קליל:
שם המסלול: יער ריחן – בדרכי אסתר הורגן הי"ד
אורך המסלול: 3.5 ק"מ
זמן הליכה: כשעתיים וחצי
דרגת קושי: למשפחות
עונה מומלצת: כל השנה
מפת סימון שבילים: מפת טיולים וסימון שבילים מספר 4: כרמל, בהוצאת החברה להגנת הטבע
רקע היסטורי/ עובדות מעניינות על המקום: בתחילת השנה נרצחה אסתר הורגן הי"ד על ידי מחבל בעת שטיילה ביער ריחן ושקד שליד ביתה בצפון השומרון. לאחר ההלוויה, התארגנה באופן ספונטני קבוצה, אליה הצטרפו כ-300 איש, שצעדו יחד בשבילי היער ובימים האחרים סיירו שם מטיילים נוספים. את המסלול הזה אנו מקדישים לזכרה של אסתר הי"ד, עם הצעת מסלול טיול קצר ביערות ריחן ושקד בצפון השומרון.
מה במסלול? יער ריחן הוא שמורת חורש טבעית, אחת מן המעטות שהשתמרו בשטחי יהודה ושומרון והגדולה שבהן. שטחו של היער הוא 2673 דונם. החבורה השולטת בו היא אלון מצוי ואלה ארצישראלית, ולצידם שיחי קידה שעירה, מרווה משולשת ופרחים לרוב.
היער משמש בית גידול לצמחיה ים תיכונית והוא גבול תפוצתם של כמה צמחים: בן חורש רחב עלים, יקינטון מזרחי, יבשוש גלילני וער אציל. ביער מתקיימת פעילות רבה של בעלי חיים בהם יונקים זוחלים ועופות. את חלקם יתכן ונפגוש לאורך המסלול.
היער הוכרז כשמורת טבע בימי המנדט הבריטי, ומעמד זה נשמר גם בתקופת השלטון הירדני. במרכז היער הוקם בית יערן, אשר שופץ לאחרונה על ידי רשות הטבע והגנים. במרחב בית היערן השתמרו גדר אבן ומבנה נוסף.
איך מגיעים? נוסעים ליישוב טל מנשה שנמצא בגוש יישובי צפון השומרון. בכיכר לפני הישוב פונים שמאלה על פי השילוט 'יער אגדות הילדים'. חולפים על פני תחנת מכבי אש וקופת חולים משמאל, ולפני שחוצים גדר בכניסה ליער פונים שמאלה, אל רחבת כורכר גדולה מאחורי בית הספר 'טללי אורות'.
איך הולכים? רחבת הכורכר הגדולה שממערב לבית הספר 'טללי אורות' תחומה בין גדר בית הספר ובין הגדר ההיקפית של היישוב. מתקדמים לקצה החניה, נצמדים לגדר היישוב ועוברים בין שתי הגדרות. לאחר 50 מ' מגיעים לשער בגדר היישוב ויוצאים למסלול. בחלקו הראשון השביל לא מסומן.
משמאל לשביל נבחין בבור מים מודרני. נמשיך מעט עד לקטע שבו עובר השביל על גבול יער אגדות הילדים, ובמזלג הראשון נפנה ימינה וניכנס ליער. השביל עובר בתוך חורש סבוך ושמור מאוד. לאחר 450 מ' מגיעים לצומת שבילים. ממשיכים ישר ומעט שמאלה עוד 400 מ', עד לחיבור אל כביש 596.
חוצים את הכביש בזהירות וממשיכים על שביל עפר לבן ורחב – עדיין בלי סימון. מצד שמאל מבחינים בשטח חצוב ומצד ימין במבנה גדול. מתקדמים וחוצים שדרת ברושים יפה, ולאחר כ-450 מ' מחציית הכביש מתחברים אל שביל עפר עביר לכל רכב בסימון אדום. פונים שמאלה בסימון וחולפים על פני כמה בתים משמאל. עוברים בשער הכניסה ליער, ומגיעים לבית היערן של יער ריחן. אפשר לעלות לתצפית בבית היערן המשופץ, שממנו רואים את שמורת יער ריחן במלוא הדרה.
מרחבת בית היערן יוצא מסלול מעגלי (זהו המסלול הקצר, ואפשר לטייל בו בלבד). מתחילים בסימון השחור היורד מבית היערן לכיוון צפון-מערב. לאחר 550 מ' בשביל הולכי רגל, בתוך חורש טהור, מתעקל הסימון השחור, מטפס במתינות, וחוצה את השלוחה לכיוון דרום עד שנפגש עם סימון כחול. בסימון הכחול פונים שמאלה כדי לשוב אל בית היערן.
מבית היערן נחזור במסלול בו הגענו חזרה דרך היערות לרחבת החניה ליד היישוב טל מנשה.

מאתגר:
שם המסלול: מההרודיון למערת חריטון בגוש עציון
אורך המסלול: 4 ק"מ. המסלול אינו מעגלי ודורש שני רכבים
זמן הליכה: 4 – 5 שעות הליכה
דרגת קושי: למשפחות מטיבות לכת
עונה מומלצת: סתיו, חורף, אביב
ביטחון ועזרה רפואית: מוקד גוש עציון: 1-700-705-700
מפת סימון שבילים: מפת טיולים וסימון שבילים מספר 8: צפון מדבר יהודה, בהוצאת החברה להגנת הטבע.
עובדות מעניינות על המקום: בהרודיון לחם הורדוס נגד צבאו של אנטיגונוס החשמונאי בעת בריחתו מירושלים למצדה, עם עליית הפרתים ואנטיגונוס לשלטון. הורדוס ניצח בקרב זה, ולימים, כשעלה למלוכה, בנה הר-מונומנט לזכר ניצחונו. כאן גם נקבר הורדוס לאחר מותו. הארמון שבנה הורדוס הוקף בשתי חומות עגולות, שהמרחק ביניהן היה כ-3.5 מטרים. המסתכל מתחתית ההר לא יכול לראות את החומות, כיוון שהן רופדו בכמויות של עפר בצידיהן. על החומות נבנו ארבעה מגדלי שמירה, הצופים לארבע רוחות השמיים, שאחד מהם (המזרחי) נישא מעל כולם וצורתו עיגול מלא.
מה במסלול? מערת חריטון מכונה בערבית 'מערת אל מצעה' – המערה הלא ידועה. המערה היא מערת הקארסט (מערה שנוצרה בתהליך של המסת סלע במים חומציים) הארוכה ביותר בארץ שהתפתחה בסלע גיר. אורכה הכולל של המערה הוא כארבעה ק"מ, והיא מורכבת מ-55 חדרים המחוברים בסעיפים רבים. במקום זה הקים הנזיר חריטון את מפעל חייו – המנזר האחרון, והגדול ביותר, שגם נקרא על שמו – מנזר חריטון (סוקה). לקראת סוף ימיו חי הנזיר במערה התלויה, והוא תיעד זאת בביוגרפיה שלו – 'חיי חריטון'. בערוב ימיו חזר חריטון למנזרו הראשון ואף נקבר בו – מנזר פארן.
איך מגיעים? מרחוב דרך חברון בירושלים פונים מזרחה, לכיוון שכונת הר חומה, תקוע ונוקדים (שד' שמואל מאיר). בכיכר פונים שמאלה ונוסעים ליישובי מזרח גוש עציון. לאחר 10 ק"מ מגיעים לכיכר למרגלות ההרודיון. פונים שמאלה ומטפסים לגן הלאומי.
מכיוון שהמסלול אינו מעגלי, יש להשאיר רכב בסוף המסלול: חוזרים לכיכר ההרודיון ופונים שמאלה לכביש 356, לכיוון תקוע. לאחר 1.5 ק"מ פונים שמאלה ליישוב תקוע. נכנסים בשער היישוב וממשיכים בכיכר ישר לרחוב עמוס. לאחר 250 מ', בפנייה הראשונה, פונים ימינה לרחוב אדירים. לפני הבית הראשון מימין יש סימון שבילים כחול על עמוד חשמל וירידה למערת חריטון.
איך הולכים? מהחניה עולים לסיור בגן לאומי הרודיון. כדי להמשיך למערת חריטון חוזרים לחניה ויורדים בכביש הגישה של ההרודיון. ממשיכים עד שמבחינים בשביל עפר בצד שמאל, בין מטעי הזיתים ובין בתי הבדואים. לאחר שהשביל מתחבר לכביש פונים שמאלה, ולאחר כ-200 מ' נפגשים עם שביל כחול. השביל יורד אל ואדי חריטון שעליו צפינו מההרודיון. ממשיכים בשביל היורד אל אפיק הנחל ומעפיל לגדה המערבית. אחרי העלייה מגיעים לפיצול שבילים – אדום וכחול. ממשיכים שמאלה עם השביל הכחול, עד לבור המים והחניון התחתון של מערת חריטון. מבור המים יורדים בשביל השחור לכיוון מערת חריטון, עד לפיצול שבילים של הסימון השחור והסימון השקוף. פונים לשביל השקוף וצועדים בשביל צר על מדרגת סלע עד לכניסה למערה.
אזהרה! המערה מחליקה ומסועפת, לא מומלץ, ואף מסוכן, להיכנס בלי מדריך מנוסה!
כדי לחזור לתקוע ולחניה הקרובה למערה חוזרים בשביל השחור עד לבור המים והחניון התחתון, ומשם יש כביש שמגיע לתקוע עם סימון שבילים כחול.

מתוך הספר "מסלוליוש" בהוצאת מועצת יש"ע
לרכישה – לחצו כאן