • טוב לדעת
        • המומלצים
        • חינוך
        • מילה וגלגולה
        • אשנב לערב
        • מסכת/חולין
        • ציוצים מהמקור

      כל הזכויות שמורות ל"מקור ראשון" 2021 ©

      Hosted by sPD