מה יש לאכול? תזונה יוגית נוסח מודרני
מזון סאטווי משפיע על התודעה צלילות, בהירות והרמוניה והוא עיקר תפריטו של היוגי. אבל הודו שם ואנחנו כאן, מתרוצצים במבוך. יעל זיו מסבירה איך לאכול סאטווי ולהישאר בחיים
על שום החשיבות הרבה שמייחסת היוגה לתזונה, כוללים רוב הכתבים הקלאסיים של היוגה התייחסות לעקרונות האכילה. המשימה שמוטלת עלינו היא לתרגם אותם למציאות החיים המודרנית.
בראש ובראשונה ממליצה היוגה על אכילה מתונה (מיטהרה, Mitahara). אכילה מוגזמת ולא מתאימה נחשבת לאחת המכשלות הגדולות בדרך היוגית. התרבות ההודית מציינת תקופות שונות בחייו של אדם, אליהן יש להתאים את אורחות התזונה. כאשר הוא צעיר יכול האדם לאכול כמות גדולה של מזון. ככל שהוא מתבגר מומלץ לו שיגביל את כמות מזונו. וכך, במשך חייו, עליו להפחית בהתמדה מכמות המזון הבא אל פיו.
על היוגי לא רק להגביל את כמות המזון, אלא גם להקפיד שיהיה מזין ומרגיע לגוף. ארוחתו של היוגי אמורה למלא את בטנו כדי מחציתה במזון, רבע במים ואת הרבע הנותר להשאיר ריק. בבהגווד גיטה מסביר האל קרישנה לארג'ונה כי המרבה באכילה, או הממעיט בה יתר על המידה, נתיב היוגה אינו מתאים לו. ואילו המתון, הכובש את יצרו באוכל, בהנאות ובפעילות - בעבורו היוגה תבטל כל מצוקה.

אולם היוגה אינה מתייחסת רק לכמות המזון הנצרך, אלא גם לסוג המזון המומלץ. בניגוד לגישה המקובלת במערב, הדגש לא חל בלבדית על הרכב אבות המזון, אלא על תמהיל נכון של מזונות מבחינת השפעתם על התודעה.
המזונות מחולקים לשלוש איכויות, המכונות גוּנות. אלו הן הסאטווה, הטאמס והראג'ס, המרכיבות במינונים משתנים כל מזון ומאפיינות כל מה שקיים בעולם החומר. התכונה העיקרית של הגונה הסאטווית היא של צלילות, בהירות, איזון והרמוניה. הראג'ס מאופיינת בתנועתיות, בחום ובנמרצות ואילו הטאמס בכבדות, בכהות ובעצלות. איכויותיו של כל מאכל נקבעות על פי ההרכב היחסי של הגונות בתוכו. בכל סוג מזון יש גונה אחת דומיננטית, וזו עשויה להשתנות בהתאם לשיטת הבישול שלו. כך, יכול מאכל שאיכותו טאמסית להפוך סטווי באמצעות בישול, בעוד מאכל סטווי עשוי להפוך לטאמסי אם אינו טרי.
מזון סאטווי נחשב למזין ובריא. הוא מחולל צלילות מחשבתית, מרגיע נפש, מטהר ומעודד צמיחה רוחנית – ועל כן הוא המומלץ עבור היוגי. מזון סאטווי הוא אוכל טרי, המוכן
השפעתו של מזון ראג'סי מעוררת. הוא עשוי להזין את הגוף, אבל אינו מומלץ עבור היוגי כיוון שהוא מחולל אי-שקט בתודעה. יחד עם זאת, כיוון שמרבית מתרגלי היוגה פעילים ועמוסים ונמצאים בסביבת חיים תוססת ומלחיצה, אוכל ראג'סי הנאכל במידה עשוי להועיל. הוא יתאים במיוחד למתרגלים החשים חסרי אנרגיה. כזה הוא אוכל מתובל, למשל, העשוי לשפר את העיכול ובכך לסייע לא רק מבחינה בריאותית אלא גם רגשית. אכילה מהירה, בעמידה, בחטף, יכולה להפוך ארוחה לרג'סית גם אם תכיל מזונות סאטווים. בקטגוריה זו נכללים מזונות מתובלים, חריפים, חמוצים או מלוחים, וכן ביצים, דגים, קפה, תבלינים ושוקולד.
מזון טאמסי מייצר כבדות, לאות וישנוניות. אכילה מוגזמת, אכילת מזון שאינו חיוני וטרי, מזון שחומם מחדש, בשר, מזון מעובד, מזונות בשלים מדי ואלכוהול נחשבים לטאמסים. אוכל טאמסי אינו מומלץ בשום סיטואציה.
היוגי אמור להתבסס בלבדית על מזון סטווי. אולם עבור היוגי המערבי עלולה תזונה זו להיות קיצונית, ואולי אף לא מתאימה. הדרך המתונה להתאים המלצות תזונה אלו לחיים המודרניים היא להשתמש בעקרונותיהן על מנת למצוא את התזונה הנכונה והמתאימה, שתהיה בריאה ומזינה ותקדם את התרגול היוגי.
התרגול, בתורו, מחולל מודעות גבוהה וקשב עמוק לצרכים שלנו, ומחדד את היכולת לבחור במזון המתאים לנו. וכשם שרצוי להתאים את האימון היוגי היומי באופן שיקדם איזון, רווחה ורוגע, כך מיועד חיפוש האיזון להיות הקו המנחה גם בבחירת התזונה.
גם למי שאינם מתרגלים יוגה מומלץ לאמץ מעקרונות התזונה שלה. המפתח הוא ביצירת שינוי הדרגתי, שאינו כולל ויתורים קיצוניים מדי. תחושת חסך בוודאי אינה תורמת לשלוות נפש. רצוי לאכול אך ורק כאשר רעבים, לאכול לאט ולאכול מעט. יש להקפיד שהאוכל יהיה מזין, טרי, מלא, לא מעובד ולא תעשייתי. מומלץ לאכול במצב של רוגע, לפנות זמן לאכילה, ללעוס לאט והיטב, ולאכול על מנת להזין את הגוף ולא מסיבות אחרות, כגון שעמום או פיצוי.
יעל זיו, מורה ליוגה בעלת ותק של 30 שנה, מייסדת ומנהלת מרכז "האטה-ראג'ה יוגה" ברעננה, ראש תחום ורכזת קורס המורים הבכירים ליוגה בקמפוס "שיאים", המרכז להסמכות בספורט ובתנועה באוניברסיטת תל-אביב.