רק בשליש מהתיכונים לומדים פיזיקה
דוח חדש חושף את המצוקה בתחום המדעים המדויקים. הסיבות: מיעוט מורים, אי-רצון של תלמידים להתמודד עם הקושי בחומר ואחוז נשירה גבוה

בשנים האחרונות בוחרים פחות ופחות תלמידים ללמוד את המקצועות המדעיים, בין היתר משום שמספרן העצום של אפשרויות הבחירה בבתי הספר קורץ להם הרבה יותר מנושאי הפיזיקה או הכימיה. רק לאחרונה התגאו רבים לראות ישראלי עומד בראש תוכנית לפיצוח חידת היקום במאיץ החלקיקים בשווייץ, אלא שבפועל איינשטיין הפך לקוריוז יותר מאשר למודל לחיקוי עבור צעירים.
לפי נתוני משרד החינוך העולים בדוח מכון סאלד שמתפרסם כעת, משנת 2001 ועד שנת 2010 גדל מספר המורים לפיזיקה ב-28 בלבד, עלייה של שלושה אחוזים בלבד אל מול הגידול במספר המורים והתלמידים בכלל. בסך הכל מועסקים היום 918 מורים לפיזיקה במערכת כולה. אם בשנת 2001 הגיל הממוצע של מורה לפיזיקה היה 46, הרי שב-2010 עמד הגיל הממוצע על 49.
רבים מהמורים לפיזיקה הם עולים מברית המועצות לשעבר המתקרבים לגיל פרישה. בשל מספרם הנמוך של מורי הפיזיקה, הם אמנם נקלטים בקלות לעבודה, אולם נדרשים לעמוד בעומסים כבדים. 57 אחוז מהמורים עובדים במתכונת של למעלה ממשרה מלאה, ואילו שישה אחוזים מהם עובדים במתכונת של יותר מ-200 אחוז משרה.
מיעוט המורים ומוטיבציה נמוכה של תלמידים הביאו לכך שרק ב-36 אחוז מהתיכונים קיימת מגמת פיזיקה. בחצי מהתיכונים שבהם קיימת מגמה כזו, פחות מעשרה תלמידים מסיימים בגרות ברמת חמש יחידות לימוד, כאשר הנשירה מהמקצוע עומדת על כ-20 אחוז.
כמו כן, במסגרת המחקר, שכלל שאלון נרחב בקרב מורים ותלמידים, השיבו 91 אחוז מהתלמידים כי מיעוט הבוחרים במקצוע נובע מהקושי הטמון בחומר הלימוד. עוד עולה מהנתונים כי מספר הבנים הלומדים פיזיקה כפול ממספר הבנות הבוחרות במקצוע.
אחד משיתופי הפעולה שאמורים להביא לשיפור מצב לימודי הפיזיקה נרקם בין מכון ויצמן לקרן טראמפ שיצרו קהילות למורי פיזיקה. "השנה פרוסות ברחבי הארץ חמש קהילות מורים לפיזיקה", מסבירה סמדר לוי, המנחה קהילה עבור המורים באזור השרון.
"אנחנו מקדמים את ההתפתחות המקצועית של המורים, ובכל מפגש יש מענה גם לצרכים היומיומיים. המורים משתפים בשאלות שהעלו תלמידים וחושבים יחד על פתרונות מתאימים, על רעיונות איך ללמד חומר שתלמידים מתקשים להבין ומתנסים יחד בלמידה של שיטות הוראה משותפות". לוי מסבירה: "המורים זקוקים לשיתוף הזה, בעיקר כשבמקרים רבים המורה לפיזיקה הוא היחיד באותו בית ספר ואין לו עם מי להתייעץ, וגם התלמידים נעזרים בנו משום שרבים מהם מגיעים עם תפיסות מוקדמות לא נכונות לגבי המקצוע".
אלי הורביץ, מנכ"ל קרן טראמפ, אומר: "האתגר הגדול הניצב בפני לימודי הפיזיקה טמון בהפחתת הנשירה של תלמידים מהמגמה ובהגדלת מספר התלמידים הבוחרים בה. אין תחליף למורה מעולה בכל בית ספר. אם יינתנו תמריצי שכר למורים, יש סיכוי טוב שייווצר מומנטום לשיפור שאת פירותיו נראה בשנים הקרובות".
יוזמות נוספות בתחום הן תוכנית "עתודה מדעית טכנולוגית" של משרד החינוך, תוכניות הסבת אקדמאים בתחומי המדעים להוראה, התיכון הווירטואלי של מט"ח ללימודים מרחוק ומרכזי מדע אזוריים המדריכים תלמידים בעבודות חקר מתקדמות.
