קליל:
שם המסלול: מֵעינות ענר לפארק גיבורות התנ"ך בבנימין
אורך המסלול: 5.5 ק"מ. המסלול אינו מעגלי ודורש שני רכבים.
זמן הליכה: 4 – 5 שעות
דרגת קושי: למשפחות
עונה מומלצת: כל השנה
מפת סימון שבילים: מפת טיולים וסימון שבילים מספר 9: הרי ירושלים והפרוזדור, בהוצאת החברה להגנת הטבע
עובדות מעניינות על המקום: מסלול משובץ מעיינות, המשקף את כל מה שיש לטבע ולנוף במערב בנימין להציע. שילוב מופלא של הרי בנימין עתירי הצמחייה הסבוכה עם מעיינות מפכים, על רקע סיפורי נשות התנ"ך, בנות השבטים בנימין ואפרים.
מה במסלול? על פי חלוקת הנחלות, פארק המעיינות ממוקם בנחלת שבט אפרים, אך הוא נמצא בתחום המועצה האזורית מטה בנימין. זו הסיבה לכך שבפארק מונצחות מנהיגות וגיבורות תנ"ך משבט אפרים ומשבט בנימין: רחל אימנו, שארה – נכדתו של יוסף ובִתו של אפרים, דבורה הנביאה, חנה אימו של שמואל הנביא ואחינעם בת אחימעץ – אשתו של שאול.
איך מגיעים? בצומת שילת (ליד מודיעין) פונים לכביש 446 לכיוון צפון, ובכיכר ניל"י פונים ימינה, לכביש 463. נוסעים על פי השילוט ליישוב דולב. לאחר 7.5 ק"מ מגיעים לצומת X הנקרא צומת הדואר. ממשיכים ישר בעלייה חדה, ולאחר 150 מ' פונים שמאלה לכביש המחבר בין כביש 463 ליישוב נריה. מתפתלים בכביש מקסים וצר, ולאחר כ-1.5 ק"מ פונים שמאלה, על פי השילוט ל'עינות ענר'. אפשר לחנות ברחבת העפר משמאל, ואפשר להמשיך בכביש 800 מ' נוספים ולחנות בשער היישוב נריה.
הגעה לסוף המסלול (הקפצת רכבים): ממשיכים בכביש עד לשער היישוב נריה, ובפנייה השנייה פונים שמאלה. מגיעים לירידה בכביש תלול ומפותל, שלאחר 250 מ' מתחבר לכביש 450 – בין נריה לנחליאל. לאחר הירידה פונים שמאלה, וחוצים את הנחל בנקודה שבה הכביש מתעקל בפרסה ימינה. לאחר 500 מ' פונים ימינה, על פי השילוט 'שביל המעיינות' ו'כרם רעים'. לאחר 280 מ' נחנה ברחבת העפר הגדולה שמשמאל.
איך הולכים? מרחבת החניה מטפסים מעט, ונצמדים לשביל המסומן בכחול ומוביל שמאלה עד למבנה עתיק. על פי ערביי המקום המבנה נקרא 'נבי עניר', אך לא לגמרי ברור מיהו אותו שייח' או נביא חשוב. מבנה הקבר נמצא על אתר ארכאולוגי שבו קיימים שרידים מפרק זמן של 3000 שנה לסירוגין.
מקבר השייח' ממשיכים בירידה הנוטה ימינה, עד ששביל הג'יפים מסתיים בראש טראסה חקלאית. בתחתית המדרגה נובעים כמה מעיינות ששופצו ונבנו על ידי נוער נריה לברֵכות בגבהים שונים. לאחר הברֵכה הרביעית יורד הסימון הכחול בשביל ג'יפים צר שמאלה, לעבר הנחל, אל תתבלבלו עם סינגל האופניים הממשיך ישר! השביל יורד עם דרך הג'יפים בתלילות, ולאחר 650 מ' מתחבר אל ערוץ הנחל וממשיך לאורכו במעלה הערוץ (ימינה), עד למעביר מים מתחת לכביש 450. מיד לאחר החציה מתחבר השביל בשנית אל סינגל האופניים. בחיבור פונים שמאלה ומתחברים לכביש הגישה לכרם רעים. בנקודה זו עוזבים את הסימון הכחול. מתקדמים עם הכביש אל רחבת העפר שבה חנינו את רכבנו ונצמדים אל עמודי העץ המנחים את דרכנו. המסלול הזה הוא מעגלי, ובסופו חוזרים לכאן.
מטפסים עם שביל ג'יפים במתינות 400 מ'. פונים שמאלה דרך גדרות אבנים אל מטעי זיתים, ובהמשך הולכים בשביל מקסים בין עצי חורש. בעונת הפריחה האזור פורח בשלל גוונים.
יורדים עם השביל עד שמגיעים למעיין הראשון, מעיין רחל, הנובע לברֵכה רדודה בגובה 40 ס"מ. שמות המעיינות ניתנו לאחרונה על ידי תיירות חבל בנימין, והם מזכירים גיבורות מהתנ"ך. מנקודה זו השביל מטפס במתינות על גבי שכבת סלע ברורה, ולאורכו נובעים על פי הסדר מעיין שארה, מעיין דבורה, מעיין חנה ו'עין אום סוס' – מעיין אחינעם. המעיין האחרון נובע מתוך קיר סלע לברֵכה הצמודה לדופן המצוק, בעומק מטר אחד.
מהמעיין האחרון יורד שביל ברור ותלול לאפיק הנחל, שם פוגשים שוב את הסימון הכחול ושבים איתו אל החניה.

קליל:
שם המסלול: שביל המתקנים החקלאיים בהר חברון
אורך המסלול: 1.5 ק"מ
זמן הליכה: שעה
דרגת קושי: למשפחות
עונה מומלצת: כל השנה
מפת סימון שבילים: מפת טיולים וסימון שבילים מספר 12: דרום השפלה ושולי הר חברון
עובדות מעניינות על המקום: בתוך יער יתיר מסתתר מסלול משפחות קצר וקולע. במשך ההליכה הקצרה אפשר להכיר את מגוון המקצועות והעבודות החקלאיות שבהן עבדו תושבי היישוב עָנִים בתקופת בית שני.
מה במסלול? הימצאות המתקנים בסמיכות ליישוב, מעידה על כך שבמקום היה ריכוז גדול של אוכלוסייה. בין השאר נמצאו באתר המתקנים הבאים: גת חצובה בסלע, בור מים שהינו שריד למאגר מים תת־קרקעי שנחצב בסלע, מפעל לחציבת אבני בית בד, מדוכה – שקע קטן בסלע שבו היו טוחנים את הדגנים ומערת קבורה מימי בית שני.
איך מגיעים? מכיוון צומת שוקת: נוסעים על כביש 60 עד למעבר מיתר, ומיד לאחר מכן פונים ימינה. לאחר 7.5 ק"מ מגיעים לכיכר שעל יד המרכז המסחרי 'מיתרים' ופונים ימינה לכיוון סוסיא ומצודות יהודה (לכביש 317). לאחר 6 ק"מ מגיעים לצומת הפנייה ליישוב שני (לבנה). פונים ימינה, ולאחר 1.7 ק"מ חוצים מַעבר ופונים שמאלה לכביש 316. חולפים על פני הכניסה לשני, ולאחר 200 מ' חולפים על פני בית הכנסת של ח'רבת עָנִים (זו הנקודה שבה נסיים את המסלול). לאחר 100 מ' נוספים פונים ימינה, לשביל עפר, על פי השלט החום המורה אל 'שביל המתקנים החקלאיים'. מטפסים בשביל המתעקל שמאלה עד לחניית העפר בצד שמאל.
מכיוון יתיר (מצודות יהודה): נוסעים לכיוון ערד. בצומת שבו שהכביש מתעקל שמאלה בחדות פונים ימינה, לכיוון היישוב שני, על כביש 316. לאחר 6.5 ק"מ מגיעים לפנייה שמאלה ולשלט לכיוון 'שביל המתקנים החקלאיים'. ממשיכים כמו הבאים מצומת שוקת.
איך הולכים? שביל המתקנים החקלאיים ממוקם בתוך יער יתיר. זהו היער הנטוע הגדול בישראל, פרי יצירתה של קק"ל. ביער ניטעו עצי אורנים רבים, ובשנים האחרונות החלו לנטוע גם עצים רחבי עלים.
במשטח סלע על יד רחבת החניה ניצב בור מים עם חוליה על פתחו – הקדמה לממצאים שנראה במסלול. חוצים את שביל העפר ומגיעים לתחילת המסלול בסימון שחור. השביל ברור מאוד לכל אורכו ומסומן היטב, וליד כל ממצא מוצב שלט הסבר. לאורך המסלול הקצר נמצאו מתקנים חקלאיים הממוקמים ברצף גאוגרפי. השביל מתפתל, ובתום הירידה חוצה את ערוץ הנחל ומטפס בדרך קלה לח'רבת ענים.

מאתגר:
שם המסלול: נחל פיראן ונחל תלכיד בבקעת הירדן
אורך המסלול: 4 ק"מ
זמן הליכה: 2 – 3 שעות
דרגת קושי: מיטיבי לכת-לכת
עונה מומלצת: סתיו, חורף, אביב
מפת סימון שבילים: מפת טיולים וסימון שבילים מספר 6-5: בקעת הירדן ומזרח השומרון, בהוצאת החברה להגנת הטבע
ביטחון ועזרה רפואית: מוקד בקעת הירדן: 02-9940218
נחל פיראן ונחל תלכיד נמצאים בשטח שמורת הטבע אום זוקא. אין לרדת מהשבילים המסומנים ואין לפגוע בחי ובצומח. המסלול עובר בשטח אש צה"לי ומחייב אישור ותיאום דרך חדר המצב או מוקד 'טבע'. המסלול הוא מעגלי – מתחיל ומסתיים באותה נקודה.
עובדות מעניינות על המקום: "את עיניך שא מזרחה" – הנחלים פיראן ותלכיד הם נחלים קצרים וקסומים, שופעי פריחה ססגונית ומגוונת בעונה, ובראשם תצפית מרהיבה אל הרי הירדן ואל הבקעה רחבת הידיים. לשם 'פיראן' יש שני פירושים: האחד הוא תרגום מערבית של 'נחל העכברים', אולי בגלל מראה הכוכים והמערות שבערוץ הנחל. הפירוש השני הוא מהמילה 'פורון', בערבית 'תנור'. ייתכן שהרועים המגיעים לכאן מגב ההר הקריר יחסית נתנו לו את השם, כיוון שחשו את החום הרב העולה מן הבקעה דרך הוואדי. השם 'תלכיד' דווקא לקוח מהשפה העברית. תלכיד נחלים (קונגלומרט) הוא סלע משקע הנוצר משברי אבני נחל שהתחברו. סלע תלכיד נוצר משברי סלעים שעברו את כל ארבעת השלבים העיקריים ביצירת סלע משקע: בליה, הסעה, השקעה ומילוט.
איך מגיעים? נוסעים על כביש 90, כביש הבקעה. כ-4 ק"מ מדרום לברוש הבקעה וכ-13 ק"מ מצפון למושב ארגמ"ן יש פנייה לחניה ממערב לכביש, בכניסה לנחל תלכיד, וכ-500 מ' מצפון לנחל פיראן.
איך הולכים? מהחניון הולכים דרומה, בשביל רחב המקביל לכביש ומסומן בסימון כחול (שמתחלף לאחר 80 מ' לסימון אדום), לכיוון נחל פיראן.
למטייל המזדמן לנחל פיראן באביב צפויה חוויה מרשימה, שכן הוואדי מצטיין בפריחת הגאופיטים (צמחים עם פקעת או בצל תת־קרקעי) שבו. בחודש דצמבר פורחים במדרונות הנחל אלפי נרקיסים ורקפות, בחודש פברואר – צבעונים, ובחודש מרץ – אירוס הגלבוע והאירוס השחום. לסיום חגיגת הצבעים, המראות והריחות, בחודש אפריל פורחים בו מרבדי תורמוס.
לאחר 500 מ' מתחברים לערוצו של נחל פיראן ומטפסים לאורכו, בין בולדרים ומדרגות סלע בעזרת יתדות. במהלך העלייה עוברים גם מעל סלע שהתדרדר ונתקע בין שני מחשופי סלע. לאחר 700 מ' רואים מימין גיא בסימון ירוק. פונים ימינה ועולים אל האוכף שבין נחל פיראן מדרום ובין נחל תלכיד מצפון. מהאוכף יש פיצול של השביל הירוק ושביל שקוף, המאפשר לעלות לנקודת תצפית בראש הסלעים מימין ולצפות על מרחבי הבקעה ואל אפיק נהר הירדן.
לאחר התצפית חוזרים אל הסימון הירוק, ומתחברים אל ערוצו של נחל תלכיד המסומן בסימון כחול. יורדים בזהירות בין המפלים עד שמגיעים אל מחלף טבעי – בראש מפל גבוה נראה שהשביל נעלם, אך אם מתבוננים היטב מבחינים שהשביל יורד בצורת ספירלה אל מתחת למפולת הסלעים דרך פתח צר. יורדים מהמפל הגבוה בעזרת יתדות. לאחר הגשמים יש גֵב מים בתחתית המפל, אך לרוב הוא עכור. לאחר כמה דקות עולים עם השביל לגדה הדרומית של הנחל, ועוקפים את המפל הגדול של נחל תלכיד. יורדים בירידה משופעת לאורך הגדה הדרומית, עד לשלט של רשות שמורות הטבע המורה לכיוון נחל תלכיד. מכאן יורדים עם השביל לערוץ הנחל ולגדה הצפונית, עד לחניון תלכיד.

המסלולים מתוך הספר "מסלוליוש" בהוצאת מועצת יש"ע
לרכישה – לחצו כאן